/jovo/hogyan-valhatnak-a-teafilterek-a-klimavaltozas-elleni-harc-titkos-fegyvereve/
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Hogyan válhatnak a teafilterek a klímaváltozás elleni harc titkos fegyverévé?

A klímaváltozás valóságos széndioxid-áradatot zúdíthat az Északi-sarki tundráról a felmelegedő világba. E fenyegetéssel szemben az ökológusok a teafiltereket vetik be.
G. N. L. - szmo.hu
2019. június 22.


Link másolása

hirdetés

Ki gondolta volna, hogy a teafilterek elásása valóságos lázzá válik az ökológusok között? „Olyan, mint egy kincsvadászat, megpróbáljuk megtalálni őket ott, ahol egy vagy két éve hagytuk őket” – nyilatkozta a New Scientistnek Isla Myers-Smith, az edinburghi egyetem kutatója.

De mi értelme van mindennek?

Amikor a talajban lévő hulladék – lehullott falevelek, kisebb gallyak és más szerves anyagok – lebomlanak, szén-dioxidot bocsátanak ki, és ezzel hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. Fontossá vált ennek mérése, különösen az Északi-sarkkörön, ahol a tundra nagy mennyiségű szénkészletet tartalmaz, és ahogyan a talaj fokozatosan melegszik, egyre gyorsabb ütemben bocsátja ki az atmoszférába szén-dioxid formájában.

A teafilterek bevetésének ötlete 2010-ben fogalmazódott meg, amikor az utrechti egyetem két kutatója, Joost Keuskamp és Judith Sarneel a talajban végbemenő bomlást tanulmányozták.

Több száz teafiltert ragasztottak össze, majd megmérték a tasakok súlyát. Ezután elásták a teafiltereket. Később újra megmérték őket, hogy nyomon kövessék a bomlás menetét.

hirdetés

A talajbomlás akkor jön létre, amikor mikroorganizmusok, köztük gombák és baktériumok megemésztik a növényi anyagokat, és ezzel szén-dioxidot bocsátanak ki. A bomlása gyorsasága függ az olyan környezeti körülményektől, mint a nedvesség, a hőmérséklet, a talaj savassága és a bomlástermék tápanyag-tartalma.

A folyamat általában kezdetben gyors, mert a mikrobák gyorsan elfogyasztják a könnyen lebomló szerves anyagot. A következő fázis lassabb, mert a megmaradt anyag ellenállóbb.

Isla Myers-Smith

Saarnel és Keuskamp hosszas kísérletezés után rájöttek arra, hogy ha két különböző típusú teafilter ásnak el, mindkét fázisról tudnak egy időben adatokat gyűjteni. A Woody rooibos tea lassabban bomlik le, ezért súlyveszteségéből ki lehet következtetni a bomlás kezdeti sebességét. A gyorsabban lebomló zöld teával viszont a bomlás lassabb fázisa mérhető. Így született meg a Tea Bag Index.

A két holland kutató arra jutott, hogy ha kollégáik világszerte mindenütt ugyanezt a két teafiltert ásnák el, akkor globálisan is lenne mércéjük a kutatásaikhoz.

És bevált.




hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk