/jovo/az-apple-beismerte-egy-ev-eltelte-utan-szandekosan-lassitjak-az-iphone-okat/
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Az Apple beismerte: egy év eltelte után szándékosan lassítják az iPhone-okat

Elméletileg a jó cél érdekében - ennek ellenére öten már be is perelték a céget.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2017. december 22.


Link másolása

hirdetés

Egyre több felhasználó tapasztalta, hogy lassul az iPhone-ja, és egyre több jel mutatott arra, hogy valószínűleg maga az Apple korlátozza a telefonok teljesítményét. A cég most hivatalos közleményben ismerte be, hogy ez az igazság.

Röviden arról van szó, hogy az Apple még a múlt évben elindított egy javítóprogramot az iPhone 6, iPhone 6s és iPhone SE tulajdonosai számára, pontosabban azoknak, akik véletlenszerű leállásokról panaszkodtak, és akkumulátorcserét kínáltak fel számukra. Közben azonban fény derült rá, hogy sokkal többen érintettek, ezért inkább egy szoftverfrissítéssel oldották meg a problémát. Kiderült viszont, hogy a frissítés óta dinamikusan változik a processzor maximális órajelsebessége, hogy megelőzzék a leállásokat, ez viszont lassítja az említett mobilokat.

A The Verge tette közzé először az Apple közleményét, amely elismeri: ez tényleg így van. A közlemény második mondata a legbosszantóbb:

“A lítium-ion akkumulátorok hidegben, alacsony töltöttségi szinten és az idő előrehaladtával nem képesek csúcsteljesítményt nyújtani, ami váratlan leállásokhoz vezethet, hogy megvédje az elektronikai rendszert.”

A hup.hu egyik adminja "magyarul" is összefoglalta a helyzetet:

"Lefordítom:

hirdetés

Alulméreteztük az (amúgy sem combos) akkujainkat, ami miatt a 1-2 éves telefonjaink kikapcsolgattak nagyobb teljesítményigény fellépése esetén. B.sztunk visszahívni, mert az arcvesztés és pénz lett volna, inkább beletettünk egy throttle megoldást. Persze nem kommunikáltuk. De miután egyesek rájöttek (hogy rohadnának meg!) az interneten, csűrtünk-csavartunk köré egy »jaj, mi az usereket védjük« sztorit.

Természetesen tanulhattunk volna a sztoriból, és a következő telefonjainkba nagyobb kapacitású akkukat is tervezhettünk volna, de lóf.szt! Inkább azokba is teszünk throttle-t.

Mindenki menjen a p.csába, mi jobban tudunk mindent."

iphone-762044_960_720-pixa

Fotó: Pixabay

Természetesen ez csak egy vélemény, de a dolog valóban felvet néhány kérdést. Például, hogy más gyártók lítium-ion akkumulátoros telefonjainál miért nincsenek ilyen problémák? Miért nem beszélt eddig egyáltalán a problémáról az Apple? Miért nem a vásárló döntheti el, hogy szeretne-e élni a lassítás eszközével? Ahelyett, hogy akkucserével lehessen megoldani ilyen problémát, az Apple miért nem rak erősebb akkumulátort és processzort az iPhone-okba? És a mobiltelefonok legfelsőbb osztályát jelentő iPhone-oknál tényleg csak ez garantálhatja a megfelelő működést, hogy lelassítják őket?

Sokak szerint nehéz a lépést másképpen értelmezni, mint egy nem túl fair ösztönzést egy új Iphone vásárlására. Ráadásul az Apple azt tervezi, hogy ezt a mesterséges korlátozást a többi iPhone-ra is alkalmazza majd, hogy minden készüléken elkerüljék a váratlan leállásokat.

Öten már be is perelték az Apple-t

Öt amerikai felhasználó már be is perelte Chicagóban a tech-óriást, mondván, fizessen az őket ért károkért – adta hírül a Chicago Sun Times. Szinte biztos, hogy nagyon sokan ugyanígy beperlik majd a céget. A jelenlegi felperesek az Egyesült Államok különböző részein élnek, de abban egyetértenek, hogy az Apple gyakorlata „megtévesztő és erkölcstelen, emellett sérti a fogyasztóvédelmi törvényeket”.

Az őket képviselő ügyvéd azt is megjegyezte, hogy amikor a felhasználók nehezen megkeresett dollárjaikat elköltik egy termékre, akkor elvárják, hogy az a várakozásoknak megfelelően működjön. Az Apple viszont – idáig – mélyen hallgatott arról, hogy miért lassulnak le a régebbi telefonok.

via hvg.hu, Chicago Sun Times, hvg


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk