JÖVŐ

Hogy mekkora válság jön Magyarországon, az attól függ, mit tanulunk más országoktól

Ezt tudtuk meg szakértőinktől a Karanténinfó videóinterjújában.

Link másolása

Mi lesz, ha május 3. után újraindítják a gazdaságot? Lesz-e még több elbocsátás? Súlyosabb válság jön-e, mint 2009-ben? Ezeket a kérdéseket is feltettük szakértőinknek.

A járványhelyzet gazdaságra gyakorolt hatásairól beszélgettünk Cser Tamással, a Hold Alapkezelő vezető portfóliókezelőjével és Székely Tamással, a Szakszervezetek Országos Szövetsége alelnökével.

Mi volt a 7 legfontosabb megállapítás?

1. Tanulhatunk azoktól, akik már előrébb járnak a járványkezelésben

„Szerencsés helyzet, hogy nem egyszerre azonos mértékben tört ki a járvány mindenütt, így fel tudjuk használni azoknak az országoknak a tapasztalatait, akik már előrébb járnak” – mondta Cser Tamás, külön utalva a dél-koreai mintára: náluk az új fertőzések február végén-március elején tetőztek, azóta jelentősen visszaesett az új megbetegedések száma. – „A koreaiak élen járnak tesztelésben, teszik mindezt úgy, hogy közben a gazdaságuk nem állt le. Ezt a modellt lenne érdemes átvenni.”

2. Ha május 4. után újraindul az élet, az azt is jelenti, hogy a kormány a gazdaság mellett döntött az emberekkel szemben

„A magyar kormány a gazdaság mellett döntött, és nem az emberek mellett. Ha valóban a korlátozó intézkedések feloldására készülünk május 4. után, akkor az még nagyon sok beteget eredményezhet. Kínában is vártak mintegy 1,5 hónapot a tetőzés után, miután enyhítettek a korlátozásokon” – jegyezte meg Székely Tamás.

3. A magyar gazdaságélénkítés GDP-hez viszonyított mértéke elmarad a régió más országaitól

„A világon mindenütt jelentősebb élénkítésbe kezdtek, a GDP-hez képest 9-14%-os költségvetési élénkítés is látható - Magyarországon az eddigi kommunikációt ismerve 2% környéki gazdaságélénkítés van folyamatban, ami messze elmarad a többi országétól, még a régióban is hátul kullog” – jegyzi meg Cser Tamás. – „Nem mer nagyot lépni Magyarország, pedig lenne rá lehetősége, pont amiatt is, hogy az utóbbi években sikerült leépíteni a külső adósságállományt. Ez megteremtené annak lehetőségét, hogy jóval nyugodtabban költsön az állam.”

4. Jöhet ugyanolyan rossz vagy még rosszabb helyzet, mint amilyet a 2009-ben tapasztaltunk

A mostani helyzetet gyakran hasonlítják a 2008-2009-es világgazdasági válsághoz.

Minél tovább megyünk előre az időben úgy, hogy nincs megoldás a problémára, nincs gyógyszer, nincs vakcina, annál valószínűbb, hogy hasonlítani fog a helyzet a 2009-esre, kialakul egy gazdasági bizalomvesztés.„ Fizetni fog-e az üzleti partner? Esnek-e az ingatlanárak? Megmaradnak-e a munkahelyek? Ezek a problémák idővel mind egyre inkább negatív öneresítő folyamattá alakulhatnak” – mondta Cser Tamás.

„Az látszik, hogy a mostani válság sokkal nagyobb lesz, mint a 2009-es. Az IMF előrejelzései szerint mínuszba fordul mindenhol a GDP növekedés, és rendszerint jóval nagyobb mértékben, mint 11 évvel ezelőtt. Ráadádsul az IMF pár hete készítette ezeket a számításokat, akkor még abból kiindulva, hogy az első-második negyedév eredménye lesz lényegesen rosszabb, de utána javulás várható. Magyarországra vonatkoztatva kisebb fokú visszaesést jósoltak, de sajnos számolnunk kell vele, hogy ez az előrejelzett -3,1% romlani fog. Különösen akkor számíthatunk rosszabb számokra, ha az újranyitás nem jó időben történik, nem sikerül jól, nem sikerül átvenni a külföldön bevált példákat, mint a már sokat emlegetett dél-koreai mintát” – összegzett a pénzügyi szakértő.

5. A válsághelyzet lehetőséget ad a cégeknek, hogy új struktúrát alakítsanak ki

„Most az tapasztalható, hogy a digitalizációs beruházásokat előrébb hozták, felpörgetik, a leépítéseket pedig igyekeznek a vírushelyzettel magyarázni.

Minden munkáltató próbál olyan módon előnyt kovácsolni a helyzetből, hogy egy teljesen más struktúrával induljon el, ha a járvány lecseng” - vélekedett Székely Tamás.

6. Nem minden kormányzati intézkedés tekinthető válságkezelőnek

„Annak, hogy most valaki ingyenesen elvégezheti a járművezetői tanfolyamot, vagy hogy a nyelvvizsgával nem rendelkező diplomázni vágyók kvázi amnesztiát kapnak, annak semmi köze nincs a válságkezeléshez. Sokkal jobban kellene fókuszálni a lényeges problémákra” - állítja Székely Tamás.

7. Az időzítésnek, a gyors döntéseknek nagy jelentősége van a válságkezelésben

„A válságkezelésben a legfontosabb az időfaktor. Ha meg akarunk lépni valamit támogatandó a gazdaságot, akkor minél gyorsabban kell dönteni róla. Nem lehet hónapokat gondolkodni azon, hogy adjunk-e támogatást a vállalatoknak, mert lehet, hogy pár hónap múlva ezek a vállalatok már nem fognak létezni. Azt érezni, hogy Magyarország a régióhoz képest kicsit hezitálva lépett, sok korlátozást szabva az intézkedéseken belül is” – mondta Cser Tamás.

VIDEÓ: NÉZD MEG A TELJES BESZÉLGETÉST!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
23 százalékkal kevesebbet fogyasztanának az autók, ha 130 helyett csak 100 km/h-val mehetnének az autópályán
A Greenpeace Magyarország az autómentes nap alkalmából a klímajegyek bevezetését sürgette.

Link másolása

Szeptember 22-én van az európai autómentes nap, ami kapcsán a Greenpeace Magyarország összegyűjtötte miként lehetne radikális energiatakarékosság elérni a hétköznapokban, ezzel a közlekedésben felhasznált üzemanyag mennyiségét is csökkenteni.

A szervezet szerint a közösségi közlekedés a kulcs ahhoz, hogy mindenki fenntartható módon elégíthesse ki a napi közlekedési igényeit. Ennek eléréséhez azonban európai szinten kellene bevezetni a klímajegyeket a vasútra és más tömegközlekedési eszközökre. A cél nem lehet kevesebb, mint hogy senki ne szoruljon autó- vagy repülőgép használatra pusztán azért, mert az megfizethetőbb vagy könnyebben elérhető – olvasható bejegyzésükben.

A közlekedés reformjával és szigorúbb sebességkorlátozással is nagy mértékben, uniós szinten 13 százalékkal lehetne csökkenteni az energiaigényt. Az autósok számára a leglátványosabb eredmény az autópályákon mutatkozna meg, a sebességnek 130-ról 100 km/órára való csökkentése ugyanis kb. 23%-kal alacsonyabb fogyasztást eredményez.

Az autómentességet az otthoni munkavégzés támogatásával lehetne az egyik legkézenfekvőbb módon támogatni. Uniós szinten 27 és 47 százalék közé tehető a vizsgált országokban az aránya annak, amit naponta az összes megtett távolságból a munkába történő eljutás tesz ki. Erre megoldást jelenthetne, ha a kormányok folytatnák, vagy pedig újra bevezetnék azokat a szabályokat az otthoni munkavégzésre, amiket a koronavírus-járvány miatt egyszer már úgyis meghoztak. De akár az autók kihasználtságával is spórolhatnánk:

uniós szinten 1,45 utas használ átlagosan egy autót. Az autómegosztást olyan ösztönzők bevezetésével lehetne támogatni, mint az olcsóbb parkolás, vagy a buszsávok használatának engedélyezése olyan autók számára, amelyek tele vannak utasokkal.

Míg a városi közlekedés esetében a kibocsátásmentes közlekedési megoldásokat kellene ösztönözni, legyen az kerékpár, gyaloglás, vagy bármilyen más mikromobilitási lehetőség.

Az árucikkek szállítása is egy olyan terület, amely szinte teljesen az olajfelhasználásra támaszkodik. A cégeket adókedvezményekkel lehetne ösztönözni arra, hogy az utak helyett a vasutakat válasszak a szállításkor. Persze ahhoz, hogy ez itthon is reális megoldás legyen, természetesen jóval több forrást kellene fordítani a vasúti közlekedés fejlesztésére, mint jelenleg – írja a Greenpeace.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
JÖVŐ
A Rovatból
Emberi maradványok és egy eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek a rekordgyorsasággal olvadó svájci gleccserekben
Olyan sziklák is láthatóvá váltak az olvadás miatt, amelyeket évezredek óta jég borított.

Link másolása

Még soha nem olvadtak ennyit a Svájcban található gleccserek egy év alatt a mérések kezdete óta, vagyis több mint 100 éve - írja a CNN.

Csak idén 6 százalékkal csökkent a térfogatuk, ami csaknem kétszerese a korábbi, 2003-as negatív rekordnak

- közölte a GLAMOS, a svájci gleccsereket tanulmányozó szervezet.

Az Alpok gleccsereinek több mint fele Svájcban található, ahol a hőmérséklet a globális átlag kétszeresével emelkedik. Az előző télen ráadásul kivételesen kevés hó esett, és több hőhullám is sújtotta a hegyeket. Emiatt mintegy 3 köbkilométernyi jég olvadt el, ami súlyos veszteség.

A súlyosságot bizonyítja az is, hogy

évezredek óta jéggel borított sziklák most láthatóvá váltak, sőt emberi maradványok és egy évtizedekkel korábban eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek. Egyes kisebb gleccserek pedig teljesen eltűntek.

"Az éghajlati számítások alapján tudtuk, hogy ilyen helyzet fog előállni, legalábbis valamikor a jövőben. Az a felismerés, hogy ez a jövő már itt van, talán az idei nyár legmeglepőbb és legmegrázóbb élménye volt" - mondta Matthias Huss, a GLAMOS vezetője a Reutersnek.

Az Aletsch-gleccser olvadása 2018 és 2022 között:

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább nő, az Alpok gleccserei várhatóan 2100-ra elveszítik a mostani tömegük 80 százalékát, sok gleccser pedig teljesen el fog tűnni. A tudósok már eddig is több tucat területen kellett sürgősségi javítási munkálatokat elvégezni, mert az olvadó jég a mérőoszlopok elmozdulását és az adatgyűjtést veszélyeztette.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

JÖVŐ
Gyorsabban süllyed több tengerparti város, mint a tengerszint emelkedése
Megdöbbentő adatok és okok, amelyek akár pár éven belül is igen komoly következményekkel járhatnak. Például Rio De Janeiro területének két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.

Link másolása

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.

A Nature Sustainability című tudományos lapban közzétett, műholdas felvételek segítségével készített és a világ legnagyobb városai közül 48-at vizsgáló tanulmánya 2014 és 2020 között elemezte a süllyedésüket – idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Korábbi tanulmányok szerint

a globális felmelegedés világszerte jégolvadáshoz vezet, ez pedig emeli a tengerek szintjét, fenyegetést jelentve számos tengerparti város számára.

Sok város azonban más gonddal is küzd: a talajvíz és vagy a földgáz elvezetése miatt süllyed, az épületek óriási súlya alatt tömörödik a talaj.

A többéves vizsgálat során azt figyelték meg, hogy minden városban - különböző mértékben - süllyedt a talaj, 44 településen pedig a süllyedés nagyobb mértékű volt a tengerszint emelkedésénél.

Az ezt megelőző kutatások szerint

a tengerek szintje az olvadó jégsapkák nyomán évente körülbelül 3,7 milliméterrel emelkedik, a most közzétett tanulmány pedig azt írja, hogy több város egyes részei évente 20 milliméterrel süllyednek.

A kutatás Ho Si Minh-várost és Rio De Janeirót is említi, az elsőben a süllyedés 16,2 milliméter évente, az utóbbinál pedig azt jelentették, hogy – amennyiben nem hoznak megfelelő intézkedéseket - a város területének mintegy két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

JÖVŐ
A Rovatból
Felszállt a világ első tisztán elektromos repülőgépe, amit hamarosan élesben is használhatnak
Az N882EV lajstromjelű gép mindössze 8 percet töltött a levegőben, de ez így is fontos mérföldkőnek számít.
Címlapkép: Eviation Aircraft twitter oldala - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

Az Eviation Aircraft tisztán elektromos repülőgépe, az Alice végrehajtotta első, úgynevezett szűzrepülését – írta meg a cég közleményében.

A kísérletet az Egyesült Államokban, azon belül is a Moses Lake repülőtéren hajtották végre.

A gép innen indult el a kora reggeli órákban, és rövid, mindössze 8 percig tartó repülés után ugyanitt landolt.

Ez a repülés így is fontos mérföldkő a tisztán elektromos utasszállítók fejlesztését tekintve. Ráadásul az első tesztek folyamatosan csúsztak, ami végül szeptember 27-én, kedden tudtak végrehajtani.

A jármű utazósebessége 463 km/óra, emellett 1134 kg hasznos teher szállítására képes. A repülő kilencüléses, és két, egyenként 850 lóerős Magnix Magni 650 elektromos motor hajtja.

A gyártó úgy véli, a típus hatósági engedélyezési eljárása 2024-ben kezdődhet meg, így 2025 lehet az első év, amikor az Alice-t már élesben is használhatják – egyelőre azonban csak légi fuvarozásra fogják, utasokkal legkorábban 2026-ban emelkedhet a levegőbe.

Az Alice-ből már több cég is vásárolt, az amerikai Cape Air regionális légitársaság például 75 példányt rendelt belőle.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk