hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Hogyan tudunk fizetni a jövőben?

Sok országban lassan eltűnik a készpénz, az elektronikus fizetési módok viszont egyre elterjedtebbek a világban. Mutatjuk, hogy milyen modern lehetőségek vannak a fizetésre!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 17.

hirdetés

A történelemben eleinte nem is volt szükség fizetőeszközre, majd a cserekereskedelmen át eljutottunk a készpénzig és az egyéb modern fizetési módokig. A 20. században a nyugati országokban elterjedt a bank- és hitelkártya-alapú fizetés, Afrikában sms-el vásárolnak, Kínában pedig a közösségi médiát és a QR-kódot hívják segítségül az emberek a boltokban.

A fejlődés nem áll meg: újabb és újabb lehetőségek segítik az emberiséget abban, hogy még egyszerűbben, gyorsabban és biztonságosabban kezeljük mindennapi pénzügyeinket. Az alábbiakban a készpénzmentes fizetés evolúcióját és kontinensenként változó formáit vesszük górcső alá.

Fémérméktől az elektronikus fizetésig

A fémérmék fizetési eszközként való használatára már i.e. 6. századból is maradtak fenn bizonyítékok. A görögöktől a rómaiak is átvették a fémpénzeket, sőt, még az első feljegyzett infláció is egy római uralkodó, Nero császár nevéhez köthető. Több, mint két évezreden át szinte kizárólag a pénzérme jelentette a fizetőeszközt. A technológia fejlődésével és terjedésével azonban napjainkban a pénzérme már aprópénznek hat, a megélhetést a bankjegyek és a bankszámlákon lévő összegek biztosítják. A fejlődésnek innentől kezdve nem lehetett határt szabni: míg évszázadokig alig volt változás a területen, az elmúlt évtizedekben felgyorsult a fizetőeszközök innovációja.

A teljesen új gondolkodás és a készpénztől való elszakadás első lépése a mai értelemben vett hitelkártya 1958-as megjelenése volt, az első bankkártya pedig 20 évvel később, 1978-ban került használatba. Aztán idővel a kártyás fizetés módja is egyre biztonságosabb és gyorsabb lett az IBM által fejlesztett mágneses szalagnak, majd a 2015-től nemzetközi szabvánnyá vált chiptechnológiának köszönhetően, mely a paypass fizetést is lehetővé tette.

hirdetés

A fizetőeszközök fejlődésének még közel sincs vége, hiszen ma már akár a telefonon is tárolhatók a bankkártya, hitelkártya adatai, és így még egyszerűbben fizethet bárhol az ember, akár még az órájával is. Míg nyugaton elsősorban a kártyához kötött elektronikus fizetési módok terjedtek el, addig Ázsiában és a fejlődő országokban egészen mást részesítenek előnyben.

Fizetési módok a világon

Afrikában bankkártyát nem, sms-t azonban bárhol használhatunk, ha vásárolni szeretnénk. Kenya úttörője volt az sms-fizetéseknek, nemcsak Afrikában, hanem világszerte. Az M-PESA - mobilpénz - 2007-ben indult el, és 2014 februárjától már több mint 16 millió felhasználója volt az országban. Mivel ezen a területen a lakosság többsége nem fér hozzá banki szolgáltatásokhoz, az sms jelenti számukra a kiskaput az elektronikus fizetésben. A szolgáltatás az elmúlt években már több mint 12 afrikai országban megjelent, és a fejlődő országok fő fizetési formájává vált. De elérhető Albániától Indiáig számos államban, sőt, több kelet-európai országban, például Romániában is.

Míg mi, európaiak a kártyás fizetés fejlesztésével voltunk elfoglalva, addig szépen csendben egy teljesen új fizetési mód tarolta le a kínai piacot. Az ázsiai országban rengeteg aktív felhasználója van az AliPaynek, nem beszélve arról, hogy 2011-ben létrejött a WeChat közösségi médiaplatform, amely valójában ma már mindenre jó: üzenetküldésre, képek és videók megosztására, zenehallgatásra. Ezenkívül a felhasználók pénzt küldhetnek ismerőseiknek, számlákat fizethetnek, jótékonykodhatnak, ételt és Ubert is rendelhetnek vele. Szinte mindenki, még a legszerényebb körülmények között élők is ezt a rendszert használják bevételeik és kiadásaik kezelésére és a mindennapi fizetésre. A rendszernek közel egymilliárd regisztrált felhasználója van. A működés egyszerű, QR-kód-alapú, a legfontosabb előnyének pedig a megbízhatóságot tartják az emberek.

Magyarországon is egyre népszerűbbé válik a készpénzmentes fizetés

A járványhelyzet ellenére Magyarországon továbbra is a készpénz a leggyakrabban és legnagyobb értékben igénybe vett fizetőeszköz, bár fontos fejlemény, hogy korábban nem tapasztalt ütemben gyorsult a kártyás fizetések térnyerése. A készpénzmentes fizetési szokások bizonyos része hosszútávon is rögzülhet. Ebben a koronavírus-járványtól független események, így például a szabályozási környezet változása is segíthet.

Azzal, hogy 2021-től lehetséges lesz minden online kasszával rendelkező kereskedelmi és/vagy vendéglátóegységben elektronikus módon is fizetni, bizonyára tovább erősíti majd a készpénzmentes fizetések arányának növekedését. Fontos kiemelni, hogy a vásárlók ma már kifejezetten keresik azokat a vásárlási lehetőségeket, ahol nemcsak készpénzzel fizethetnek, hanem bankkártyával, vagy akár mobiltelefonjuk segítségével.

Bankkártyaelfogadás POS-terminál nélkül

Erre a helyzetre kínál megoldást az OTP Mobil terméke, a magyar fejlesztésű SimpleBusiness, amely innovatív, megbízható, valamint egyszerűvé is teheti a vásárlást.

A SimpleBusiness mobilapplikáció formájában kínál többféle elektronikus fizetési megoldást. Innovatív és költséghatékony alternatíva lehet a kereskedők és szolgáltatók számára, akik használatával időben felkészülhetnek a januártól hatályos előírásra, miközben versenyképesek tudnak maradni” – mondta el Benyó Péter, az OTP Mobil ügyvezetője.

Nincs másra szükséged, csak a mobilodra és mobilnetre. A rendszer POS-terminál nélkül biztosít lehetőséget az azonnali, biztonságos fizetésre QR-kód segítségével, így segítve a kereskedők és egyéb szolgáltatók munkáját, akik szeretnének elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani vásárlóiknak.

A SimpleBusiness QR kódos vagy linkes fizetési hivatkozásai bármely bankkártyáról kifizethetők. Vállalkozóként egy gyors, online szerződéskötéssel csatlakozhatsz a rendszerhez, és máris használhatod a szolgáltatást. Az applikáció letöltése ingyenes, üzemeltetése kedvező díjszabás mellett valósul meg. További részleteket erre a linkre kattintva olvashatsz!hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk