JÖVŐ

Egy átlagos programozóval már simán felveszi a versenyt a mesterséges intelligencia

A Deep Mind MI-je egy programozóversenyen bizonyította, hogy mire képes. Ez felveti a lehetőségét annak, hogy a programozókat sok feladatban előbb-utóbb felválthatják a gépek.

Link másolása

Gyakran felvetődik, hogy a technológiai fejlődés miatt kik veszítik el leghamarabb a munkájukat. Általában a manuális, ismétlődő feladatokat végzőket említik ilyenkor, de nemcsak a robotizáció, a mesterséges intelligencia is felforgathatja a munkaerőpiacot. Programozókból folyamatosan hiány van, a DeepMind most viszont bebizonyította, hogy ezen a területen is előre törhetnek a gépi megoldások.

A sakkozó vagy épp a fehérjék szerkezetét feltáró mesterséges intelligenciáival már világhírnévre szert tett londoni központú cég ezúttal olyan MI-t alkotott, amely képes összetett szoftverek programját megírni. Az új AlphaCode rendszer a gyártók szerint meg tud oldani olyan problémákat, amelyekhez a logikai és kritikai gondolkodás, valamint az emberi nyelv megértése szükséges – írja New Scientist.

Az AlphaCode-nak keresztelt mesterséges intelligenciát elindították egy programozó versenyen. A Codeforces versenyén a programozók között a sakkban használatos pontszámokhoz hasonló módon állapították meg a helyezettek sorrendjét.

Az AlphaCode 10 forduló alatti teljesítménye megfelelt egy átlagos képességű programozóénak. A mesterséges intelligencia bekerült az elmúlt hat hónapban versenyzők legjobb 28%-ába.

Ez az első eset, hogy egy mesterséges intelligencia egy programozó versenyen ilyen szinten megállta a helyét – állítják a tervezők. Mike Miryazanov, a Codeforce társalapítója bevallotta, hogy az elején kételkedett az AlphaCode sikerében, mert még a legegyszerűbb versenyfeladatoknál sem csupán az algoritmusok ismeretére van szükség, kell hozzá kreativitás is. Az eredmény alapján viszont most már úgy látja, hogy ígéretes új versenyző mutatkozott be.

Az AlphaCode egy neurális hálózat, amit kódmintákkal tanítottak. Forrásként egyrészt a Microsfot tulajdonában lévő GitHub szoftver-tárházat, másrészt pedig a Codeforces korábbi versenyzőinek anyagát használták fel. A mesterséges intelligenciát először a GitHubon nyilvánosan elérhető kódokkal tanították. Ezt követően dolgozták fel a programozó versenyek anyagait. A Google által 2014-ben megvásárolt DeepMind ugyanakkor fontosnak tartotta közölni: az AlphaCode nem másol semmilyen korábbi kódot.

Amikor a program egy új problémával szembesül, nagyszámú megoldást kínál C++ és Python programozó nyelven egyaránt, majd szűri ezeket és kiválasztja a tíz legjobbat.

A kódkészítés a mesterséges intelligenciák számára különösen bonyolult, mert nehéz felmérni, hogy egy bizonyos végeredmény mennyire közel van a helyes megoldáshoz. Egy sikertelen kód esetleg csupán egyetlen karakterre van a tökéletes megoldástól.

A programozó versenyek feladatainak megoldásához arra is szükség van, hogy az AI pontosan értse a probléma angol nyelvű leírását.

Riza Theresa Batista-Navarro, a manchesteri egyetem kutatója a DeepMind által közzétett példákból azt szűrte le, hogy AlphaCode képes problémákat megoldani, miközben csak egy kicsivel több kódot másol le a kiképző adatokból, mint az emberek, de sokkal összetettebb feladatokkal is megbirkózik, mint az eddigi csúcstechnológiás mesterséges intelligencián alapuló kódoló eszközök, például a GPT.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy talán túlságosan kifinomult, mert a versenyprogramban a bevezető szint feladatainak megoldásában gyengébben teljesített.

Oriol Vinyals, a DeepMind vezető kutatója úgy nyilatkozott, hogy a kísérletek még a kezdeti stádiumban vannak, de az eredmények biztatóak. A cél olyan mesterséges intelligencia létrehozása, amely képes lesz önállóan megoldani azokat a kódolási feladatokat, amelyeket ma még csak emberek tudnak. Hosszú távon pedig azt remélik, hogy az AlphaCode segíti majd a programozókat és a nem szakembereket is a kódírásban, növelve ezzel a termelékenységet és új utakat nyitva a szoftver-készítésben – mondta Vinyals.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
23 százalékkal kevesebbet fogyasztanának az autók, ha 130 helyett csak 100 km/h-val mehetnének az autópályán
A Greenpeace Magyarország az autómentes nap alkalmából a klímajegyek bevezetését sürgette.

Link másolása

Szeptember 22-én van az európai autómentes nap, ami kapcsán a Greenpeace Magyarország összegyűjtötte miként lehetne radikális energiatakarékosság elérni a hétköznapokban, ezzel a közlekedésben felhasznált üzemanyag mennyiségét is csökkenteni.

A szervezet szerint a közösségi közlekedés a kulcs ahhoz, hogy mindenki fenntartható módon elégíthesse ki a napi közlekedési igényeit. Ennek eléréséhez azonban európai szinten kellene bevezetni a klímajegyeket a vasútra és más tömegközlekedési eszközökre. A cél nem lehet kevesebb, mint hogy senki ne szoruljon autó- vagy repülőgép használatra pusztán azért, mert az megfizethetőbb vagy könnyebben elérhető – olvasható bejegyzésükben.

A közlekedés reformjával és szigorúbb sebességkorlátozással is nagy mértékben, uniós szinten 13 százalékkal lehetne csökkenteni az energiaigényt. Az autósok számára a leglátványosabb eredmény az autópályákon mutatkozna meg, a sebességnek 130-ról 100 km/órára való csökkentése ugyanis kb. 23%-kal alacsonyabb fogyasztást eredményez.

Az autómentességet az otthoni munkavégzés támogatásával lehetne az egyik legkézenfekvőbb módon támogatni. Uniós szinten 27 és 47 százalék közé tehető a vizsgált országokban az aránya annak, amit naponta az összes megtett távolságból a munkába történő eljutás tesz ki. Erre megoldást jelenthetne, ha a kormányok folytatnák, vagy pedig újra bevezetnék azokat a szabályokat az otthoni munkavégzésre, amiket a koronavírus-járvány miatt egyszer már úgyis meghoztak. De akár az autók kihasználtságával is spórolhatnánk:

uniós szinten 1,45 utas használ átlagosan egy autót. Az autómegosztást olyan ösztönzők bevezetésével lehetne támogatni, mint az olcsóbb parkolás, vagy a buszsávok használatának engedélyezése olyan autók számára, amelyek tele vannak utasokkal.

Míg a városi közlekedés esetében a kibocsátásmentes közlekedési megoldásokat kellene ösztönözni, legyen az kerékpár, gyaloglás, vagy bármilyen más mikromobilitási lehetőség.

Az árucikkek szállítása is egy olyan terület, amely szinte teljesen az olajfelhasználásra támaszkodik. A cégeket adókedvezményekkel lehetne ösztönözni arra, hogy az utak helyett a vasutakat válasszak a szállításkor. Persze ahhoz, hogy ez itthon is reális megoldás legyen, természetesen jóval több forrást kellene fordítani a vasúti közlekedés fejlesztésére, mint jelenleg – írja a Greenpeace.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

JÖVŐ
A Rovatból
Emberi maradványok és egy eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek a rekordgyorsasággal olvadó svájci gleccserekben
Olyan sziklák is láthatóvá váltak az olvadás miatt, amelyeket évezredek óta jég borított.

Link másolása

Még soha nem olvadtak ennyit a Svájcban található gleccserek egy év alatt a mérések kezdete óta, vagyis több mint 100 éve - írja a CNN.

Csak idén 6 százalékkal csökkent a térfogatuk, ami csaknem kétszerese a korábbi, 2003-as negatív rekordnak

- közölte a GLAMOS, a svájci gleccsereket tanulmányozó szervezet.

Az Alpok gleccsereinek több mint fele Svájcban található, ahol a hőmérséklet a globális átlag kétszeresével emelkedik. Az előző télen ráadásul kivételesen kevés hó esett, és több hőhullám is sújtotta a hegyeket. Emiatt mintegy 3 köbkilométernyi jég olvadt el, ami súlyos veszteség.

A súlyosságot bizonyítja az is, hogy

évezredek óta jéggel borított sziklák most láthatóvá váltak, sőt emberi maradványok és egy évtizedekkel korábban eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek. Egyes kisebb gleccserek pedig teljesen eltűntek.

"Az éghajlati számítások alapján tudtuk, hogy ilyen helyzet fog előállni, legalábbis valamikor a jövőben. Az a felismerés, hogy ez a jövő már itt van, talán az idei nyár legmeglepőbb és legmegrázóbb élménye volt" - mondta Matthias Huss, a GLAMOS vezetője a Reutersnek.

Az Aletsch-gleccser olvadása 2018 és 2022 között:

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább nő, az Alpok gleccserei várhatóan 2100-ra elveszítik a mostani tömegük 80 százalékát, sok gleccser pedig teljesen el fog tűnni. A tudósok már eddig is több tucat területen kellett sürgősségi javítási munkálatokat elvégezni, mert az olvadó jég a mérőoszlopok elmozdulását és az adatgyűjtést veszélyeztette.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
Gyorsabban süllyed több tengerparti város, mint a tengerszint emelkedése
Megdöbbentő adatok és okok, amelyek akár pár éven belül is igen komoly következményekkel járhatnak. Például Rio De Janeiro területének két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.

Link másolása

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.

A Nature Sustainability című tudományos lapban közzétett, műholdas felvételek segítségével készített és a világ legnagyobb városai közül 48-at vizsgáló tanulmánya 2014 és 2020 között elemezte a süllyedésüket – idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Korábbi tanulmányok szerint

a globális felmelegedés világszerte jégolvadáshoz vezet, ez pedig emeli a tengerek szintjét, fenyegetést jelentve számos tengerparti város számára.

Sok város azonban más gonddal is küzd: a talajvíz és vagy a földgáz elvezetése miatt süllyed, az épületek óriási súlya alatt tömörödik a talaj.

A többéves vizsgálat során azt figyelték meg, hogy minden városban - különböző mértékben - süllyedt a talaj, 44 településen pedig a süllyedés nagyobb mértékű volt a tengerszint emelkedésénél.

Az ezt megelőző kutatások szerint

a tengerek szintje az olvadó jégsapkák nyomán évente körülbelül 3,7 milliméterrel emelkedik, a most közzétett tanulmány pedig azt írja, hogy több város egyes részei évente 20 milliméterrel süllyednek.

A kutatás Ho Si Minh-várost és Rio De Janeirót is említi, az elsőben a süllyedés 16,2 milliméter évente, az utóbbinál pedig azt jelentették, hogy – amennyiben nem hoznak megfelelő intézkedéseket - a város területének mintegy két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Felszállt a világ első tisztán elektromos repülőgépe, amit hamarosan élesben is használhatnak
Az N882EV lajstromjelű gép mindössze 8 percet töltött a levegőben, de ez így is fontos mérföldkőnek számít.
Címlapkép: Eviation Aircraft twitter oldala - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

Az Eviation Aircraft tisztán elektromos repülőgépe, az Alice végrehajtotta első, úgynevezett szűzrepülését – írta meg a cég közleményében.

A kísérletet az Egyesült Államokban, azon belül is a Moses Lake repülőtéren hajtották végre.

A gép innen indult el a kora reggeli órákban, és rövid, mindössze 8 percig tartó repülés után ugyanitt landolt.

Ez a repülés így is fontos mérföldkő a tisztán elektromos utasszállítók fejlesztését tekintve. Ráadásul az első tesztek folyamatosan csúsztak, ami végül szeptember 27-én, kedden tudtak végrehajtani.

A jármű utazósebessége 463 km/óra, emellett 1134 kg hasznos teher szállítására képes. A repülő kilencüléses, és két, egyenként 850 lóerős Magnix Magni 650 elektromos motor hajtja.

A gyártó úgy véli, a típus hatósági engedélyezési eljárása 2024-ben kezdődhet meg, így 2025 lehet az első év, amikor az Alice-t már élesben is használhatják – egyelőre azonban csak légi fuvarozásra fogják, utasokkal legkorábban 2026-ban emelkedhet a levegőbe.

Az Alice-ből már több cég is vásárolt, az amerikai Cape Air regionális légitársaság például 75 példányt rendelt belőle.


Link másolása
KÖVESS MINKET: