Így készíts egy tábla csokit 100 forintból
Ha nem akarsz - márpedig feleslegesen soha! - bolti édességre költeni, ám valami igazi szeretetbombára vágysz, vagy valakit épp meg akarsz ajándékozni egy kedves meglepetéssel, akkor a házi csokikészítés jusson először eszedbe!
A mókuscsokoládé neeem, nem mókusból van, azonban sok finomság előfordul benne, amit Te is imádni fogsz, és persze a körülötted levő kicsik is. Sokféle csokirecept van, de én ezért vállalok felelősséget, nálunk ez vált be a legjobban.
Dühös vagyok de megbocsátó. Nem szeretem a pazarló embereket és dühös vagyok minden felesleges pénzszórásért. Spórolási tanácsokkal segítelek, fogadj szót!
Mi a titok?
Elárulom a legegyszerűbb, legspórolósabb, leg-E-mentesebb, de a legfinomabb házicsoki-változatot! A kalóriákért nem vállalhatok mókusfelelősséget, de van egy remek recept arra is, hogyan ne hízz meg a fincsi házi csokitól: főzz, kavarj, önts... majd nézd, ahogy a többiek megeszik! (Bocsi!)
25-30 deka házi csokit vagy bonbont varázsolhatsz össze szinte pillanatok alatt, minden drága és nehezen beszerezhető hozzávaló nélkül. Kezdő konyhamókusok is elkezdhetik. Egy kb. 10 dekás tábla ára így 100-200 forint között lesz maximum, aminek csak a többszöröséért találhatsz a polcokon, úgyhogy már a spórolás miatt megéri elkészíteni! Pedig hát az íze... No, nézzük!
2,5 dl porcukor (500 g - 159,- Ft - figyelem, az árak a teljes kiszerelésre vonatkoznak minden összetevő esetében!!!)
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor (10 dkg - 260,- Ft)*
1 dl főzőtejszín (500 ml - 495,- Ft)*
2 tasak vaníliás cukor (40,- Ft)
12,5 dkg vaj (250 g - 619,- Ft)
1 ek étolaj
1 ek liszt
*Fontos, hogy jó minőségű kakaóport vegyél! Van az olcsó is, csak keresni kell. Ez pl. mindig legalul elrejtve található meg (Auchan). Főzőtejszínből legalább 20%-osat használj, úgy lesz az igazi! ;)
PLUSZ: darált vagy apróra vágott mogyoró, dió, mazsola, karamella, aszalt gyümölcsök... amit szeretsz, vagy szeret az ajándékozott!
#Tipp: x-edik próbálkozásra nyugodtan fűszerezd a csokit pl. kis fahéjjal, chilipaprikával vagy éppen borssal! Mind különleges. egyedi ízt ad a csokinak és elronthatatlan. A paprikát vagy borsot a tetejére is szórhatod, az őrölt verziókat pedig a csokiba rakd az utolsó kavarásnál: csak egy csipetnyit használj először, majd teszteld!
Elkészítés
Szitáld át a porcukrot és a kakaóport, szórd bele a vaníliás cukrot. Olvasztott vajjal alaposan ismertesd össze, őket majd mutasd be a tisztelt társaságnak a tejszínt. Ragadj egy célszerszámot, keverd simára, majd máglyára vele!
Főzd 10 percig kis lángon, közben kevergesd szorgosan. Ha valami pluszt szeretnél, most szórd bele bátran! Vedd le a tűzről a fazekat, és szórd bele a forró krémbe a lisztet, kutyuld csomómentesre, és fényesítsd az olajjal.
Most jön a lényeg
Általad lesz a masszádból kerek csokoládé, szögletes csokoládé, lukas csokoládé, stb., attól függően, hogy milyen kiolajozott formába öntöd a csokidat. Egy óra alatt kihűl - frigóval rásegíthetsz - utána csomagolható, ajándékozható, kínálható, ehető.
Táblás csoki ajándékba: műanyag dobozkát olajozz ki, öntsd bele a folyékony masszát és szórj rá aszalt gyümölcsöt, magokat vagy ehető virágszirmokat!
Csomagold celofánba az alkotásodat és kösd át egy szalaggal, vagy ha a természetesség híve vagy, újrapapírba csomagolva egy kis raffiával átkötve is mutatós.
Nyomj egy lájkot, ha tetszett a recept!