hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Elon Musk szerint a SpaceX 2024-ben űrhajót küldhet a Marsra

Két év múlva a Hold, négy év múlva a Mars a terv a SpaceX-nél.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 17.

hirdetés

Elon Musk egy interjúban azt mondta, hogy a következő lehetséges alkalommal még nem, de 2024-ben már készen fog állni a SpaceX arra, hogy űrhajót küldjön a Marsra, írja a CNET.

A jövőbeli Mars-misszióknál az időzítés a legfontosabb: a Föld Marshoz viszonyított helyzete alapján csupán kétévente ideális a bolygók távolsága az így is többhónapos utazáshoz. Korábban Elon Musk még azt tervezte, hogy a 2022-es indítóablakban a SpaceX robotmissziót küld a szomszédos égitestre, majd a következő alkalommal, vagyis 2024-ben már emberekkel indulna űrhajó a Marsra.

Pénteken azonban egy videóinterjúban már arról beszélt, hogy csúsznak a tervek. Előreláthatólag 2023-ra lesz kész a következő generációs Starship űrhajó, ami majd egy évvel később indulhat a Mars meghódítására.

Musk elismerte: ahhoz, hogy valóban el is készüljenek, alaposan fel kell pörgetni a fejlesztéseket. Az űrvállalat alapítója úgy véli, az út nem lesz zökkenőmentes.

"Valószínűleg el fogunk veszíteni néhány űrhajót"

hirdetés

- tette hozzá Musk, amikor az egyszerre tucatnyi embert szállítani képes űrhajó fejlesztési folyamatáról kérdezték. Hozzátette: a SpaceX 2022-re készül el azzal a technológiával, melynek segítségével föld körüli pályán képesek lesznek az üzemanyag-töltésre. Röviddel ezután kezdik meg a holdutazásokat.

A Starship prototípusai eddig több, kisebb felszálláson vannak túl a vállalat texasi telephelyén:

Musk kitért arra is, hogy kik lehetnek az első marslakók. A cég vezetője szerint manapság nagyjából egymillió ember van, aki az elsők között szeretne a vörös bolygó felszínére lépni, de csak kevesen engedhetik ezt meg maguknak. Szavaiból arra lehet következtetni, hogy az első marsi telepesek vagyonos emberek lehetnek.

A beszélgetés végén a SpaceX távlati terveire is kitértek. Kiderült, hogy a SpaceX-nél komolyan fontolgatják a Vénusz hirtelen izgalmassá vált légkörének felderítését, ahogy tervezik egy-egy misszió indítását a Jupiter holdjaira és a Kuiper-övbe, valamint a Naprendszer legtávolabbi pontjaiba is.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk