hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Hárompercenként megölnek egy állatot a trófeájáért a vadászok

Elsősorban az oroszlán, az elefánt és az orrszarvú a legvonzóbb célpont a trófeavadászok körében.
Fotó: Illusztráció (Pexels) - szmo.hu
2020. december 28.

hirdetés

Nagyjából 1,7 millió állatot öltek meg az elmúlt évtizedben a trófeavadászok, ami azt jelenti, hogy kb. hárompercenként azért adta egy állat az életét, hogy trófeaként díszelegjen valaki otthonában - derül ki egy új könyvből.

Eduardo Goncalves Trophy Leaks: Top Hunters and Industry Secrets című könyve

az egyik megállapítás egyenesen azt mondja, hogy többek közt olyan amerikai politikusok kampányát támogatták dollármilliókkal, mint a leköszönő amerikai elnök, Donald Trump.

a trófeavadászat rejtelmeibe vezeti be az olvasót, lerántva a leplet egy 300 millió fontos (120,7 milliárd forint) iparágról, amelybe a szerző szerint a világ elitje is vastagon érintett.

A könyv megdöbbentő dolgokról ír: a Dél-afrikai Köztársaság elnöke, Cyril Ramaphosa például egy trófeagyűjtő utazásokat szervező cég társtulajdonosa. Sőt, egy olyan tenyészetet is működtet, ahol ritka állatfajokat nevelnek, majd jó pénzért eladja a kilövési jogot a tehetős vadászoknak.

Az elmúlt tíz évben majdnem 800 vadász tudhatta magának a "Nagy Afrikai Ötös" nevű díjat, amelyet az kap meg, aki megöl egy oroszlánt, egy elefántot, egy leopárdot, egy orrszarvút és egy kafferbivalyt. De nem csak ez az egyetlen díj az állatölésért: a Safari Club International nevű vadászszervezet különleges elismerésben részesíti azokat, akik legalább 80 különböző állatfajt lőttek már ki Afrikában.

hirdetés

A könyv állításai közt az is szerepel, hogy egyes vadászközösségek több százezreket öltek különféle megtévesztő kampányokba a közösségi oldalakon, többezer hamis profilt hoztak létre azzal a látszatkeltéssel, hogy az afrikai nép zúgolódik Boris Johnson trófeaellenessége miatt.

Sőt,

az egyik megállapítás egyenesen azt mondja, hogy többek közt olyan amerikai politikusok kampányát támogatták dollármilliókkal, mint a leköszönő amerikai elnök, Donald Trump.

A szerző évek óta az ilyen jellegű vadászatok nagy ellenzője, ő alapította a Trófeavadászat elleni Kampány (The Campaign to Ban Trophy Hunting) nevű civilszervezetet is, amellyel a rendszeresen az ilyen jellegű vadászatok ellen kampányol.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk