/jovo/climate-transparency-report-a-koronavirus-miatti-lepesek-veszelyeztetik-a-zold-torekveseket/
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Climate Transparency Report: a koronavírus miatti lépések veszélyeztetik a zöld törekvéseket

2019-ben nagy előrelépés történt a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében, de a járvány miatti gazdasági intézkedések mindent tönkretehetnek.
hirdetés

A Climate Transparency Report a G20-as országok klímaügyi lépéseit vizsgálja, amelyek a globális üvegházhatású gázkibocsátás 75 százalékáért felelősek. A jelentés összeállítását 12 ország 14 think tankje és civil szervezete végzi.

Idén megállapítják, hogy 2019-ben sok pozitívum történt.

A G20-as országokban stabilan bővülni kezdtek a megújuló energiaforrások. Tavaly már az energiatermelés 27%-a volt megújuló energia, idén pedig ez az arány eléri a 28%-ot is. Eközben 2%-kal csökkent a szénfogyasztás.

Először kezdett csökkenni a G20-as országokban az energiaszektorhoz kötődő szén-dioxid kibocsátás anélkül, hogy valamilyen külső sokk érte volna a gazdaságot. A csökkenés csak 0,1%-os, de ez is óriási eredmény a 2018-as 1,9%-os növekedéshez képest.

A jelentés szerint 2020-ban vélhetően tovább csökken a szén-dioxid kibocsátás, méghozzá 7,5%-kal, de ez a koronavírus-járvány okozta egyszeri hatás, amiben a legnagyobb szerepe a szinte teljesen összeomló nemzetközi légiközlekedésnek van.

hirdetés

Azonban további intézkedések nélkül ezek a hatások nyomtalanul eltűnnek.

Sőt, a koronavírus okozta gazdasági visszaesés elleni lépések könnyen visszafordíthatják az eddigi eredményeket.

A világ vezető országai ugyanis dollármilliárdokat költenek arra, hogy a COVID-19 járvány után minél hamarabb helyreállítsák a gazdaságukat. Eközben azonban túl sok pénz áramlik a fosszilis szektorba, és így veszélybe kerülhet a párizsi klímacél elérése.

A G20-országok közül 19 úgy döntött, hogy pénzügyi támogatást nyújt hazai olajiparnak, szén- vagy gázszektornak, 14 ország pedig megtámogatta a nemzeti légitársaságait, anélkül, hogy környezetvédelmi feltételeket szabtak volna. Ez a szempont egyedül Franciaországban merült fel. És a támogatások kidolgozásakor kizárólag a németek és a franciák támasztottak környezetvédelmi feltételeket az autógyárakkal szemben.

Pedig a G20-as országok lakóinak életét már most is megkeserítik a klímaváltozás hatásai.

Ausztráliára, Brazíliára, Franciaországra, Indiára, Indonéziára, Olaszországra, Mexikóra, Törökországra, Szaúd-Arábiára és Dél-Afrikára a többi országnál is keményebb kihívások várnak, ha a globális felmelegedés meghaladja a másfél fokot.

A jelentés szerint a világ legnagyobb gazdaságainak sürgősen át kell gondolniuk a támogatási politikájukat, hogy azokat összhangba hozhassák kibocsátás-csökkentési céljaikkal.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk