JÖVŐ
A Rovatból

Hiába víznagyhatalom Magyarország, ha a legfelső talajrétegekben egyre csökken a víz mennyisége

A melegedő éghajlat, az egyre hevesebb viharok miatt a lehulló csapadék csak kevésbé tud beszivárogni a talajba, és egyre nagyobb mennyiség párolog el.
Pörös Izabella cikke, Címkép: Oimheidi képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2021. augusztus 10.


Link másolása

Idén nyáron gyakran tombolt a hőség, és amint arról már korábban beszámoltunk, az előrejelzések szerint a jövőben a trópusi időjárásból csak több jut majd az országnak. A globális felmelegedés egyik legégetőbb kérdése, hogy lesz-e elég vize az emberiségnek. Sokszor halljuk, hogy hazánk víznagyhatalomnak számít. De vajon a valóságban ez mit jelent, fenyegetheti-e vízkészleteinket az éghajlatváltozas?

Magyarország a Kárpát-medencében, a Föld egyik legzártabb medencéjének mély fekvésű területein található. Ennek a fekvésnek köszönhetően nagyon jelentős vízkészletekkel rendelkezünk mind mennyiségi, mind minőségi szempontból.

A környezeti folyamatok azonban eltérő módon és gyorsasággal hatnak a felszín alatti és felszíni vízkészleteinkre.

"A globális éghajlatváltozás következményei becslések szerint 80%-ban a hidrológiai körforgáson, vagyis a vízhez kapcsolódó folyamatokon keresztül valósulnak meg. A felmelegedő légkör hatására a felszíni vizek hőmérsékleti viszonyai is változnak. Ez elősegíti az inváziós fajok terjedését, rontja a vizes élőhelyek állapotát, és súlyos oxigénhiányos helyzeteket idézhet elő. Utóbbira szomorú aktuális példa az idei halpusztulás a Velencei tavon" - mondja Kozma Zsolt, a BME egyetemi docense.

"A víz magasabb hőmérséklete az ipari és energetikai célú hasznosításra is hatással van. A Paksi Atomerőmű termelése során a Dunából hűtővizet vesz ki, azonban a folyóvíz magasabb hőmérséklete különösen a nyári kisvizes időszakban problémát jelenthet. Ilyenkor a jogszabályi előírásoknak megfelelően akár a termelés korlátozása is szükségessé válhat, ahogy az például 2018. augusztusában is felmerült."

A BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszéke a 2000-es években több projektben foglalkozott az éghajlatváltozás erőműre gyakorolt hatásával. A jelenség ugyan Magyarország energiatermelésében mutatkozott meg, de mivel a felszíni vizeink 95%-a külföldi vízgyűjtő területekről származik, felvizi szomszédainknak is ki vagyunk szolgáltatva.

Éves átlagban 112 köbkilométer víz érkezik az országba felszíni vizeinken keresztül. A lehulló csapadékmennyiségből körülbelül 5 köbkilométernyi lefolyás képződik az ország területén, távozó vízmennyiségünk pedig 117 köbkilométer. Összehasonlításképpen, a Balaton térfogata körülbelül két köbkilométer.

A felszín alatti vizeket tekintve sokkal helytállóbb az úgynevezett víznagyhatalom megállapítás, azonban ezen a téren is kimutatható hosszabb távon a csökkenő tendencia. Ennek nagyon sok oka van, amelyek között az éghajlatváltozás kiemelt helyen szerepel.

"Az, hogy az éghajlat melegszik és változáson megy keresztül, a hidrológiai ciklus folyamatain is látszik, ugyanis a víz körforgása az atmoszférában, a felszínen és a talajban felgyorsul. Nagyobb energiával, gyorsabban zajlik le maga a folyamat. Hevesebb csapadékeseményekkel, valamint tartósabb száraz időszakokkal találkozhatunk" - mondja Kozma Zsolt.

A Kárpát-medencében a globális átlaghoz hasonló mértékben emelkedik a hőmérséklet. A 20. század kezdetétől 2016-ig a globális átlaghoz hasonló, 1,1 fokos melegedés mutatható ki az éves átlaghőmérsékletben.

A lehulló csapadék a már említett nagyobb intenzitás miatt kisebb mértékben képes beszivárogni a talajba, ugyanakkor megnövekszik a lefolyás a felszíni vizekbe, a folyókba és tavakba. Az emelkedő hőmérséklettel nagyobb vízmennyiség is párolog el a lehullott csapadékból, mert a légkör vízfelvevő képessége folyamatosan növekszik.

Ami az igazán nagy problémát jelenti az az, hogy így a legfelső talajrétegekben gyakrabban nem áll rendelkezésre elegendő víz.

A felszín alatti vízkészletek monitorozására a hazai vízügyi szakma komoly hangsúlyt fektet, példaként kiemelve: a talajvíz készleteket hazánkban több mint 2800 monitoring kúttal ellenőrzik.

"A közvetlenül a felszín alatti réteg nagyon jelentős víztartó képességgel rendelkezik, a talaj típusától függően térfogatának akár felét is víz töltheti meg. A növények gyökerei is ebben az úgynevezett telítetlen zónában találhatóak többnyire, innen veszik fel a vizet. Ez a réteg a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás szempontjából is fontos."

A gyökérzónából felvett vízzel a növények párologtatás által hűtőhatást biztosítanak. Növelik a légkör páratartalmát, a párolgás pedig hőt von el a környezetből. Ehhez a folyamathoz azonban vízre van szükségük, amit elsősorban a gyökérzóna nedvességtartalmából vonnak ki. Ennek a rétegnek lenne szüksége a leginkább a megfelelő vízellátásra"

- fejti ki Kozma Zsolt.

Egy neves magyar kutató, Tóth József a hatvanas években dolgozta ki újnak számító hidrogeológiai koncepcióját. Ennek lényege, hogy a felszín alatt a talaj- és rétegvizek egymásba ágyazott, akár több száz km-es áramlási rendszerek mentén mozognak. Amikor egy vízmolekula a felszínről bekerül a felszín alá, majd újra kikerül a felszínre, az napokba, de akár évezredekbe is kerülhet.

A felszín alatti vízkészletekhez tartoznak a rétegvizek is, amelyek a Föld mélyén, akár több száz méteres mélységekben helyezkednek el. Ezeknek a vízkészleteknek a hőmérsékleti viszonyait elsősorban a geológiai feltételek határozzák meg, ezért rövid távon lényegesen nem fognak változni az éghajlatváltozás következtében. A rétegvizek olyan vízzáró, vízrekesztő képződmények alatt helyezkednek el, amelyek részben megvédik őket felszíni hatásoktól.

A készletek az egész ország területén megtalálhatóak, többnyire ivóvíz termelésre használjuk fel őket. A felszínen végbemenő változásoknak hosszabb távon lehetnek meg a hatásai ezekben a mélyebb rétegekben. A felszín alatti készleteket az ipari- illetve mezőgazdasági hasznosítás is érinti.

"A globálisan kitermelt édesvíz-készlet körülbelül 70%-át jelenleg mezőgazdasági öntözésre használja az emberiség. A vízért földrajzi helytől függően a különböző ágazatok folyamatosan versengenek. Hazai viszonylatban az erdőgazdálkodás, a mezőgazdálkodás és a természetvédelem konfliktusa erre tipikus példa. A fák vízigénye jellemzően nagyobb, emellett gyökereik mélyebb rétegekbe is leérnek, amivel hatékonyabban férnek hozzá az ott található talajvízhez. Ez pedig a környező mezőgazdasági területeknek okozhat problémát, vízhiányt."

A vízért folytatott küzdelem Kozma Zsolt szerint a migráció szempontjából is fontos kérdés.

Az ENSZ 2020-as Water and Migration: A Global Overview jelentése szerint a környezet romló állapota, az éghajlatváltozás és a vízkészletek hiánya 2050-ig a jelenlegihez képest további akár 200 millió embert kényszeríthet majd lakhelye elhagyására. A jelentés szerint ez a szám 2050 után akár az 1 milliárd főt is meghaladhatja. A jelenlegi elvándorlások hátterében már manapság is sokszor a romló környezeti feltételek állnak.

"Több elemzés feltételezi, hogy a szíriai polgárháború kitörése részben az azt megelőző több éves aszályos időszakra vezethető vissza. Az aszály súlyosan érintett sok vidéki gazdálkodót, - akik tönkremenve, munka hiányában a nagyvárosokba települve - kritikus, instabil társadalmi csoportot alkottak. Jelenleg pedig Etiópia-Szudán-Egyiptom között egy súlyos határvízi konfliktus látszik kibontakozni"

- mondja a kutató.

A felszín alatti készleteket világszerte figyelik műholdak segítségével. Ez alapján Európa északi részén, Franciaország és a Baltikum környékén, de az Urál hegység térségében is nagyon jelentősek a felszín alatti készletek, ugyanúgy, mint Észak-Amerika keleti felén, vagy délen, az esőerdők alatt.

Az, hogy a következő nemzedéknek lesz-e elegendő édesvize attól is függ, hogy képes lesz-e az emberiség új technikákkal és újrafelhasználással csökkenteni a fogyasztást, illetve, hogy vissza tudjuk-e szorítani a globális felmelegedést, ami egész szigeteket tenne lakhatatlanná.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
New York a saját súlya miatt is süllyed, mert a rajta lévő felhőkarcolók annyira nehezek
Manhattan süllyed, körülötte a vízszint emelkedik, ez nem a legszerencsésebb kombináció. Mintha a jégkorszak következményei és a klímaváltozás nem volna elég baj.

Link másolása

A New York-i épületek súlya is hozzájárulhat a metropolisz süllyedéséhez, állítják kutatók. Ugyanakkor ennek más okai is lehetnek, például a bolygón végbemenő változások, és az utolsó, mintegy tízezer évvel ezelőtti jégkorszak következményei.

Ha sikerül megérteni, hogy a New Yorkhoz hasonló területek miért kerülnek egyre alacsonyabbra, az segíthet felbecsülni, hogy a jövőben mekkora ezeken az áradás kockázata a klímaváltozás miatt.

Az Atlanti-óceán észak-amerikai partvidékén a vízszint a globális átlagnál máris három-négyszer gyorsabban emelkedik.

„A tengerszint-emelkedés hamarosan áradási problémákat fog okozni New Yorkban és világszerte” – figyelmeztet a tanulmány vezető szerzője, Tom Parsons geofizikus.

A jégkorszak érdekes utóhatása

GPS-adatok szerint a város déli része, Lower Manhattan évente nagyjából 2,1 milliméterrel kerül lejjebb.

Ennek egyrészt természetes oka van. Az utolsó jégkorszak leghidegebb időszakában a bolygó nagy részét vastag jégtakaró fedte. A jégtáblák alatt lévő talaj süllyedni kezdett, ez azt jelentette, hogy a földtömegek szélei magasabbra kerültek. Miután a jég elolvadt, egy idő után ez utóbbi területek indultak süllyedésnek.

Egy korábbi kutatás szerint a keleti part mentén ez a jelenség 2100-ra akár 48-150 centiméteres süppedést is okozhat.

A süllyedésnek emellett a természetes oka mellett Parsons és csapata meg akarta vizsgálni a mesterséges okok, például az ember alkotta épületek lehetséges hatását is.

Parsonsnak akkor ugrott be az ötlet, amikor meglátogatta felesége családját Belgiumban 2019-ben.

„Az antwerpeni katedrális mellett volt a szállásunk, figyeltem az épület alapzatának hatalmas köveit, és azon töprengtem, hogy hogyan hozhatták ide ezeket nagy távolságokból, majd hogyan rakták őket össze, mint egy kis hegyet. Kíváncsi lettem arra, hogy ez milyen hatással lehet a kövek alatt húzódó talajra” – idézte fel az ötlet kipattanásának körülményeit.

A baj az, ha összeadódik

A megépítés után minden épület besüllyed egy kicsit a födbe, még azok is, amelyeket keményebb kövekre építenek. Azok, amelyeket puhább talajra emelnek, természetesen jobban.

A tudósok becslése szerint New York City öt kerületének több mint egymillió (pontosan 1.084.954) épülete összesen 762 milliárd kilogramm súlyú, és egy 778 négyzetkilométeres területen helyezkedik el.

Ezután számítógépes modellt fejlesztettek ki annak megállapítására, hogy ez a súly különféle talajviszonyok esetén miképpen süllyed.

Műholdfelvételekből az derült ki, hogy a város átlagosan évente 1-2 milliméterrel kerül lejjebb. Ez megegyezett azzal az adattal, amit a számítógépes modell jelzett a jégkorszak utáni természetes mozgás következményeként.

Bizonyos városrészek azonban az adatok szerint sokkal gyorsabban süppednek, mint mások. Ez feltehetően az épületek súlya miatt van, de nem zártak ki más lehetséges indokokat sem, amelyek egyelőre még ismeretlenek.

New York tehát átlagosan csupán egy picikét süllyed évente. Parsons ugyanakkor rámutatott, hogy eközben New York körül a tengerszint emelkedés évente 1-2 milliméteres, így aztán minden milliméternyi süppedés plusz egy évet jelent a tengerszintnél.

(Forrás: Live Science, Earth's Future)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
JÖVŐ
A Rovatból
A földi élethez nélkülözhetetlen nyolc határértékből hetet már átlépett az emberiség
Veszélyes zónában van a földi élet. Már csak a légszennyezettség esetében nem léptük át a kritikus értéket.

Link másolása

Nyolc olyan határértéket tartanak számon a tudósok, melyek nélkülözhetetlenek az élet fenntartásához, ám ezek közül már hét esetében az emberiség átlépte a határt, írja a Nature. A több mint 40 szakértőből álló Az Earth Commission nemzetközi tudóscsoport által megállapított értékek azt mutatják, mennyire biztonságosak és méltányosak a földi élet feltételei.

A határértékek az éghajlatot, a légszennyezést, a műtrágyák túlzott használata miatti eredő foszfor- és nitrogénszennyezést, a felszín alatti vízkészleteket, a felszíni édesvizeket, a beépítetlen természetet, illetve a természetes és az ember építette környezetet vizsgálja. Ezek közül egyedül a légszennyezettség az, ahol még nem léptük át az egész bolygót figyelembe véve a küszöbértéket. Egyes területeken azonban már a levegő minőségének megítélése is a káros tartományba esik.

A tanulmányban kitérnek arra, hogy amennyiben a Föld évente orvosi vizsgálaton venne részt, a doktor most azt mondaná, hogy a bolygó annyira beteg, ami már a földlakók életét is érinti.

A tudósok túlnyomó többsége egyetért abban, hogy az éghajlatváltozás az ember hibája, mely elsősorban a bolygó erőforrásainak hatalmas mértékű fogyasztása miatt következett be. Több mint 88 ezer klímaváltozásról szóló tanulmány vizsgálata során arra jutottak, hogy ezek 99,9 százaléka az emberiséget teszi felelősség a globális felmelegedés miatt.

A tudóscsoport szerint „ugrásszerű fejlődésre lenne szükség annak megértésében, hogy a jog, a gazdaság, a technológia és a globális együttműködés” hogyan tudna együttesen egy biztonságosabb és boldogabb jövőt eredményezni. Az Earth Commission tagjai szerint a helyzet megmentése érdekében létfontosságú lenne a globális hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozása és a világ ökoszisztémáinak védelme.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

JÖVŐ
A Rovatból
Megölte emberi kezelőjét a mesterséges intelligencia vezérelte drón egy szimulációs gyakorlatban
A drón feladata az volt, hogy semmisítse meg az ellenség légvédelmi rendszerét, és mindenkit támadjon meg, aki akadályozni próbálja a misszió végrehajtásában.

Link másolása

Az amerikai hadsereg egyik szimulációs gyakorlata során a légierő mesterséges intelligencia által vezérelt drónja meggyilkolta az irányítóját, mert csak ezzel tudta biztosítani a misszió végrehajtását.

Az erről szóló információt Tucker ‘Cinco’ Hamilton ezredes, az amerikai légierő AI-tesztelésért és bevetésért felelős vezetője osztotta még májusban egy londoni szakmai konferencián.

Hamilton elmondása szerint a drón feladata az volt, hogy semmisítse meg az ellenség légvédelmi rendszerét, és támadjon meg bárkit, aki ezt megpróbálná megakadályozni.

A rendszert eredetileg úgy alakították ki, hogy az emberi kezelőé volt a döntő szó, a megerősítéses tanulás során a mesterséges intelligencia a megerősítést jelentő pontokat az ellenséges célpontok megsemmisítéséért kapta, amit az emberi kezelő többször is megakadályozott.

A drón ennek megfelelően végül arra a következtetésre jutott, hogy a kommunikációs torony ellen kell fordulnia, ahonnan a kezelője kommunikált vele.

Hamilton az eset ismertetésével arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy nem szabad túlzottan az MI-re bízni a gépeket a légierőnél.

(via 444, Guardian)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

JÖVŐ
Egy évig élnek egy iszapból nyomtatott 3D-s házban, hogy teszteljék, milyen lesz a Mars-expedíció
Gőzerővel folynak a holdutazáshoz és a Mars meghódításához szükséges NASA kísérletek, amelynek eredményei a Földön is hasznosak lehetnek.

Link másolása

A tervezett újabb holdutazások és a Mars felfedezése olyan területen is találkoznak, amelyre ma még kevesen gondolnak: az építkezés. Ha megvalósul az a ma még álomnak tűnő elképzelés, hogy településeket hozzunk létre bolygónkon kívül, akkor rendelkezni kell a helyszínen a szükséges anyagokkal. Nyilvánvalóan fel sem merül az a megoldás, hogy ezeket az anyagokat a Földről szállítsák a hozzánk univerzális méretekben „közeli”, de valójában mégis távoli bolygókra. Éppen ezért már megindult az utat lerövidítő, egyben költségkímélő módszerek tanulmányozása.

Az egyik lehetséges megoldásnak a 3D-s nyomtatású olvasztott regolit látszik – írja a WIRED.

A következő napokban egy négy fős csapat érkezik a NASA houstoni Johnson űrközpontjának hangárjába, ahol egy évet töltenek el egy 3D-s nyomtatású épületben. A Mars Dune Alpha nevet viselő, 157 m2 alapterületű épület iszapból készült, színe mint a Mars talaja, a lakóterén túl még orvosi szolgálat és konyhakert is van benne. A Big-Bjarke Ingels Group építette, a 3D-s nyomtatást pedig az Icon Technology végezte.

A benne folyó kísérletek középpontjában azok a fizikai és viselkedési-egészségügyi kihívások állnak, amelyekkel az embereknek szembe kell nézniük a hosszú távú űrtartózkodás során. Egyben ez az első olyan struktúra, amelyet a NASA Holdra és Marsra szánt autonóm építési technológia-projektjéhez (MMPACT) építettek.

Amikor az ember visszatér a Holdra az Artemis-program keretében, az űrhajósok kezdetben keringő űrállomásokon, holdkompokon, vagy pedig felfújható felszíni épületekben laknak. Az MMPACT csapata azonban hosszú távon fenntartható struktúrák építésére készül.

Hogy elkerüljék a Földről való anyagszállítást, amelyhez hatalmas rakéták és óriási mennyiségű üzemanyag kellene, a Holdon található regolitot előbb masszává alakítanák, amelyet 3D-vel vékony rétegeket vagy különböző alakzatokat nyomtatnának.

Az első ilyen Földön kívüli projektet 2027-re tervezik. A küldetés során egy markolóval felszerelt robotkart kapcsolnak majd egy holdkomp oldalára, ezzel az eszközzel bányásszák ki és halmozzák fel a regolitot. A későbbi missziók félautomata exkavátorokat és más gépeket használnak majd lakóházak, utak, üvegházak, erőművek és olyan robbanástól védő pajzsok építésére, amelyek körülveszik a rakétakilövőket.

A Holdon történő 3D-s nyomtatáshoz vezető első lépés lesz, hogy lézerekkel vagy mikrohullámokkal megolvasztják a regolitot – árulta el Jennifer Edmundson, az MMPACT-csapat vezetője. Aztán lehűtik, hogy a gázok elillanhassanak, különben az anyag tele lesz lyukakkal, mint a szivacs. Ezután már ki lehet nyomtatni a kívánt formákra. Azt még nem dolgozták ki, hogy miként lehet ezeket a darabokat összeállítani. Edmundson szerint a lehető legjobban automatizálni akarják az építkezést, de nem zárható ki az emberi beavatkozás a jövőben sem a karbantartásoknál és a javításoknál.

A csapat egyik nagy feladata, hogy miként változtassa a Hold regolitját olyan erős és tartós építőanyaggá, amely képes megvédeni az emberi életet. Gondot jelenthet például, hogy a regolit jeget tartalmaz, mivel az Artemis-missziók a Hold déli pólusának közelébe indulnak.

Ráadásul a NASA-nak nem állnak rendelkezésre nagy mennyiségben holdkőzetek, hogy kísérletezzenek velük, csupán az Apollo 16 által hozott mintákkal dolgozhatnak. Tehát az MMPACT-csapatnak saját szintetikus verzióikat kell elkészítenie.

Corky Clinton, a kutatás egyik irányítója felhívja a figyelmet arra, hogy nehéz építeni a regolit geokémiai tulajdonságaira és egyberakni az apró részeket, mert meteoritokkal és más égitestekkel való ütközésekből jöttek létre több mint 4 milliárd évvel ezelőtt.

Vannak más bizonytalansági tényezők is. A Holdon sokkal kisebb a gravitáció, akár 45 percig tartó holdrengések is elképzelhetők, a déli póluson napsütésben elérheti az 54 C fokot, éjszaka viszont lehet akár mínusz 240 C fok is.

A holdpor beivódhat a gépek illeszkedéseibe és leállíthatja a hardvereket. Az Apolló-missziók idején a regolit megrongálta az űrruhákat és a belélegzett portól az űrhajósoknál szénanátha-szerű tünetek jelentkeztek.

Ugyancsak kétségeket kelthet a Mars Dune Alpha esetében, hogy az ember még soha nem hozott Mars-talajmintát a Földre, így az Iconnak szimulálnia kellett ezt az anyagot, feltételezésekre hagyatkozva, például arra, hogy bazaltban gazdag.

A struktúra 3D-s nyomtatása egy hónapot vett igénybe. Ehhez egy óriási nyomtatókart használnak, amelyen egy fúvócső vonja ki egyenletesen a lávakrétát. A struktúra alaprajzának körvonalazásával kezdik, majd jönnek a rétegek és úgy építik felfelé, mint egy agyagedényt.

A Mars Dune Alpha az Icon által épített első olyan struktúra, amelyre 3D-s nyomtatott tetőt tettek. A tető oldalai úgy találkoznak az építmény tetején, mint két hullám az óceánban. A paneleket külön nyomtatták ki, majd hozzáadták a tetőszerkezethez.

Az Icon, amelynek 57,2 millió dolláros szerződése van a NASÁ-val a holdépítkezésekkel kapcsolatos kutatásokra és fejlesztésekre, olyan épületterveket rendelt, amelyek megvédhetnek egy négy fős csapatot a meteoritoktól, holdrengésektől, sugárzásoktól és a gyors hőmérséklet-változásoktól.

Közben vákuumkamrákban folynak a kísérletek a regolit megolvasztásával. Ezek a kamrák a Hold levegő nélküli körülményeit szimulálják, és egyben lehetőséget biztosítanak a kutatóknak, hogy teszteljék az extrém hőmérsékleteket. Ballard szerint láthatóan működnek a nagyobb mechanikai rendszerek és most megpróbálják egyensúlyba hozni az anyag erejét és merevségét.

Tesztelik az olvasztáshoz használt lézerek erejét, a hűtés időtartamát és a regolit geokémiai összetételét, amely változhat lelőhelyétől függően, mert a különböző alkotóelemeinek más és más az olvadási hőfoka. Jelenleg az MMPACT-csapat külön teszteli a lézeres és a mikrohullámos olvasztást, a tervek szerint idővel megkísérlik e két technológiát együtt alkalmazni.

A vákuumkamrában a 3D-s nyomtatással is kísérleteznek, először egy leszállópálya darabjaival. Ennél az infraktruktúránál fontos szempont, hogy az űrhajó által felkavart por ne tegyen kárt olyan fontos építményekben, mint a sugárzástól védő pajzsok, garázsok, utak, és hogy a porfelhő ne zavarja a leszállási körülményeket.

A Holdra és a Marsra szánt építkezési tervek hasznosak lehet a Földön is, például alternatívákat adhatnak a betonra, amelynek egyik alkotóeleme, a cement gyártása súlyosan környezetszennyező, a globális karbonlábnyom 8%-át jelenti.

Ugyanígy haszos lehet a földi építkezéseken az a tapasztalat, amit a 3D nyomtatások során megszereznek.

A kutatók olyan építőanyagon is dolgoznak, amelyben a holdbéli regolitot vegyítenék szarvasmarha-proteinnel, mert ennek súlya a beton tizede. Az anyagot tavaly nyáron a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tesztelték először.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk