hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Több százezer életet lehetne megmenteni egy évtized alatt is az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével

A károsanyag-kibocsátás csökkenésének egészségügyi előnyei már néhány év alatt megmutatkoznak egy új tanulmány szerint.

Link másolása

hirdetés

Már egy évtizeden belül is több százezer ember életét meg lehetne menteni azzal, ha csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását - derül ki egy új tanulmányból, amelyet a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban publikáltak.

A kutatók azt hangsúlyozzák ebben, hogy a károsanyag-kibocsátás csökkentése nem csak hosszú távon menthet életeket, előnyei már néhány év alatt is számszerűsíthetők. Becsléseik szerint, ha a globális felmelegedést az évszázad végére sikerül 2 °C-ra korlátozni, a levegőszennyezés miatti korai halálozások száma 40 százalékkal csökkenthető egy évtizeden belül az Egyesült Államokban. Ez több százezer megmentett életet jelent.

E cél elérésével pedig a következő 50 évben az Egyesült Államokban 4,5 millió korai halálesetet lehetne megelőzni, 1,4 millióval kevesebben kerülnének kórházba és szorulnának sürgősségi ellátásra, valamint 300 millióval kevesebb munkanap veszne kárba a hőhatással vagy a légszennyezettséggel összefüggő légúti megbetegedések maitt.

A kutatásban azt is megállapították, hogy ha csak az Egyesült Államok csökkentené a károsanyag-kibocsátását e cél elérése érdekében, akkor már az előnyök körülbelül kétharmadát biztosítaná is.

"Ezek az előnyök meghaladják a teljesen nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállás költségeit, már az első évtizedben is"

- hangsúlyozta Drew Shindell professzor, a kutatás vezetője.

Ezeket az előrejelzéseket a NASA Goddard Institute for Space Studies kutatóközpontja által kifejlesztett éghajlati modell alapján készítették, amely szimulálta a légszennyezést és a hőterhelést különböző felmelegedési forgatókönyvek esetén, de demográfiai és gazdasági változásokat is figyelembe vettek.

hirdetés

Bár egyre nyilvánvalóbb, hogy a klímaválság a világon mindenhol veszélybe sodorja az emberek életét, az országok még mindig nem tesznek eleget azért, hogy a 2016-os párizsi klímaegyezményben foglalt célokat elérjük. Shindell szerint ennek az az egyik oka, hogy a kormányok úgy gondolják, hogy rövid távon túl drága a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiákra való átállás. A professzor viszont hangsúlyozta, hogy

az éghajlati előnyök hosszú távon bontakoznak ki, az egészségügyi előnyök viszont már néhány éven belül nyilvánvalóvá válnak, ez elég ösztönzőnek kellene lennie a vezetők számára. Példaként említette, hogy a koronavírus-zárlatok miatti kibocsátáscsökkenés hatására máris észrevehetően javult a levegő minősége.

Azt is kiemelte, hogy bár a megújuló energiára és az elektromos járművekre való átállás valóban sok pénzt igényel, az országok hosszú távon pénzt takarítanak meg azáltal, hogy csökkentik a klímaváltozás katasztrofális hatásait.

Forrás: IFL Science


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: