hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Hogyan lesz egy eldobott műanyagzacskóból egy világot megbénító járvány?

Mitől más a koronavírus-járvány, mitől tudott ennyire elterjedni? Miért gond a túlnépesedés és a globalizáció?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 23.

hirdetés

Már tavaly megjósolta a járványt egy magyar biológus, aki szerint a szabályok lazításának is szörnyű következményei lehetnek.

Jordán Ferenc szerint sokan vagyunk, sűrűn lakunk, kiírtjuk a természetes élőhelyeket. Ez összefügg azzal, hogy nő a vadállatok és emberek közti kapcsolatok gyakorisága is. Ez pedig összefügg az újfajta vírusok felbukkanásával. Az már törvényszerű, hogy ha egy élőlény nagyon elszaporodik, akkor rátalálnak az ellenségei. Az ember sok trükköt bevet, hogy kibújjon az ökológiai szabályok alól. Sokszor sikerül is, de van amikor nem tudunk elbújni előle.

Más tudósok is azt vallják, hogy

az emberek saját magukat vezették bele a jelenlegi világjárványba azon túl, hogy a klímaváltozás pusztító következményeit is maguknak köszönhetik.

Úgy vélik, hogy már eddig is félnünk kellett volna, de nem tettük. Ha időben észrevettük volna a jeleket, akkor most talán nem tartanánk itt - mondják. Tavaly a klímaválság volt a fő beszédtéma, ami most a járvány miatt - úgy tűnik - kicsit háttérbe szorulhatott. Pedig a két dolog elválaszthatatlan.

hirdetés

Ha tennénk a túlfogyasztás ellen, kevesebbet utaznánk, a vírus sem globálisan terjedne. Van még visszaút? Mi az a szegecs-elmélet, és hogyan hat ez az emberiségre? Miért gond a repülés, mit okoz a globalizáció?

VIDEÓ: Az RTL Fókusz beszámolója


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk