hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Fogamzásgátlót adnak a koaláknak, hogy megakadályozzák a túlszaporodásukat Ausztráliában

A különös eljárásra azért van szükség, mert éppen a túlnépesedés vezethet a pusztulásukhoz.
Fotó: Holgi/Pixabay - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Hosszú távon ható fogamzásgátlókat kapnak a koalák Ausztrália bizonyos részein, hogy meggátolják a faj túlnépesedését - írja a New Scientist.

A különös eljárásra azért volt szükség, mert míg az állatok a keleti parton veszélyeztetett fajnak számítanak, Dél-Ausztráliában túlságosan is sikeresnek bizonyult a szaporításuk.

A koalák nagy példányszáma azt a kockázatot hordozza, hogy kárt tesznek a térség növényvilágában. Ráadásul egy részük élelem nélkül maradhat, így éppen a túlnépesedés vezethet a pusztulásukhoz.

A fogamzásgátlást már 2004-ben és 2013-ban is tesztelték, majd 2019 májusában kezdődött újra. A Melbourne-i Arthur Rylah Környezetvédelmi Kutatóintézet egy frissen megjelent tanulmánya elemezte az eljárás hatásait, ami eszerint teljes mértékben eredményesnek bizonyult.

Hogyan zajlik a fogamzásgátlás?

A nőstényeket először a fák lombkoronájában befogják, majd a földre szállítják, és egy hormonális, levonorgesztrelt tartalmazó implantátumot helyeznek el a bőrük alatt.

hirdetés

Maga a folyamat kevesebb mint 10 percet vesz igénybe, és úgy zajlik, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állatokat - mondta el Brenton Grear, az Adelaide és a Mt Lofty Ranges regionális természetvédelmi igazgatója.

“Az implantátumok működőképesek maradnak a koala teljes élettartama során, vagy amíg el nem távolítják őket. Az utóbbi esetben a fogamzóképesség mindenképpen visszaáll” - tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk