hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Megállapodtak: az EU-ban 55 százalékkal csökken az üvegházhatású gázkibocsátás az évtized végéig

Magyarország, Lengyelország és Csehország több uniós forrást kért a zöld átmenet teljesítésére.
Fotó: Unsplash/Zoya Loonohod - szmo.hu
2020. december 11.

hirdetés

Hosszú és küzdelmes vita után, de végül megállapodtak az Európai Unió vezetői, hogy 2030-ig 55 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázkibocsátást az 1990-es szinthez képest, írja a The Guardian. Az egész éjszakán át tartó egyeztetések végén mind a 27 tagállam jóváhagyta az EU végrehajtó bizottságának javaslatát, melynek távalti célja, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemleges legyen.

Öt évvel a párizsi klímaegyezmény után az Európai Unió vezetős szerepet kíván betölteni a globális felmelegedés elleni küzdelemben. A gazdasági és politikai közösség tagjai azonban októberi találkozójuk alkalmával nem tudtak megállapodni a végleges célkitűzésekről, elsősorban néhány kelet-európai ország pénzügyi aggályai miatt.

Sokáig úgy nézett ki, hogy a mai megállapodás végül a legtovább kitartó lengyeleken bukhat el, de végül velük is sikerült megegyezni.

Lengyelország mellett Magyarország és Csehország is extra uniós forrásokat igényelt a zöld átmenet levezénylésére, valamit az engedélyezési keretrendszer részletes kifejtését kérték. Utóbbit az Európai Bizottság terjeszti elő jövőre.

Ursula von der Leyen a Twitteren üdvözölte a 27 ország közös elhatározását. Az Európai Bizottság elnöke a bejegyzésben azt írja, hogy a mostani egyezmény nagyszerű módja az egyéves európai zöld megállapodás ünneplésének.

hirdetés

Közgazdászok szerint a klímasemleges Európai Unióban 6 millió munkahely szűnhet meg 2050-ig, ugyanakkor 11 millió munkahelyet teremtenek is majd a változások.

A most elfogadott célkitűzést a szombati, virtuális ENSZ klímacsúcson mutatja be az Európai Unió.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk