/jovo/erzelemfelismero-sapka-kina-megfigyeles/
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Érzelemfelismerő sapkával figyelik a dolgozókat Kínában

A munkáltatók így látják a dolgozóik hangulatváltozását.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2018. április 30.

hirdetés

A kínaiaktól már semmi nem meglepetés, ugyanakkor a legújabb húzásuk elég ijesztő. Ugyanis már egy ideje a kínai hadsereg és több kormányzati cég is tesztel olyan fejlesztéseket, amivel a dolgozóik agyi aktivitását figyelik és ezáltal az aktuális érzelmi állapotukat is azonosítani tudják.

Most biztosan sokan felhördülnek, hogy ugyan mi köze van a munkáltatónak a dolgozói érzelmeihez. De valójában az éremnek két oldala van. Az „érzelmi megfigyelési technológia” segítségével a munkaadó észreveszi a dolgozók hangulatingadozását, könnyebb eldönteni, hogy milyen munkát végezzen aznap, mennyi pihenőidőre van szüksége és azt is, hogy mikor kellene hazaküldeni őt.

"Amikor a rendszer figyelmeztetést küld, a vezető azt kéri az alkalmazottól, hogy vegyen ki pihenőt, vagy végezzen kevésbé kritikus feladatot. Néhány munkához elengedhetetlen a magas szintű koncentráció, és nincs helye hibázásnak.”

- mondta Jin Jia agykutató professzor a South China Morning Post-nak.

Az egész tulajdonképpen úgy működik, hogy a dolgozók munkahelyi sapkájába érzékelőket helyeznek el, amik információkat kapnak az agyi aktivitásról. Ezeket mesterségesintelligencia-algoritmusok elemzik, amik felismerik a munkahelyi feszültségre, szorongásra, stresszre utaló jeleket.

hirdetés

Az állami Zhejiang Electric Power vállalatnál 2014-ben kezdték tesztelni a technológiát, ők azóta profitnövekedésről számoltak be.

"Eleinte kellemetlenségérzetet és ellenállást váltott ki a dolgozókból, hogy azt hitték, olvasunk a gondolataikban. De miután megszokták az eszközt, azóta mindennap viselik a munkájuk során.”

- nyilatkozta a professzor.

Kína egyébként nagy hangsúlyt fektet a különböző megfigyelési rendszerekre, amiben az arcfelismerés, térkamerák sokasága és az internet egyre szorosabb cenzúrája segíti.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk