hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Íme a vírusölő kabát, amelyet utcai viseletként lehet hordani

Kicsit futurisztikus, de legalább nem néz ki úgy, mint egy méhészruha.
Fotó: Represented by ZUMA Press, Inc. / Northfoto - szmo.hu
2020. május 22.

hirdetés

Csak idő kérdése volt, mikor jelenik meg a divatban is a koronavírus, ez az idő pedig elérkezett. A Vollebak ugyanis tervezett egy olyan kabátot, amely ígéretük szerint nem csak vírusbiztos, hanem meg is öli a kórokozókat.

A ruhadarab a nem túlságosan fantáziadús Full Metal Jacket nevet viseli, utalva arra, hogy a kabát alapja egy rézváz, amely megállítja a kórokozókat. A réz ugyanis biosztatikus anyag, amely azt jelenti, hogy gátolja a különböző organizmusok, különösen a mikroorganizmusok növekedését - áll a cég sajtóközleményében.

Ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy azok a baktériumok és vírusok, amelyek érintkeznek vele, elpusztulnak.

Bill Keevil, a Southamptoni Egyetem mikrobiológiai kutatója elmagyarázta pontosabban is, mi történik a kabátban: a réz elektromosan töltött ionokat szabadít fel, amelyek gátolják a baktériumokat és a vírusokat abban, hogy lélegezzenek. Ezt követően lyukat üt a külső membránjukon, majd belejutva törli a DNS-üket, amely elpusztítja a kórokozót.

A kabát 65 százalékát adja a réz, minden egyes darabban nagyjából 11 kilométernyi rézhuzal van.

hirdetés

Bár pofonegyszerűnek hangozhat rézhuzalból kabátot csinálni, nem éppen az: egyrészt az anyag rendkívül drága, másrészt a Vollebak legnagyobb kihívása az volt, hogyan készít belőle kabátot úgy, hogy ne hasonlítson a viselője a bádogemberhez. Az ötlet megvalósításához 4 év kellett - tehát már jóval a koronavírus előtt is foglalkoztatta őket a vírusölő kabát. Végül az általuk c_change néven illetett, vízálló és légáteresztő anyaggal laminálták a rezet, így jött létre a különleges anyag.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk