JÖVŐ

COP26: Hogyan változtathatják meg az életünket a klímacsúcson hozott döntések?

A glasgow-i klímacsúcson született megállapodás annyit ér, amennyire meg tudja változtatni az életünket. A BBC elemzője, Helen Briggs arról írt, mik azok a területek, amelyeken megérezhetjük a klímacsúcs döntéseit – már ha megérezzük.

Link másolása

Változás a közlekedésben

Elkerülhetetlen az elektromos autókra való áttérés. Ez akkor következhet be, amikor az elektromos autók ára nem lesz több, mint a mostani, hagyományos modelleké. Ez várhatóan a következő öt évben realitás lesz, ezen felül mind az autóbérlés, mind a használt piac is segít abban, hogy az e-közlekedésre átállás minél előbb megvalósulhasson. Sok országban már most is napirenden van a közösségi közlekedés e-járművekre való átállítása.

Eközben mások azzal érvelnek, hogy kevesebb autóra van szükségünk az utakon – a gyaloglás és a kerékpározás a nagyvárosokban reális alternatívája a gépjárműveknek.

Zöldebb ipar

Több mint 40 ország írta alá a szén fokozatos kivonását. Hasonlóan sokan elkötelezték magukat annak biztosítása mellett, hogy a tiszta energia legyen a legmegbízhatóbb és megfizethetőbb lehetőség otthonunk és vállalkozásaink energiaellátására.

A COP26-nak sajnos nem sikerült elérnie, hogy India és Kína teljesen hagyjon fel a szén alkalmazásával, de a glasgow-i bejelentések azt jelzik a piacnak, hogy érdemes befektetni a megújuló energiába.

Az otthonunk zöldebbé válhat

A napelemek és a hőszivattyúk előírássá válhatnak otthonunkban. Az új házakat eleve alacsony szén-dioxid-kibocsátású cement és beton alternatívák felhasználásával építhetjük, régi épületeinket is energiahatékonyan korszerűsíthetjük.

Adott esetben a szélsőségesebb időjárásnak is ellenállóvá kell tenni lakókörnyezetünket.

Többet fizethetünk a szén-dioxidért

Életmódunk hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátáshoz, függetlenül attól, hogy importált élelmiszereket vásárolunk, vagy külföldi nyaralásra repülünk.

Az egyes termékek szén-dioxid-kibocsátásának költsége hozzáadódik az általunk fizetett árhoz, így, ha egy vállalkozás nem próbálja csökkenteni az eladott áruk előállításához szükséges szén-dioxid-kibocsátást, akkor az árak emelkedni fognak.

Ezt felismerve néhány nagyvállalat, például az Amazon, az Unilever és az Ikea már most biztosítani akarják, hogy az áruk szállítására használt teherhajók tisztább üzemanyaggal működjenek.

Több hely a természetnek

A természet szerepe az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a természeti világ helyreállításának szükségessége - az erdőktől a tőzeglápokig - glasgow-ban kiemelt helyen szerepelt a napirenden. Ha megfelelően tekintünk a természetre, segítünk annak regenerálódni, az segíteni fog nekünk is céljaink elérésében. Craig Bennett, a Wildlife Trusts vezérigazgatója szerint "Most új lendületet kap az erdők és más értékes élőhelyek védelme és a természet helyreállítása”.

Drágább étel?

Mind az esőerdők irtása, mind a nagyüzemi állattartás, valamint a pálmaolaj- és szójafogyasztás komoly környezeti károkat okoz. Ezek redukálásának viszont ára van.

Több mint 100 ország írta alá a glasgow-i vezetők erdőkről szóló nyilatkozatát, amelynek célja az erdőirtás megállítása.

Szakértők szerint az erőirtást teljesen nem lehet leállítani, amíg a környezetvédelmi szempontokat felülírják az alacsony árak. Csak a kereslet csökkenése vethet drasztikusan véget ezeknek a tevékenységeknek.

„A fogyasztóknak elkerülhetetlenül vállalniuk kell ezeknek a költségeknek egy részét, ha teljesíteni akarjuk a COP26 nyilatkozatot - többet fizetve és kevesebbet fogyasztva”

- mondja Toby Gardner, a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet munkatársa.

A gondolkodásmód változása

Végezetül a BBC elemzője eljut a konklúzióhoz: Mindezen célok eléréséhez, tehát, hogy 1,5 fok alatt maradjon a felmelegedés mértéke, szükséges a társadalmi aktivitás, a közösségi médiában és a civil társadalomban egyaránt.

Matthew Hannon, a Strathclyde-i Egyetem kutatója szerint a nulla kibocsátásra való törekvés valószínűleg olyan előnyökkel jár, mint a tisztább levegő, a csendesebb utcák, valamint a jobb mentális és fizikai egészség.

„A zéró emisszióra történő átmenet végső soron boldogabb, egészségesebb életmódot eredményez” - mondja. "A kérdés tehát kevésbé az, hogy mit veszítek, inkább az, hogy mit nyerhetek” - idézi Helen Briggs.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
23 százalékkal kevesebbet fogyasztanának az autók, ha 130 helyett csak 100 km/h-val mehetnének az autópályán
A Greenpeace Magyarország az autómentes nap alkalmából a klímajegyek bevezetését sürgette.

Link másolása

Szeptember 22-én van az európai autómentes nap, ami kapcsán a Greenpeace Magyarország összegyűjtötte miként lehetne radikális energiatakarékosság elérni a hétköznapokban, ezzel a közlekedésben felhasznált üzemanyag mennyiségét is csökkenteni.

A szervezet szerint a közösségi közlekedés a kulcs ahhoz, hogy mindenki fenntartható módon elégíthesse ki a napi közlekedési igényeit. Ennek eléréséhez azonban európai szinten kellene bevezetni a klímajegyeket a vasútra és más tömegközlekedési eszközökre. A cél nem lehet kevesebb, mint hogy senki ne szoruljon autó- vagy repülőgép használatra pusztán azért, mert az megfizethetőbb vagy könnyebben elérhető – olvasható bejegyzésükben.

A közlekedés reformjával és szigorúbb sebességkorlátozással is nagy mértékben, uniós szinten 13 százalékkal lehetne csökkenteni az energiaigényt. Az autósok számára a leglátványosabb eredmény az autópályákon mutatkozna meg, a sebességnek 130-ról 100 km/órára való csökkentése ugyanis kb. 23%-kal alacsonyabb fogyasztást eredményez.

Az autómentességet az otthoni munkavégzés támogatásával lehetne az egyik legkézenfekvőbb módon támogatni. Uniós szinten 27 és 47 százalék közé tehető a vizsgált országokban az aránya annak, amit naponta az összes megtett távolságból a munkába történő eljutás tesz ki. Erre megoldást jelenthetne, ha a kormányok folytatnák, vagy pedig újra bevezetnék azokat a szabályokat az otthoni munkavégzésre, amiket a koronavírus-járvány miatt egyszer már úgyis meghoztak. De akár az autók kihasználtságával is spórolhatnánk:

uniós szinten 1,45 utas használ átlagosan egy autót. Az autómegosztást olyan ösztönzők bevezetésével lehetne támogatni, mint az olcsóbb parkolás, vagy a buszsávok használatának engedélyezése olyan autók számára, amelyek tele vannak utasokkal.

Míg a városi közlekedés esetében a kibocsátásmentes közlekedési megoldásokat kellene ösztönözni, legyen az kerékpár, gyaloglás, vagy bármilyen más mikromobilitási lehetőség.

Az árucikkek szállítása is egy olyan terület, amely szinte teljesen az olajfelhasználásra támaszkodik. A cégeket adókedvezményekkel lehetne ösztönözni arra, hogy az utak helyett a vasutakat válasszak a szállításkor. Persze ahhoz, hogy ez itthon is reális megoldás legyen, természetesen jóval több forrást kellene fordítani a vasúti közlekedés fejlesztésére, mint jelenleg – írja a Greenpeace.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

JÖVŐ
A Rovatból
Emberi maradványok és egy eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek a rekordgyorsasággal olvadó svájci gleccserekben
Olyan sziklák is láthatóvá váltak az olvadás miatt, amelyeket évezredek óta jég borított.

Link másolása

Még soha nem olvadtak ennyit a Svájcban található gleccserek egy év alatt a mérések kezdete óta, vagyis több mint 100 éve - írja a CNN.

Csak idén 6 százalékkal csökkent a térfogatuk, ami csaknem kétszerese a korábbi, 2003-as negatív rekordnak

- közölte a GLAMOS, a svájci gleccsereket tanulmányozó szervezet.

Az Alpok gleccsereinek több mint fele Svájcban található, ahol a hőmérséklet a globális átlag kétszeresével emelkedik. Az előző télen ráadásul kivételesen kevés hó esett, és több hőhullám is sújtotta a hegyeket. Emiatt mintegy 3 köbkilométernyi jég olvadt el, ami súlyos veszteség.

A súlyosságot bizonyítja az is, hogy

évezredek óta jéggel borított sziklák most láthatóvá váltak, sőt emberi maradványok és egy évtizedekkel korábban eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek. Egyes kisebb gleccserek pedig teljesen eltűntek.

"Az éghajlati számítások alapján tudtuk, hogy ilyen helyzet fog előállni, legalábbis valamikor a jövőben. Az a felismerés, hogy ez a jövő már itt van, talán az idei nyár legmeglepőbb és legmegrázóbb élménye volt" - mondta Matthias Huss, a GLAMOS vezetője a Reutersnek.

Az Aletsch-gleccser olvadása 2018 és 2022 között:

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább nő, az Alpok gleccserei várhatóan 2100-ra elveszítik a mostani tömegük 80 százalékát, sok gleccser pedig teljesen el fog tűnni. A tudósok már eddig is több tucat területen kellett sürgősségi javítási munkálatokat elvégezni, mert az olvadó jég a mérőoszlopok elmozdulását és az adatgyűjtést veszélyeztette.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
Gyorsabban süllyed több tengerparti város, mint a tengerszint emelkedése
Megdöbbentő adatok és okok, amelyek akár pár éven belül is igen komoly következményekkel járhatnak. Például Rio De Janeiro területének két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.

Link másolása

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.

A Nature Sustainability című tudományos lapban közzétett, műholdas felvételek segítségével készített és a világ legnagyobb városai közül 48-at vizsgáló tanulmánya 2014 és 2020 között elemezte a süllyedésüket – idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Korábbi tanulmányok szerint

a globális felmelegedés világszerte jégolvadáshoz vezet, ez pedig emeli a tengerek szintjét, fenyegetést jelentve számos tengerparti város számára.

Sok város azonban más gonddal is küzd: a talajvíz és vagy a földgáz elvezetése miatt süllyed, az épületek óriási súlya alatt tömörödik a talaj.

A többéves vizsgálat során azt figyelték meg, hogy minden városban - különböző mértékben - süllyedt a talaj, 44 településen pedig a süllyedés nagyobb mértékű volt a tengerszint emelkedésénél.

Az ezt megelőző kutatások szerint

a tengerek szintje az olvadó jégsapkák nyomán évente körülbelül 3,7 milliméterrel emelkedik, a most közzétett tanulmány pedig azt írja, hogy több város egyes részei évente 20 milliméterrel süllyednek.

A kutatás Ho Si Minh-várost és Rio De Janeirót is említi, az elsőben a süllyedés 16,2 milliméter évente, az utóbbinál pedig azt jelentették, hogy – amennyiben nem hoznak megfelelő intézkedéseket - a város területének mintegy két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Felszállt a világ első tisztán elektromos repülőgépe, amit hamarosan élesben is használhatnak
Az N882EV lajstromjelű gép mindössze 8 percet töltött a levegőben, de ez így is fontos mérföldkőnek számít.
Címlapkép: Eviation Aircraft twitter oldala - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

Az Eviation Aircraft tisztán elektromos repülőgépe, az Alice végrehajtotta első, úgynevezett szűzrepülését – írta meg a cég közleményében.

A kísérletet az Egyesült Államokban, azon belül is a Moses Lake repülőtéren hajtották végre.

A gép innen indult el a kora reggeli órákban, és rövid, mindössze 8 percig tartó repülés után ugyanitt landolt.

Ez a repülés így is fontos mérföldkő a tisztán elektromos utasszállítók fejlesztését tekintve. Ráadásul az első tesztek folyamatosan csúsztak, ami végül szeptember 27-én, kedden tudtak végrehajtani.

A jármű utazósebessége 463 km/óra, emellett 1134 kg hasznos teher szállítására képes. A repülő kilencüléses, és két, egyenként 850 lóerős Magnix Magni 650 elektromos motor hajtja.

A gyártó úgy véli, a típus hatósági engedélyezési eljárása 2024-ben kezdődhet meg, így 2025 lehet az első év, amikor az Alice-t már élesben is használhatják – egyelőre azonban csak légi fuvarozásra fogják, utasokkal legkorábban 2026-ban emelkedhet a levegőbe.

Az Alice-ből már több cég is vásárolt, az amerikai Cape Air regionális légitársaság például 75 példányt rendelt belőle.


Link másolása
KÖVESS MINKET: