/jovo/harry-potter-kopenye-lezerfennyel/
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Valósággá válhat a láthatatlanná tevő köpeny – állítják tudósok

Egy kanadai intézetben már zajlanak a kutatások.
hirdetés

Kanadában tettek egy kis lépést ezen az úton egy készülék segítségével, amely elrejti szem elől a tárgyakat a rajtuk keresztül hatoló fény frekvenciájának manipulálásával.

A találmány a montreali nemzeti tudományos kutatóintézet (INRS) munkatársainak, José Azanának és Luis Tomero Cortesnek érdeme.

A jövőben Azana szerint számos biztonságtechnikai alkalmazása lehet, például az optikai szálon továbbított adatok esetében és javítja a távközlési technológiákat is.

A montreali kutatók optikai szál alkalmazásával innovatív módszert dolgoztak ki. Ha a tárgy például zöld fény tükröz, az eszköz csak az ennek megfelelő frekvenciát tünteti el, majd rekonstruálja az eredeti fénysávot, amikor már áthaladt a tárgyon és láthatatlanná tette azt.

Olyan volt, mintha „kísértetté” változtatták volna a fényt, amikor átment a tárgyon

hirdetés

– idézte Azanát a Global News .

A szabad szemmel látható tárgyak aszerint jelennek meg előttünk, amilyen fényt visszavernek. Például a kék színű tárgyak visszaverik a kék fényhullámokat és minden mást elnyelnek. Éppen ezt a fényvisszaverődést kerülik el ezzel az eljárással a kutatók, amelyhez lézerfényt és különlegesen színezett tárgyat használtak.

A láthatatlan tárgyak, a szemmel nem látható lények régóta részei a populáris kultúrának, a klasszikus mesevilágtól H.G.Wells Láthatatlan emberéig. Így került be a Harry Potter-történetekbe is.

A tudományt is régóta foglalkoztatja ennek megvalósításának lehetősége. A korábbi kísérletek eredményei azonban csak egy bizonyos körben voltak alkalmazhatóak, ide sorolhatjuk például a radarok számára láthatatlan felderítő vagy harci repülőgépeket. Ez utóbbiak esetében a láthatatlanságot a fényhullámok elterelése idézte elő.

Azana szerint e köpeny működése attól függ, hogy tudja-e, pontosan milyen színű fényeket kell kiszűrnie. Elképzelhető azonban olyan program is, amelynek révén az eszköz képes lenne figyelmen kívül hagyni a teljes látható spektrumot.

.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk