JÖVŐ

Hamarosan visszafordítható lesz az agy öregedése idegtudósok szerint

A regeneratív orvoslás a kognitív hanyatlás lassítását vagy akár visszafordítását ígéri, nem is olyan sokára.
Címkép: nluepke/Pixabay - szmo.hu
2021. december 13.


Link másolása

A Psychology Today az öregedés megfordításának fontos mérföldköveiről ír cikkében. A szerző a múlt héten megkérdezte bátyját, Billt, aki molekuláris biológus és a regeneratív orvoslás területének alapítója, hogy élhetünk-e valaha jóval hosszabb ideig, mint az eddig meghatározott 120 év. Bill azt válaszolta, hogy a jelenlegi regeneratív orvoslási technikákon alapuló jóslások egy nap lehetővé teszik, hogy sokan elérjük a 120-as éveket - az emberi élettartam jelenlegi felső határát -, de ennél tovább élni nagy kihívást jelentene, mivel agyunkban rendkívül nehéz visszafordítani az öregedéssel járó kérlelhetetlen neuronális romlást.

Más szavakkal, az őssejtimplantátumok megfiatalíthatják a régi szíveket, vagy a laboratóriumban vagy a gazdaállatokban, például sertésekben termesztett szervek helyettesíthetik az elhasználódott tüdőt, májat és vesét, de sok tudós úgy gondolja, hogy az agy (vagy annak részeinek) megfiatalítása vagy cseréje soha nem lesz lehetséges, mivel az agy egyedülállóan összetett struktúra, és nem képes hasonló módon regenerálódni, mint mondjuk a felsebzett bőr.

De néhány vakmerő neurológus vizsgálja, hogyan lehet nemcsak lassítani, hanem ténylegesen visszafordítani az agy öregedését, ami felveti annak lehetőségét, hogy néhányan közülünk megünnepelhetik a 120. születésnapunkat, úgy, hogy mentális képességeik épek maradnak.

Ez az izgalmas munka nagyjából három kategóriába sorolható: az öregedő agy hanyatlásának megállítása, a neuronok növekedésének újraindítása és új sejtek bejuttatása az elveszett neuronok helyettesítésére.

Akadályozd meg, hogy az agy elnyomja önmagát

Dr. Peter Walter, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem molekuláris biológusa felfedezte, hogy az agyszövet rutinszerűen érzékeli, ha egyes neuronok bajban vannak, például vírusfertőzésekkel, és az Integratív Stressz Válasz (ISR) nevű mechanizmuson keresztül aktívan elnyomja a gyengélkedő neuronok aktivitását (fehérjeszintézisét), hogy megakadályozza őket az agyműködés további megzavarásában. Ahogy öregszünk, és az agyi neuronok romlanak, például gyulladással, az ISR aktivitás növekszik, elnyomva egyre több idegi funkciót. Walter és munkatársa, Dr. Susanna Rosi nemrégiben azt találták, hogy az ISR aktivitás gátlása (amely maga is gátolja az agy működését) meglepően gyorsan visszafordíthatja a kognitív hanyatlást a régi egerekben.

Például az öreg egereknek sokkal nehezebb megtanulniuk navigálni a labirintusokban, mint a fiatal egereknek, de amikor az UC San Francisco csapata az idősebb egereket ISR-gátlóval kezelte, néhány napon belül a régi egerek ugyanolyan jól teljesítettek, mint a fiatal egerek.

A kognitív képességek szinte azonnali javulása azt jelenti, hogy az életkorral összefüggő mentális hanyatlás nem teljes mértékben a neuronok halálának vagy más állandó veszteségeknek köszönhető, hanem részben az aktív, reverzibilis anyagcserefolyamatoknak. A San Francisco-i Kaliforniai Egyetem tudósai úgy véli, hogy az olyan kezelések, mint az ISR-gátlók, egy nap helyreállíthatják az olyan funkciókat, amelyek nemcsak az öregedéssel, hanem stroke és traumák által is elveszhetnek.

Reaktiválja a neuron növekedését és fejlődését

Dr. Saul Villeda (szintén a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem) nemrégiben felfedezte, hogy a felnőtt agyak – még az idősek is – valójában rutinszerűen új neuronokat termelnek az agy néhány részében (neurogenezis), például a hippokampuszban. Azt kutatva, hogy az agy egyes részei miért regenerálódnak, miközben mások nem, Dr. Villeda csapata számos marker molekulát fedezett fel, például a fiatal vérben található vegyületeket, amelyek „becsaphatják" a régi neuronokat újak létrehozására – még azokban az agyi régiókban is, ahol általában nincs felnőtt neurogenezis. Ezek a molekulák segítenek az újonnan kialakult felnőtt sejteknek a dendritek és axonok kialakulásában is. Az ilyen fiatalító molekulákkal kezelt idősebb állatok valóban javulást mutattak a kognitív funkciókban.

Új sejtek befecskendezése az elveszett agyi neuronok helyreállítására vagy helyettesítésére

A Dr. Walter laboratóriumában végzett kutatás azt sugallja, hogy az agy öregedése lelassulhat vagy visszafordítható azáltal, hogy az agyszövetet természetellenes, fiatalító cselekmények végrehajtására sarkalljuk.

Arra az esetre pedig, ha ezen a módon nem tudják megjavítani vagy helyettesíteni az összes sérült agyszövetet, egyes kutatók vizsgálják az elveszett agyszövet helyreállításának vagy helyettesítésének módjait az agyon kívüli új szövetekkel.

A kínai Zhejiang Egyetem Orvostudományi Karának tudósai szintén előrelépést értek el az őssejtek befecskendezésével és a sejtek sérült régiókba való juttatásával. Még nem világos, hogy ez az új technika mennyi elveszett funkciót képes helyreállítani, de az idegtudósok remélik, hogy egy nap segíthet csökkenteni a kognitív és motoros hiányokat a neurodegeneratív olyan betegségekben, mint például a demencia vagy a Parkinson-kór.

A hosszabb élettartam felé

Bár nem világos, hogy az agy öregedésének lassítására vagy visszafordítására irányuló három stratégia mindegyike mikor válik reális terápiává az agy regenerálásában és fiatalításában, úgy gondolom, hogy legalább néhányan közülünk, akik ezt a cikket olvassák, ezeknek a technikáknak és a regeneratív orvoslás egyéb fejlődésének eredményeként képesek lesznek újraolvasni ezt a cikket, friss elmével megérteni, 100 év múlva - zárja sorait a szerző.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
23 százalékkal kevesebbet fogyasztanának az autók, ha 130 helyett csak 100 km/h-val mehetnének az autópályán
A Greenpeace Magyarország az autómentes nap alkalmából a klímajegyek bevezetését sürgette.

Link másolása

Szeptember 22-én van az európai autómentes nap, ami kapcsán a Greenpeace Magyarország összegyűjtötte miként lehetne radikális energiatakarékosság elérni a hétköznapokban, ezzel a közlekedésben felhasznált üzemanyag mennyiségét is csökkenteni.

A szervezet szerint a közösségi közlekedés a kulcs ahhoz, hogy mindenki fenntartható módon elégíthesse ki a napi közlekedési igényeit. Ennek eléréséhez azonban európai szinten kellene bevezetni a klímajegyeket a vasútra és más tömegközlekedési eszközökre. A cél nem lehet kevesebb, mint hogy senki ne szoruljon autó- vagy repülőgép használatra pusztán azért, mert az megfizethetőbb vagy könnyebben elérhető – olvasható bejegyzésükben.

A közlekedés reformjával és szigorúbb sebességkorlátozással is nagy mértékben, uniós szinten 13 százalékkal lehetne csökkenteni az energiaigényt. Az autósok számára a leglátványosabb eredmény az autópályákon mutatkozna meg, a sebességnek 130-ról 100 km/órára való csökkentése ugyanis kb. 23%-kal alacsonyabb fogyasztást eredményez.

Az autómentességet az otthoni munkavégzés támogatásával lehetne az egyik legkézenfekvőbb módon támogatni. Uniós szinten 27 és 47 százalék közé tehető a vizsgált országokban az aránya annak, amit naponta az összes megtett távolságból a munkába történő eljutás tesz ki. Erre megoldást jelenthetne, ha a kormányok folytatnák, vagy pedig újra bevezetnék azokat a szabályokat az otthoni munkavégzésre, amiket a koronavírus-járvány miatt egyszer már úgyis meghoztak. De akár az autók kihasználtságával is spórolhatnánk:

uniós szinten 1,45 utas használ átlagosan egy autót. Az autómegosztást olyan ösztönzők bevezetésével lehetne támogatni, mint az olcsóbb parkolás, vagy a buszsávok használatának engedélyezése olyan autók számára, amelyek tele vannak utasokkal.

Míg a városi közlekedés esetében a kibocsátásmentes közlekedési megoldásokat kellene ösztönözni, legyen az kerékpár, gyaloglás, vagy bármilyen más mikromobilitási lehetőség.

Az árucikkek szállítása is egy olyan terület, amely szinte teljesen az olajfelhasználásra támaszkodik. A cégeket adókedvezményekkel lehetne ösztönözni arra, hogy az utak helyett a vasutakat válasszak a szállításkor. Persze ahhoz, hogy ez itthon is reális megoldás legyen, természetesen jóval több forrást kellene fordítani a vasúti közlekedés fejlesztésére, mint jelenleg – írja a Greenpeace.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
JÖVŐ
A Rovatból
Emberi maradványok és egy eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek a rekordgyorsasággal olvadó svájci gleccserekben
Olyan sziklák is láthatóvá váltak az olvadás miatt, amelyeket évezredek óta jég borított.

Link másolása

Még soha nem olvadtak ennyit a Svájcban található gleccserek egy év alatt a mérések kezdete óta, vagyis több mint 100 éve - írja a CNN.

Csak idén 6 százalékkal csökkent a térfogatuk, ami csaknem kétszerese a korábbi, 2003-as negatív rekordnak

- közölte a GLAMOS, a svájci gleccsereket tanulmányozó szervezet.

Az Alpok gleccsereinek több mint fele Svájcban található, ahol a hőmérséklet a globális átlag kétszeresével emelkedik. Az előző télen ráadásul kivételesen kevés hó esett, és több hőhullám is sújtotta a hegyeket. Emiatt mintegy 3 köbkilométernyi jég olvadt el, ami súlyos veszteség.

A súlyosságot bizonyítja az is, hogy

évezredek óta jéggel borított sziklák most láthatóvá váltak, sőt emberi maradványok és egy évtizedekkel korábban eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek. Egyes kisebb gleccserek pedig teljesen eltűntek.

"Az éghajlati számítások alapján tudtuk, hogy ilyen helyzet fog előállni, legalábbis valamikor a jövőben. Az a felismerés, hogy ez a jövő már itt van, talán az idei nyár legmeglepőbb és legmegrázóbb élménye volt" - mondta Matthias Huss, a GLAMOS vezetője a Reutersnek.

Az Aletsch-gleccser olvadása 2018 és 2022 között:

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább nő, az Alpok gleccserei várhatóan 2100-ra elveszítik a mostani tömegük 80 százalékát, sok gleccser pedig teljesen el fog tűnni. A tudósok már eddig is több tucat területen kellett sürgősségi javítási munkálatokat elvégezni, mert az olvadó jég a mérőoszlopok elmozdulását és az adatgyűjtést veszélyeztette.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

JÖVŐ
Gyorsabban süllyed több tengerparti város, mint a tengerszint emelkedése
Megdöbbentő adatok és okok, amelyek akár pár éven belül is igen komoly következményekkel járhatnak. Például Rio De Janeiro területének két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.

Link másolása

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.

A Nature Sustainability című tudományos lapban közzétett, műholdas felvételek segítségével készített és a világ legnagyobb városai közül 48-at vizsgáló tanulmánya 2014 és 2020 között elemezte a süllyedésüket – idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Korábbi tanulmányok szerint

a globális felmelegedés világszerte jégolvadáshoz vezet, ez pedig emeli a tengerek szintjét, fenyegetést jelentve számos tengerparti város számára.

Sok város azonban más gonddal is küzd: a talajvíz és vagy a földgáz elvezetése miatt süllyed, az épületek óriási súlya alatt tömörödik a talaj.

A többéves vizsgálat során azt figyelték meg, hogy minden városban - különböző mértékben - süllyedt a talaj, 44 településen pedig a süllyedés nagyobb mértékű volt a tengerszint emelkedésénél.

Az ezt megelőző kutatások szerint

a tengerek szintje az olvadó jégsapkák nyomán évente körülbelül 3,7 milliméterrel emelkedik, a most közzétett tanulmány pedig azt írja, hogy több város egyes részei évente 20 milliméterrel süllyednek.

A kutatás Ho Si Minh-várost és Rio De Janeirót is említi, az elsőben a süllyedés 16,2 milliméter évente, az utóbbinál pedig azt jelentették, hogy – amennyiben nem hoznak megfelelő intézkedéseket - a város területének mintegy két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

JÖVŐ
A Rovatból
Felszállt a világ első tisztán elektromos repülőgépe, amit hamarosan élesben is használhatnak
Az N882EV lajstromjelű gép mindössze 8 percet töltött a levegőben, de ez így is fontos mérföldkőnek számít.
Címlapkép: Eviation Aircraft twitter oldala - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

Az Eviation Aircraft tisztán elektromos repülőgépe, az Alice végrehajtotta első, úgynevezett szűzrepülését – írta meg a cég közleményében.

A kísérletet az Egyesült Államokban, azon belül is a Moses Lake repülőtéren hajtották végre.

A gép innen indult el a kora reggeli órákban, és rövid, mindössze 8 percig tartó repülés után ugyanitt landolt.

Ez a repülés így is fontos mérföldkő a tisztán elektromos utasszállítók fejlesztését tekintve. Ráadásul az első tesztek folyamatosan csúsztak, ami végül szeptember 27-én, kedden tudtak végrehajtani.

A jármű utazósebessége 463 km/óra, emellett 1134 kg hasznos teher szállítására képes. A repülő kilencüléses, és két, egyenként 850 lóerős Magnix Magni 650 elektromos motor hajtja.

A gyártó úgy véli, a típus hatósági engedélyezési eljárása 2024-ben kezdődhet meg, így 2025 lehet az első év, amikor az Alice-t már élesben is használhatják – egyelőre azonban csak légi fuvarozásra fogják, utasokkal legkorábban 2026-ban emelkedhet a levegőbe.

Az Alice-ből már több cég is vásárolt, az amerikai Cape Air regionális légitársaság például 75 példányt rendelt belőle.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk