hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Levelet kaptak Elon Musktól, hogy űrkikötőt épít a szomszédban, ezért meg akarja venni a falut

Boca Chicában pár év alatt minden megváltozott, a csendes tengerparti üdülőfalu mellé sci-fi-be illő űrbázis épült. És most megvennék az egész falut is.
next - szmo.hu
2020. november 09.

hirdetés

A Texas állam délkeleti csücskén fekvő Boca Chica nevű faluban főleg békés nyugdíjasok élnek. Tavaly szeptember elején levelet kaptak a Space X-től. Azt írták, fel szeretnék vásárolni a házaikat, mert Elon Musk űrkiköjének szüksége van a területre.

Néhány évvel korábban Boca Chica Village csak egy álmos, alig két utcából és két tucat házból áll település volt. Aztán Elon Musknak megtetszett ez a terület, és itt kezdte el felépíteni új rakétájának prototípusait.

A dél-afrikai születésű vállalkozó 2002-ben alapította meg a Space X-et. A cég kezdetben állami kézben lévő bázisokról, a floridai Cape Canaveralról és a kaliforniai Vandenberg támaszpontról lőtte fel rakétáit. 2005-ben azonban utóbbiról kitiltották a Lockheed Martin repülőgép gyártó cég kérésére, mert attól tartottak, hogy Musk rakétái felrobbannak és komoly károkat okoznak az infrastruktúrában. Ez is erősítette benne az elhatározást, hogy saját bázist építsen ki. Végül a három legkedvezőbb opció – Florida, Puerto Rico és Boca Chica közül az utóbbi lett a nyertes.

VIDEÓ: hatalmas rakéta Boca Chicá-ban

Ehhez persze komoly lobbitevékenységre is szükség volt Texas államban, és sokat nyomot a latba, hogy Musk 2013-ban Rick Perry kormányzót és a közeli Brownsville város polgármesterét, Tony Martinezt is meg tudta győzni. A közel 200 ezer lakosú Brownsville ugyanis az Egyesült Államok legszegényebb nagyvárosai közé tartozik, és a Space X egyből 500 embernek tudott munkát adni átlag 55 ezer dolláros éves fizetésért. Emellett még azzal is számoltak, hogy a Space X kilövései turisztikai látványossággá válnak, egy-egy alkalommal akár 15 ezer ember is érkezhet a városba a helyi vendéglátóipar örömére. Az állam, a város és a texasi egyetem 40 millió dollárral támogatta Musk tervét.

hirdetés

Bár a milliárdos 2016-ra már működő űrkikötőt ígért, éveken át a Boca Chica-iak csak egy sor házat és üres telket láttak a Space X-ből, no meg riporterek hadát, akik állandóan az űrközpont melletti életükről faggatták őket, holott az még nem is létezett.

De már az akkori nyilatkozatokból is kitűnt, hogy mennyire nem örülnek új szomszédjuknak. Musk stábja 2015-ben látogatásra hívta a helyieket, és megígérte nekik, hogy időben értesíteni fogja őket minden kilövésről, és nem fogja a nyári hétvégeken a tengerparti strandot zavarni.

VIDEÓ: az űrkikötő a levegőből

És bár történtek balesetek – abban az évben például felrobbant egy Falcon 9 rakéta úton a Nemzetközi Űrállomás felé – egyre több sikeres missziót hajtottak végre. Így jutottak el a Starship óriás rakéta tervéig, amely elválaszthatatlan lett Boca Chicától. A helyiek ebből sokáig csak annyit észleltek, hogy a Space X körül éjjel-nappal dolgoznak.

Hogy az ajánlat vonzóbb legyen, a piaci ár háromszorosát kínálták a helyieknek az ingatlanjaiakért, de csak akkor, ha két héten belül választ adnak rá. A határidő három nappal azelőtt járt le, hogy a helyieket meghívták az új űrrakéta bemutatójára. Az eseményre készülők egyike sem fogadta el akkor a Space X felvásárlási ajánlatát – idézte fel az Esquire

Pedig a bemutató során maga Musk mutatta be a nagy tervet, a Starship Mk1-et, amely a legnagyobb, egyben a legolcsóbb űrhajó lesz, amit valaha felépítettek, és amely „multiplanetáris egyedekké teszi az embereket.”

Musk beszélt a falusiaknak holdbázisokról, aszteroidokon való bányászatról, Mars-béli üzemanyagtermelésről, és azt mondja, mindennek központja éppen Boca Chica lenne.

Musk azonban nem tagadta, hogy a vállalkozásnak vannak kockázatai is, és mivel a tragikus következményeket szeretnék elkerülni, előbb-utóbb ki kell vásárolniuk a falubeliek házait.

VIDEÓ: a Space X megvesz egy egész falut

A helyeik korábban a Space X-program lelkes hívei voltak, most azonban rázúdították panaszaikat. Hiszen otthonaikról volt szó, de legalább ennyire a környék élővilágáról, a tengerpart megóvásáról.

A terület határán fekszik ugyanis Lower Rio Grande vadrezervátum, és itt él többek között a kihaló félben lévő vadmacska-féle, az ocelot, de a pelikánoknak is kedvelt élőhelye. A part kiválóan alkalmas a horgászásra is.

„Csodálatos hely volt, mielőbb betört ide a Space X. De mi voltunk itt előbb, és úgy gondoltuk, hogy itt is maradunk, amíg meg nem halunk”

– mondta az egyik asszony, Bonnie az Esquire-nek.

Szomszédasszonya, Cheryl a vadon élő állatoknak viselte gondját. Rendszeresen hagyott háza előtt vizes tálakat a vándormadaraknak, előfordult, hogy ő segített a parton kikelt teknősöknek eljutni a tengerhez.

„Amikor Musk szimatolni kezdett errefelé, abban bíztunk, hogy terve kudarcot vall, vagy elfogy a pénze” – emlékezett Cheryl. De nem jött be.

A helyiek arra panaszkodnak, hogy 2019 júniusa és augusztusa között legalább féltucatszor lezárták a strandjukat a Space X kérésére, pedig Texasban rekord hőség volt. Amikor a cég valami nagy dologra készült, lezárták a faluba vezető egyetlen utat is, így a lakók úgy érzik, szinte otthonaik foglyaivá váltak. Ez történt például októberben, amikor beszállították a Starship prototípusát, az Mk1-et.

Akadnak az itt élők között azonban olyanok is, akik lelkesednek az űrprogramért. Mary akkor szeretett bele végleg, amikor 2018 novemberében elkezdték összeállítani a Starhopper hordozórakéta-prototípusát. Onnantól kezdve folyamatosan figyeli a fejleményeket, még külön Twitter-oldalt is nyitott neki.

Ma már ő számít Boca Chica elsőszámú hírforrásának, közel 17 ezer követője van.

Ő dokumentálta tavaly nyáron a Starhopper építését, valamint azt a 20 méteres magasságba való felemelkedését, amely után földet érve egy százhektáros bozóttüzet okozott.

Közben Boca Chica falu lakosai egymás ellen fordultak. Akik kitartottak, úgy érezték: azok, akik elfogadták a Space X ajánlatát, elárulták őket.

Mindenki arra volt kíváncsi, hogy a szomszédja mennyi pénzt kapott. Végül a legtöbben feladták, mások egyelőre maradtak, de ők is úgy gondolják, hogy az idő ellenük dolgozik.

VIDEÓ: Újabb rakéta Bocha Cihcá-ban

A Space X 40 ezer műhold fellövéséhez próbál engedélyt szerezni Starlink-programjához, hogy eljuttassa a legeldugottabb vidékekre is a nagy sebességű internetett. Ha ez sikerül, ötször annyi Space X műhold lesz az égen, mint látható csillag. Mindebben kulcsszerep jut Boca Chicának, ahonnan Musk szerint akár napi három kilövést is végre lehet majd hajtani.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk