hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Úttörő megoldással, domboldalakban termelhetnek és tárolhatnak vízenergiát az Egyesült Királyságban

Az úgynevezett nagy intenzitású vízenergia-telepek gyorsabban és olcsóbban megépülhetnek, mint a hagyományos vízerőművek, ráadásul a környezeti hatásuk is kisebb.
Címkép (illusztráció): FrankWinkler/Pixabay - szmo.hu
2021. február 08.

hirdetés

Úttörő, föld alatti vízerőmű-rendszert fejlesztett ki egy brit mérnökcsapat, amellyel meredek gátak és hegyek helyett sokkal alacsonyabban fekvő dombokon és lankás hegyoldalakon lehetne tiszta energiát termelni és tárolni - számolt be róla a Guardian.

A hagyományos vízerőművekhez hasonlóan felesleges villamosenergia felhasználásával pumpálják felfelé a vizet, amit majd turbinákon keresztül engednének vissza, hogy szükség esetén áramot termeljen. Itt viszont olyan ásványi anyagokban gazdag folyadékot használnának, amelynek a sűrűsége két és félszerese a víz sűrűségének, és kevesebb mint feleakkora lejtők esetében is képes ugyanannyi villamosenergiát termelni. Ezt a sűrű folyadékot egy olimpiai úszómedencénél nagyobb, földalatti tárolóban tartanák.

Az úgynevezett nagy intenzitású vízprojekteknek köszönhetően több száz potenciális vízenergia-telepet hozhatnak létre az Egyesült Királyságban a hagyományos vízerőmű-gátaknál gyorsabban és olcsóbban, amelyek ráadásul kevesebb környezeti hatással bírhatnak.# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk