Forró italok hideg napokra

Elő a kedvenc bögréddel, töltsd meg egy saját készítésű forró italkülönlegességgel, fészkelődj be a nappaliban egy kényelmes fotelbe, és élvezd az ízek harmóniáját! Mutatjuk a recepteket.

Link másolása

Ahogy haladunk befelé az őszbe, és kezdünk megbarátkozni a gondolattal, hogy a meleg napokat jövő nyárig nélkülöznünk kell, úgy kerülnek elő a szekrényből a melegebb ruhadarabok – és a konyhából a testet-lelket melengető, gőzölgő italok. Hogy ez az időszak számodra is könnyebb és örömtelibb legyen, összegyűjtöttünk néhány tuti receptet a hűvös napokra. Elő hát a kedvenc bögréddel, töltsd meg egy forró itallal ízlésed szerint, kuckózz be a nappaliban egy kényelmes fotelbe, és élvezd az ízek harmóniáját! Ha ezen kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

Kép forrása: Pixabay, Dana Tentis

Chai latte – ínyenceknek

Ez az eredetileg indiai ital annyira ravasz, hogy tuti levesz a lábadról az első korty után. Alapja egy sűrű fekete tea, amelyet főként fahéjjal és gyömbérrel fűszereznek, sűrű tejjel dúsítanak, valamint egyéb keleti fűszerekkel egészítenek ki.

Elkészítése: Személyenként 2 dl vizet és 1 dl magas zsírtartalmú tejet forralj fel. Közben tegyél egy kannába fejenként egy teáskanál fekete teát (legjobb az Assam tea a célra, de kapható már alapból fűszerezett chai tea is), és keverd össze a következő fűszerekkel: fahéj, gyömbér, szerecsendió, csillagánizs, kardamom. Arra figyelj, hogy a fahéj és a gyömbér adja a karaktert, a többi fűszer ne nyomja el ezeket. Tegyél hozzá személyenként 1-2 teáskanál barna nádcukrot, és amikor felforrt a víz-tej keveréke, öntsd rá a fűszeres teára. 4-5 perc állás után szűrd le a chai lattét, és tálald a kedvenc bögréidben vagy díszes poharakban. Tovább gazdagíthatod, ha tejhabot is készítesz hozzá, vagy fele víz – fele tejjel készíted.

Kép forrása: Pexels, R. Fera

Forró csoki – ezer kaland

Ahány ház, annyi forró csokoládé recept – mondhatnánk. Amiben megegyeznek: a forróság és édesség. Amiben pedig különböznek, attól érzed úgy, hogy a forró csokoládé megunhatatlan és örök. Neked melyik a legújabb kedvenced?

Alaprecept: Melegíts egy lábosban személyenként 2 dl tejet. Közben fejenként 2-3 evőkanál forró vízben oldj fel annyi tejcsokoládét, hogy sűrű, krémes állagú legyen (kb. 5-6 dkg/fő). Ezt alaposan keverd össze a forró tejjel, és tálald hőálló üvegpoharakban tejszínhabbal dúsítva, kakaóporral vagy fahéjjal megszórva.

Variációk: Kipróbálhatod fehércsokoládéval vagy különféle ízesítésű étcsokoládékkal, pl. narancsos, chilis vagy mentás, - ilyenkor szükség lehet még egy kis cukor hozzáadására is. Tej helyett használhatsz mandulatejet is, megbolondíthatod a forró csokoládét kávéval, sós karamellával, és a fűszerezéssel is játszhatsz kedvedre. Így kikísérletezheted a saját kedvenc forró csokoládédat.

Kép forrása: Pexels, Karolina Grabowska

Gyömbértea – a gyökér ereje

A gyömbér az ázsiai konyha nélkülözhetetlen kelléke a maga csípős, mégis édeskés, fanyar ízével. Tele van antioxidánssal, a belőle készült tea bevethető megfázás, köhögés, torokfájás idején, jótékonyan hat az emésztésre, de megelőzésként is remek segítség lehet az immunrendszered számára. Érdemes a zöldségeshez beszaladni egy darabka friss gyömbér gyökérért, amely aztán otthon légmentesen tárolva hetekig eláll a hűtőben.

Elkészítése: Személyenként kb. 1 cm-nyi darabkát vágj le, késsel hámozd meg, aprítsd kisebb darabokra, vagy egyszerűen reszeld le. Tedd fel 3-4 dl vízzel főni a tűzhelyre néhány szegfűszeg és egy rúd fahéj társaságában. Főzd forrástól számítva 10 percig, szűrd le, majd tálald mézzel és citrommal. Ínyencek tehetnek bele 2-3 szem zöld kardamomot is, ettől még keletiesebb lesz az íze. Aki szereti, az pedig a végén kikanalazhatja és elrágcsálhatja a megfőtt gyömbérdarabkákat.

Kép forrása: Pexels, Polina Kovaleva

Fűszeres almalé – a jolly joker

Ez az ital a forralt bor alternatívája, amely nemcsak a gyerekek körében, de a felnőtteknél is garantált sikert fog aratni. Nem kell hozzá más, mint jó minőségű almalé (lehetőleg 100%-os), és némi fűszer.

Elkészítése: Személyenként kb. 3 dl almalevet önts bele egy lábosba, és tedd fel a tűzhelyre főni. Adj hozzá szárított narancs- és citromhéjat, szegfűszeget, ánizst, pár szem kardamomot, egy fahéj- és egy vaníliarudat vagy egy kis vaníliaaromát. Ha szereted a gyömbér ízét, abból is tehetsz bele egy pici darabkát. Amennyiben nem elég édes az almalé, a végén kikerekítheted egy kis cukorral.

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!

Címkép forrása: Pexels, Alix Tim

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk