JÖVŐ
A Rovatból

Az emberiség kihalását okozhatja a mesterséges intelligencia szakértők szerint

A Google, az OpenAI és a Microsoft vezetői mellett magyar tudós is aláírta a vészjósló nyilatkozatot.

Link másolása

Az emberiség kihalásához vezethet a mesterséges intelligencia, írja a BBC szakértők egy csoportjának figyelmeztetése alapján. A Centre for AI Safety (CAIS) nonprofit kutatóintézet honlapján közzétett rövid nyilatkozatot mások mellett a ChatGPT-t létrehozó OpenAI és a Google Deepmind vezetői is aláírták.

„A mesterséges intelligencia okozta kihalás kockázatának mérséklését globális prioritássá kell tenni más társadalmi szintű fenyegetettségek, például a világjárványok és az atomháború mellett” – olvasható a közleményben, amit több tucatnyian jegyeztek.

Többek között Sam Altman, a ChatGPT gyártó OpenAI vezérigazgatója, Demis Hassabis, a Google DeepMind vezérigazgatója és Dario Amodei, az Anthropic vezetője is támogatta a nyilatkozatot. Mellettük a mesterséges intelligencia „keresztapjaként” emlegetett Geoffrey Hinton is támogatta a felhívást. Ő volt az, aki korábban már figyelmeztetett a szuperintelligens mesterséges intelligencia kockázataira. Rajtuk kívül ugyancsak aláírta a közlemény Grimest, aki éveken át Elon Musk barátnője volt, 2020-ban pedig közös gyerekük is született.

Az aláírók között ott van Bayer József, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, akinek fő kutatási területe a politikaelmélet és a globalizáció társadalmi és politikai kérdései.

Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy az emberiséget kiirtó mesterséges intelligenciával kapcsolatos félelmek irreálisak. Ezzel szemben elvonják a figyelmet az olyan kérdésekről, mint például a hiányos adatok nyomán kialakuló elfogultság, amely már most is problémát jelent.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
New York a saját súlya miatt is süllyed, mert a rajta lévő felhőkarcolók annyira nehezek
Manhattan süllyed, körülötte a vízszint emelkedik, ez nem a legszerencsésebb kombináció. Mintha a jégkorszak következményei és a klímaváltozás nem volna elég baj.

Link másolása

A New York-i épületek súlya is hozzájárulhat a metropolisz süllyedéséhez, állítják kutatók. Ugyanakkor ennek más okai is lehetnek, például a bolygón végbemenő változások, és az utolsó, mintegy tízezer évvel ezelőtti jégkorszak következményei.

Ha sikerül megérteni, hogy a New Yorkhoz hasonló területek miért kerülnek egyre alacsonyabbra, az segíthet felbecsülni, hogy a jövőben mekkora ezeken az áradás kockázata a klímaváltozás miatt.

Az Atlanti-óceán észak-amerikai partvidékén a vízszint a globális átlagnál máris három-négyszer gyorsabban emelkedik.

„A tengerszint-emelkedés hamarosan áradási problémákat fog okozni New Yorkban és világszerte” – figyelmeztet a tanulmány vezető szerzője, Tom Parsons geofizikus.

A jégkorszak érdekes utóhatása

GPS-adatok szerint a város déli része, Lower Manhattan évente nagyjából 2,1 milliméterrel kerül lejjebb.

Ennek egyrészt természetes oka van. Az utolsó jégkorszak leghidegebb időszakában a bolygó nagy részét vastag jégtakaró fedte. A jégtáblák alatt lévő talaj süllyedni kezdett, ez azt jelentette, hogy a földtömegek szélei magasabbra kerültek. Miután a jég elolvadt, egy idő után ez utóbbi területek indultak süllyedésnek.

Egy korábbi kutatás szerint a keleti part mentén ez a jelenség 2100-ra akár 48-150 centiméteres süppedést is okozhat.

A süllyedésnek emellett a természetes oka mellett Parsons és csapata meg akarta vizsgálni a mesterséges okok, például az ember alkotta épületek lehetséges hatását is.

Parsonsnak akkor ugrott be az ötlet, amikor meglátogatta felesége családját Belgiumban 2019-ben.

„Az antwerpeni katedrális mellett volt a szállásunk, figyeltem az épület alapzatának hatalmas köveit, és azon töprengtem, hogy hogyan hozhatták ide ezeket nagy távolságokból, majd hogyan rakták őket össze, mint egy kis hegyet. Kíváncsi lettem arra, hogy ez milyen hatással lehet a kövek alatt húzódó talajra” – idézte fel az ötlet kipattanásának körülményeit.

A baj az, ha összeadódik

A megépítés után minden épület besüllyed egy kicsit a födbe, még azok is, amelyeket keményebb kövekre építenek. Azok, amelyeket puhább talajra emelnek, természetesen jobban.

A tudósok becslése szerint New York City öt kerületének több mint egymillió (pontosan 1.084.954) épülete összesen 762 milliárd kilogramm súlyú, és egy 778 négyzetkilométeres területen helyezkedik el.

Ezután számítógépes modellt fejlesztettek ki annak megállapítására, hogy ez a súly különféle talajviszonyok esetén miképpen süllyed.

Műholdfelvételekből az derült ki, hogy a város átlagosan évente 1-2 milliméterrel kerül lejjebb. Ez megegyezett azzal az adattal, amit a számítógépes modell jelzett a jégkorszak utáni természetes mozgás következményeként.

Bizonyos városrészek azonban az adatok szerint sokkal gyorsabban süppednek, mint mások. Ez feltehetően az épületek súlya miatt van, de nem zártak ki más lehetséges indokokat sem, amelyek egyelőre még ismeretlenek.

New York tehát átlagosan csupán egy picikét süllyed évente. Parsons ugyanakkor rámutatott, hogy eközben New York körül a tengerszint emelkedés évente 1-2 milliméteres, így aztán minden milliméternyi süppedés plusz egy évet jelent a tengerszintnél.

(Forrás: Live Science, Earth's Future)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
JÖVŐ
A Rovatból
A földi élethez nélkülözhetetlen nyolc határértékből hetet már átlépett az emberiség
Veszélyes zónában van a földi élet. Már csak a légszennyezettség esetében nem léptük át a kritikus értéket.

Link másolása

Nyolc olyan határértéket tartanak számon a tudósok, melyek nélkülözhetetlenek az élet fenntartásához, ám ezek közül már hét esetében az emberiség átlépte a határt, írja a Nature. A több mint 40 szakértőből álló Az Earth Commission nemzetközi tudóscsoport által megállapított értékek azt mutatják, mennyire biztonságosak és méltányosak a földi élet feltételei.

A határértékek az éghajlatot, a légszennyezést, a műtrágyák túlzott használata miatti eredő foszfor- és nitrogénszennyezést, a felszín alatti vízkészleteket, a felszíni édesvizeket, a beépítetlen természetet, illetve a természetes és az ember építette környezetet vizsgálja. Ezek közül egyedül a légszennyezettség az, ahol még nem léptük át az egész bolygót figyelembe véve a küszöbértéket. Egyes területeken azonban már a levegő minőségének megítélése is a káros tartományba esik.

A tanulmányban kitérnek arra, hogy amennyiben a Föld évente orvosi vizsgálaton venne részt, a doktor most azt mondaná, hogy a bolygó annyira beteg, ami már a földlakók életét is érinti.

A tudósok túlnyomó többsége egyetért abban, hogy az éghajlatváltozás az ember hibája, mely elsősorban a bolygó erőforrásainak hatalmas mértékű fogyasztása miatt következett be. Több mint 88 ezer klímaváltozásról szóló tanulmány vizsgálata során arra jutottak, hogy ezek 99,9 százaléka az emberiséget teszi felelősség a globális felmelegedés miatt.

A tudóscsoport szerint „ugrásszerű fejlődésre lenne szükség annak megértésében, hogy a jog, a gazdaság, a technológia és a globális együttműködés” hogyan tudna együttesen egy biztonságosabb és boldogabb jövőt eredményezni. Az Earth Commission tagjai szerint a helyzet megmentése érdekében létfontosságú lenne a globális hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozása és a világ ökoszisztémáinak védelme.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

JÖVŐ
A Rovatból
Megölte emberi kezelőjét a mesterséges intelligencia vezérelte drón egy szimulációs gyakorlatban
A drón feladata az volt, hogy semmisítse meg az ellenség légvédelmi rendszerét, és mindenkit támadjon meg, aki akadályozni próbálja a misszió végrehajtásában.

Link másolása

Az amerikai hadsereg egyik szimulációs gyakorlata során a légierő mesterséges intelligencia által vezérelt drónja meggyilkolta az irányítóját, mert csak ezzel tudta biztosítani a misszió végrehajtását.

Az erről szóló információt Tucker ‘Cinco’ Hamilton ezredes, az amerikai légierő AI-tesztelésért és bevetésért felelős vezetője osztotta még májusban egy londoni szakmai konferencián.

Hamilton elmondása szerint a drón feladata az volt, hogy semmisítse meg az ellenség légvédelmi rendszerét, és támadjon meg bárkit, aki ezt megpróbálná megakadályozni.

A rendszert eredetileg úgy alakították ki, hogy az emberi kezelőé volt a döntő szó, a megerősítéses tanulás során a mesterséges intelligencia a megerősítést jelentő pontokat az ellenséges célpontok megsemmisítéséért kapta, amit az emberi kezelő többször is megakadályozott.

A drón ennek megfelelően végül arra a következtetésre jutott, hogy a kommunikációs torony ellen kell fordulnia, ahonnan a kezelője kommunikált vele.

Hamilton az eset ismertetésével arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy nem szabad túlzottan az MI-re bízni a gépeket a légierőnél.

(via 444, Guardian)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

JÖVŐ
Jöhet az emberi agyba ültethető chip: Elon Musk cége engedélyt kapott a kísérletekre
Az amerikai hatóság korábban elutasította a Neuralink kérelmét. Az eszközzel kapcsolatban több aggály is felmerült.

Link másolása

Engedélyt kapott csütörtökön az embereken végzett klinikai kísérletekre Elon Musk agychipeket fejlesztő cége, írja a The Guardian. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) azután adott zöld utat a Neuralink kísérleteinek, hogy korábban többször is elutasította a kérelmet.

Elon Musk 2019 óta már legalább négyszer jelentette be, hogy cége hamarosan megkezdi az agyimplantátumok embereken tesztelését. A 2016-ban alapított Neuralink célja hivatalosan egy olyan eszköz kifejlesztése, mely mozgássérült, lebénult vagy más neurológiai betegségben szenvedő embereket tud meggyógyítani. Ezen felül Musk szerint megoldást jelenthet az autizmusra, az elhízásra, a depresszióra és a skizofréniára is. Továbbá teljesen új alapokra helyezheti az interneten böngészést, de a telepátia is lehetővé válna az agy-számítógép interfész segítségével.

Az FDA-nak korábban az eszköz lítium akkumulátorával, a drótok esetleges agyban történő leszakadásával és testben vándorlásával, valamint az interfész biztonságos eltávolításával szemben voltak aggodalmai.

A jó hírt a Neuralink már be is jelentette a közösségi médiában. A posztban azt írják, hogy egyelőre még nem lehet jelentkezni az első kísérletekre, de hamarosan újabb részletekkel jelentkeznek.

Közben Musk cégével szemben szövetségi vizsgálat folyik az állatjólét esetleges megsértése miatt. Többször előfordult, hogy a milliárdos nyomást gyakorolt a dolgozókra a gyorsabb eredmények érdekében, ez is az egyik oka lehet annak, hogy a kísérletek során 1500 állat pusztult el, köztük több mint 280 juh, sertés és majom.

Tavaly év végén Musk azt mondta: már annyira biztos az eszköz biztonságosságában, hogy hajlandó lenne akár a saját gyerekeibe is beültetni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk