hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Homokból készült kupolákba költözhetnek egy iráni sziget lakói

A gazdaságos megoldás nem csak szemet gyönyörködtető, a természethez és egymáshoz is közelebb hozza a lakókat.
Fotó: Northfoto - Tahmineh Monzavi/SWNS.com - szmo.hu
2020. december 16.

hirdetés

Színes kupolák tűntek fel az Irán déli partvidékén fekvő Hormuz szigetén. A meglepő küllemű épületek valójában házak, amelyek a “Jelenlét Hormuzon” projekt keretében készültek el. Az itt kialakuló lakóközösség számtalan embernek adhat otthont a sziget 5900 fős populációjából.

Az innovatív építészeti megoldásokra már csak azért is szükség van, mert a sziget mindössze 42 kilométeres alapterületének nagy részét a tengerpart teszi ki.

Erre a kihívásra jelenthetnek választ a kupolák, ahol közösségi étkezőhelyek, mosodák és imaszobák is helyet kapnak. Más kupolák szépségszalonként, szuvenírboltként és turistainformációs központként fognak üzemelni.

Maguk az épületek valójában homokzsákokból állnak össze, amelyeket a sziget partjainak homokjával töltöttek fel - derül ki a Metro cikkéből.

hirdetés

“Olyan, mintha maga a föld duzzadt volna fel, hogy helyet biztosítson az otthonoknak” - mondta az iráni ZAV Architects kivitelezőcég szóvivője.

A projekt törekvése az is, hogy közös kulturális térben hozza össze a helyieket és a turistákat, a színes, izgalmas épületekkel pedig bizonyára elérik ezt a célt.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk