hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Egy marskutató tudós lehet az első nő és az első színesbőrű a Holdon

Jessica Watkins négy éve dolgozik az amerikai űrhivatalnál. A Marsot már meghódította egy roverrel, a Holdra inkább személyesen látogatna el.

Link másolása

hirdetés

A NASA azt tervezi, hogy már ebben az évtizedben visszatér a Holdra. De míg 50 évvel ezelőtt az Apollo-programban a rövid küldetésekre helyezték a hangsúlyt, a most induló Artemis-program során hosszabb távú utazásokat terveznek. A cél az égitest déli részének meghódítása, egy esetleges holdbázis felépítése és benépesítése.

A lehetséges űrhajósokat már meg is találták: a 18 kiszemelt között van Jessica Watkins is, aki az első nő és az első színesbőrű lehet, aki a Hold felszínére lép,

írja a Scientific American.

A 27 éves bolygógeológus még 2017-ben csatlakozott az űrhajózási hivatalhoz. Korábban a Curisoty marsjáró tudományos csapatában dolgozott, manapság pedig az egyik első számú jelölt a holdra szállásra készülő jövőbeli asztronauták közül.

A fiatal tudós a lap kérdésére elmondta, hogy a Hold újbóli meghódítása a tudományos és gazdasági szempontok mellett azért is különösen fontos, mert

ez olyan esemény lehet, ami az elmúlt időszak megpróbáltatásai után újra összehozhatná az embereket.

Ráadásul a cél nem az évtizedekkel korábbi leszállóhely környékének felderítése, hanem az égitest egy másik részének megismerése, ami gyarapítaná az emberiség ismereteit a Holdról, a Földről és így az egész naprendszerről is.

hirdetés

Watkins a beszélgetésben hangsúlyozza, hogy első számú szerelme a Mars, de egy esetleges holdutazás ugródeszkaként szolgálhat a vörös bolygó elérése felé. Meglátása szerint a Hold kevéssé ismert déli részén akár még jégre is bukkanhatnak, ami jelentősen megkönnyítené egy holdbázis kiépítését.

A jövendőbeli űrhajós szerint, bár robotokat küldeni lényegesen olcsóbb a szomszédos égitestekre, de egyúttal sokkal lassabb is a munka velük, mintha emberek végeznék el a feladatokat. Utóbbi esetben ugyanis a holdra lépés után, szinte azonnal neki lehet fogni a terület felderítésének, míg egy géppel ez sokkal körülményesebb.

Az interjú végén szóba kerül, hogy míg az Apollo-program űrhajósai harmincas, negyvenes fehér férfiak voltak, addig a most induló Artemis-program asztronautái lényegesen sokszínűbb társaság. Watkins szerint azért fontos, hogy az ő csapatukban vannak fiatalabbak, idősebbek, nők és férfiak, valamint különféle rasszba tartozók is, mert így az utánuk következő generációk példaképei lehetnek, ahogy gyerekkorában ő is kereste azokat, akikre felnézhet. Ettől függetlenül hisz abban, hogy a csapat sokszínűsége óriási előny is lehet, mivel mindenki a saját szakterületén a legjobbak közé tartozik.

Az Artemis-űrprogram hivatalosan 2017-ben indult. Célja az "első nő és a következő férfi" eljuttatása a Holdra 2024-ig. A tervek szerint az asztronauták hét napot töltenek majd a Hold felszínén, ahol többek között mintákat gyűjtenek, de a harmadik napon a leszállóhelytől két kilométerre is elsétálhatnak majd.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
Jeladós PET-palackot dobtak a Tiszába és a Bodrogba, térképen követheted a szemét útját
Az egyik műanyag palack hihetetlen tempóban halad a megáradt folyón.

Link másolása

hirdetés

"Az áradó Tiszából és Bodrogból kivételesen nem kivettünk, hanem bedobtunk valamit" - írja a Pet Kupa közösségi oldala.

A környezetvédők már régóta szerették volna megtudni, hogy merre haladnak, adott idő alatt mekkora távot képesek megtenni a palackok, illetve miben akadnak el (ha elakadnak).

Ezért szombaton a Tiszába Tivadarnál és a Bodrogba Felsőbereckinél is jeladós palackokat dobtak a Hulladékmentes Tisza projekt keretében.

Ezek útját te is nyomon követheted ITT.

Bejegyzésük szerint a tiszai hihetetlen tempóban halad, egy nap alatt Tivadartól Tokajig jutott már.

VIDEÓ: A palack útnak indításáról

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Az évszázad végére már 180 évig is elélhetnek az emberek egy kutató szerint
A magas életkor azonban komoly hátrányokkal is együtt jár majd.
Fotó: Pexels/Pixabay - szmo.hu
2022. január 09.


Link másolása

hirdetés

2100-ra már akár 180 évig is elélhetnek az emberek a tudósok szerint - írja a Daily Star.

Léo Belzile, a kanadai HEC Montreal segédprofesszora szerint az évszázad végére megdőlhet a valaha élt legidősebb ember rekordja.

Ezt jelenleg Jeanne Calment, egy francia nő tartja, aki 1997-ben, 122 éves korában hunyt el. Jelenleg több mint egy tucat embert tartanak számon, akik 110 évesnél idősebbek.

Belzile szerint az emberi élettartamnak nincsen bizonyítható felső határa, és “tovább terjedhet, mint azt az eddig élt egyének élettartama alapján feltételezzük, vagy amit a jelenlegi orvosi technológia használatával megszoktunk.”

Ugyanakkor hozzátette, a minél hosszabb élettartamot hajszoló idősek nagy terhet róhatnak a társadalomra. Megnövekedhetnek például az ellátási költségek, hiszen az extrém időskor számos betegséget hoz magával.

hirdetés
Másfelől a nyugdíjrendszert és a szociális hálót is leterheli, ha minden eddiginél több idős ember támaszkodik majd rá, míg az aktív, adófizető polgárok száma csökken.

A Nemzetközi Hosszú Élet Adatbázis, ami nyomonköveti a legalább 110 éves korukig élő embereket, úgy találta, hogy 50 éves kor fölött egyre növekedik az elhalálozás kockázata, ám 80 éves kor körül jelentősen lecsökken. 110 éves korban már 50 százalék az esélye, hogy az illető a következő évben elhalálozik.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Alig téved az emberi agyhullámokban olvasni képes kínai robot
Idővel óriási lökést adhat az összeszerelésben érdekelt ipari vállalkozásoknak a kínai tudósok találmánya.

Link másolása

hirdetés

Futurisztikus robotot mutattak be Kínában, ami a tudósok szerint 96 százalékos pontossággal "olvas" az emberek gondolataiban - írja a Daily Star. A viselhető szerkezet elektródák beültetése nélkül képes érzékelni az agyhullámokat.

Az egyik kínai egyetemen fejlesztett "gondolatolvasó" robot egy fejfedőből áll, melyhez a karokhoz csatlakozó érzékelő kapcsolódik. Ezek küldik a jeleket a viselő karjára a végrehajtandó utasításokkal. A robot "szinte azonnal" képes követni az agyból induló parancsokat, ezért a technológia igazi áttörés lehet a jövőben.

Az egyik kínai tudományos folyóiratban publikált eredményekkel kapcsolatban a kutatás vezetője megjegyezte, hogy

a termékek összeszerelése terén fontos szerepet kaphatnak idővel ezek a robotok.

Dong Yuanfa hozzátette: a gondolatolvasó robotot már nagy sikerrel, több száz órán keresztül tesztelték is ebben a munkakörben.

hirdetés

Az eredmények pedig lenyűgözők, mivel a szerkezetek 70 százalékban hibátlanul követték a munkások utasításait, bár "nagyon kellett koncentrálniuk", hogy az agyhullámból kiinduló üzenetek olvashatók legyenek a robotoknak. A tudományos lap megjegyzi, további tesztekre lenne szükség annak megállapításához, hogy a technológia ténylegesen használható-e egy gyárban. Ennek elsősorban az az oka, hogy eddig minden próbaüzemet laboratóriumban végeztek.

Kína a közelmúltban jelentette ki, hogy az "okos gyártásban" világelsők szeretnének lenni. Ennek részeként pedig a kormány tervei alapján 2025-ig a robotikai innováció globális központjává válna az ország.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Hiánypótló „lejárati útmutatót” állított össze a Nébih
A csomagolt termékeken található lejárati dátum után is sokszor még mindig fogyasztható a termék, pazarlás lenne kidobni.

Link másolása

hirdetés

A lakosság, a kereskedelem és a karitatív szervezetek számára egyaránt hasznos lehet az a hiánypótló ajánlás, amit a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja - írták hivatalos oldalukon.

Fontos, hogy az ajánlott intervallumok kizárólag a minőségmegőrzési idővel ellátott, megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak. Továbbá minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, hogy valóban fogyasztható-e a termék.

A Nébih mindenkit bátorítani szeretne arra, hogy tegye meg ezt a kevés plusz ellenőrzést, hiszen még rengeteg étel megmenthető. Évente több tonna élelmiszer kerül a szemétbe, aminek nagy része még fogyasztásra alkalmas lenne.

A minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni. Elképzelhető, hogy egy-egy ilyen élelmiszer minősége már nem olyan, mint egy frissebb terméké. Viszont, ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható – tette hozzá a Nébih.

Egy doboz konzerv vagy egy üveg ásványvíz a lejárat után akár 1 évig is jó lehet még. A száraztészta, bontatlan szószok és az UHT tej pedig a dátum után még akár 9 hónap után is fogyasztható. A teljes diagram itt látható:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: