JÖVŐ
A Rovatból

„Az a legjobb energia, amit akkor fogyasztunk el, amikor termeljük” – Kádár Péter a megújuló energiákról

A szakértő szerint egyelőre valóban nem lenne biztonságos tovább terhelni a magyar hálózatot, és energiában amúgy sem szabad egy lóra tenni. Kádár Péter professzor a Másfélfok sajtóklubjának vendége volt.

Link másolása

A kormány még októberben bejelentette, hogy megszüntették a napelemek visszatáplálási lehetőségét a hálózatra, azzal az indoklással, hogy a magyar hálózat jelenleg nem bírná el a fotovoltaikus rendszerek felfutását. Azóta elhangzott az európai helyreállítási alap lehívásához tett ígéretként, hogy legkésőbb két éven belül kivezetik ezt a korlátozást, sőt, az is felmerült, hogy felülvizsgálják a szélerőművek kibővítési stopját.

Mivel politikai döntés legfeljebb a jövő év elejére várható, a Másfélfok decemberi sajtóklubja Kádár Péter villamosmérnök egyetemi tanár, az Óbudai Egyetem Automatika és Energiarendszerek Intézetének igazgatója részvételével azt vizsgálta, hogy elméletileg mekkora kapacitással rendelkeznek Magyarországon a megújuló energiák, mennyit bírna el most és hosszú távon a hálózat, és milyen hatással van a „napelem-stop” a hazai megújuló energiapiacra, a hálózatra.

A professzor elöljáróban felhívta a figyelmet arra, hogy az európai energiarendszer össze van kötve, körülbelül 600 GW teljesítményű, és ennek Magyarország 1%-át teszi ki 6000 MW-tal. Ezen belül a szélenergia nálunk 330 MW, ami alig 5%, tehát „nem sok vizet zavar”. Szemben például Németországgal, ahol mind a szél- mind a naperőművekből 60-60 GW van beépítve, az összeurópai mennyiség közel fele.

Még 15 évvel ezelőtt született egy hazai tanulmány, amely 1000 MW-nyi szélenergiával számolt a jövőben. Ha egyik napról a másikra ezt bekapcsolnánk, összeomlana a rendszer, de kellő előkészítéssel akár 2000 MW-ig is elmehetnénk.

Napelemből már most működik 3000 MW, de ebből jelenleg jó, ha 500 MW termel. Vannak országok, ahol túltermelés van megújulókból, de az összeurópai rendszeren belül minden országnak magának kell megteremtenie a megfelelő egyensúlyt. Egy nagyobb ország tartós túltermelése az egész rendszert magával ránthatná – figyelmeztetett dr.Kádár Péter.

Magyarországon a hálózat „biztonsági szintje” az elmúlt évtizedek során többször is változott, amelyet az energiaellátás szempontjából „kritikus negyedórák” száma határozott meg.

Manapság gyakrabban találkozunk az energiaegyensúlyt veszélyeztető állapottal. Éppen ezért nem lenne biztonságos tovább terhelni a hálózatot „nehezen tervezhető” nap- és szélenergiával.

A növekvő energiaigényekkel igyekszik ugyanakkor az ország lépést tartani, az elmúlt 4-5 évben több sokmilliárdos projekt jött létre. Megvalósult többek között Szlovénia, Szlovákia és Románia felé is a kapcsolat.

Elmondható-e, hogy a napelem-stoppal feláldozták a háztartási kiserőműveket a nagy napelemek oltárán, és ez a jövőben visszaüthet-e? – tette fel a kérdést Vigh Péter, a Másfélfok vezetője. A professzor szerint aggodalomra nincsen ok, mert óriási a piaci nyomás, és a fizikai kapacitásokat messzemenően ki tudjuk használni.

Egyúttal Kádár Péter kitért az általa csak „hőszivattyú-őrületnek” hívott jelenségre is, ami még 2-3 évvel ezelőtt, tehát jóval az energiaválság előtt indult el. Azzal, hogy sokan áttértek a tisztának, „zöldnek” tekintett hőszivattyús hűtésre, a helyi hálózatot túl tudják terhelni.

Emlékeztetett arra, hogy novemberben minden eddiginél nagyobb áramfogyasztást mértek Magyarországon, és ebben jelentős szerepe van a hőszivattyúknak is.

Éppen ezért a professzor nem tartja kizártnak, hogy ezen a téren is lesz valami szabályozás. A kiegyensúlyozottságnak egyik alapja a sokféle, jól szabályozható energiafogyasztás.

Az a legjobb energia, amit akkor fogyasztunk el, amikor termeljük, és sokkal rosszabb az, amit el kell tárolni – hangsúlyozta Kádár Péter. Nagy reneszánsza van a kicsiben tárolásnak, az akkumulátoroknak, amelyeknek átlagos élettartama 10 évre tehető, környezetszennyező hatásuk viszont felmérhetetlen.

A professzor tanítványaival kiszámolta, hogy ha a fogyasztást intelligens beavatkozással vezérelnék, azzal nagy mértékben csökkenthetnék a környezet terhelését. Az úgynevezett „demand side managementtel” az energiafelhasználást javítaná, vagyis ha akkor fogyasztanánk többet, amikor túltermelés van. Ennek a technológiája legalább 20 éve a rendelkezésünkre áll, de a világ még egyelőre nem erre megy. Lehet, hogy ezt a megoldást nem is nagy léptékben, hanem kis közösségeknek gyártott csomagokkal kezdenék. Az előadó párhuzamot vont az elektromos autók trendjével, amelyet a gyártók megpróbáltak úgy eladni, hogy ez menti meg a világot, holott valójában az autóipart menti meg, mégis változtatott sokak fogyasztási szemléletén.

Mi a jövője a magyar megújuló energiatermelésnek? Kádár Péter szerint az elmúlt évtizedek magyar energiastratégiája bizonyítja, hogy mennyire nem szabad egy lóra tenni.

Kezdetben volt a szén, aztán jött az olaj, majd az olajválság után próbáltunk visszafordulni a szén felé. Jött a gázkorszak, majd az a nézet uralkodott el, hogy az atom mindent megold. Legújabban a napelemre koncentráltunk, de ennek is megvannak a fizikai korlátai. Túl kellene lépni ezen a „monokultúrás” gondolkodáson. A nap és a szél kiegyensúlyozottan jó irány lehet, de belefér a gáz és az atom is. Mindezeknek létező technológiájuk van, ezekből érdemes összeállítani egy ésszerű portfoliót. És persze jó lenne megállítani a fogyasztásnövekedést.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
Megkezdték a világ első napelemes autójának sorozatgyártását
Portugáliában akár hét hónapig is lehet közlekedni hálózati töltés nélkül a napelemmel szerelt elektromos autóval.

Link másolása

Elkezdődött a világ első napelemmel hajtott autójának sorozatgyártása, írja a Bloomberg. A holland Lightyear startup első modellje, a Lightyear 0 olyan elektromos jármű, mely közvetlenül a napfényből állítja elő a haladáshoz szükséges energiát.

A vállalat a Valmet Automotive Oyj finnországi üzemében ezer kocsi legyártását tervezi, kezdetben heti egy jármű összeállításával számolva. Lex Hoefsloot vezérigazgató a lapnak elmondta, hogy a termelésnek a jövő év második felére el kell érnie a heti ötöt. A Lightyear mérföldkőnek számító autójára már 150 előrendelést kapott annak ellenére, hogy a típus ára meglehetősen borsos: a kezdőár 250 ezer euró, vagyis 103 millió forint.

A motorháztetőn és a tetőn átívelő, összesen 782 napelemmel felszerelt elektromos autó nyáron Amszterdamban két hónapig, Portugáliában pedig akár hét hónapig is képes hálózati töltés nélkül közlekedni. A csillagunkból származó energia naponta akár 70 kilométerrel is megnöveli a jármű hatótávját.

Hoefsloot szerint először az energiatermelő eszközök nagy méretével küzdöttek meg, majd a befektetőkeresés sem volt egyszerű az új technológia iránti bizalmatlanság miatt. A Lightyear végül szeptemberben jutott 81 millió euróhoz (33 milliárd forint) egy holland vezetésű társaságtól.

A startup már javában fejleszti második autóját. A Lightyear 2 gyártása várhatóan 2025-ben kezdődhet el, és már több autómegosztó vállalat is érdeklődik a jóval olcsóbb, várhatóan 30 ezer euró (12,3 millió forint) körüli áron érkező kocsik iránt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
JÖVŐ
A Rovatból
Álpornót készítettek Billie Eilish arcával mesterséges intelligenciával, milliók látták, mire a TikTok letiltotta
A deepfake felvétel már 11 millió megtekintésénél járt, mire négy nap után levették platformról. Az eset rávilágított, hogy komoly problémák vannak a TikTok algoritmusával.

Link másolása

Gyorsan elterjedt a TikTokon egy deepfake videó Billie Eilishról: a képeken az énekesnő arcát pornós lányok testére retusálták, feltehetően valamilyen mesterséges intelligenciát használó alkalmazás segítségével - írja a Vice.

A feltöltőnek ekkor már 76 ezer követője volt, az Instagramjáról pedig több mint kétezren osztották tovább a képeket. Insta-sztorikban még több manipulált képet osztott meg Eilishről, azt ígérve, hogy 20 dollárért láthatják a „cenzúrázatlan” fotókat is.

A videó 11 millió megtekintésnél járt, mire a TikTok négy nap után le nem vette a platformjáról, mivel megsértette a szexuális zaklatást tiltó előírásaikat.

A galéria viszont annak ellenére került az ajánlott tartalmak közé, hogy a TikTok saját irányelveinek nem felelt meg, miszerint nem elfogadhatók a túlszexualizált tartalmak.

Az elmúlt hetekben nagyon népszerűek lettek az olyan alkalmazások, mint a Lensa és a Midjourney, amikkel az emberek saját képek alapján lehet létrehozni különböző avatarokat. Az appok ellen viszont több nő is felszólalt már, hogy túlságosan szexuális jellegű képeket hoznak létre.

Az énekesnő korábban már beszélt arról, hogy mennyire nehéz volt a nyilvánosság előtt felnőnie, illetve hogy az egyik dalát, a Your Powert is több olyan ember inspirálta, akik visszaéltek a hatalmukkal vele szemben.

2019-ben pedig azt is elárulta, hogy a jellegzetes bő ruháit pont azért hordja, hogy ne kritizálják a testalkatát. „Senki sem szólhat be, hogy túl vékony, nem elég vékony, túl lapos a segge, túl nagy a segge stb. Nem mondhatják, mivel nem tudják” - nyilatkozta.

Az eset arra is rávilágított, hogy komoly problémák vannak a TikTok algoritmusával, illetve gyorsabban ki kellene szűrniük a szexuális és deepfake-tartalmakat.

A jelenség ugyanakkor nem egyedi, több nővédő szervezet felhívta rá a figyelmet, hogy az ilyen típusú, módosított videók és képek az online zaklatás egyik formáját jelentik, sokszor ártó szándékkal készülnek, az algoritmus miatt pedig sok emberhez el is jutnak.

A kérdéssel már a brit kormány is foglalkozik: novemberben jelentették be, hogy egy új törvénycsomag részeként büntethetővé akarják tenni a beleegyezés nélkül készült, pornográf deepfake tartalmak megosztását.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

JÖVŐ
A Rovatból
Egymillió embert figyelmeztetett előre a Google egy földrengésre, és ez csak a kezdet
A legtöbben percekkel azelőtt megkapták a figyelmeztetést, hogy mozogni kezdett a föld. Mindez egy komoly földrengésnél életeket menthet.
Fotó: Rawpixel - szmo.hu
2022. december 20.


Link másolása

Október utolsó hetében a közepesnél erősebb, a Richter-skála szerinti 4,8 fokos földrengés rázta meg Kaliforniát. A San Franciscó-i öböl térségében tartózkodó több mint egymillió embernek azonban nem kellett megvárnia, hogy megmozduljon a lábuk alatt a föld, már előzőleg – igaz, csak percekkel, másodpercekkel korábban - értesültek róla Android telefonjaiknak köszönhetően.

„Hamarosan földmozgást érezhetsz” – ilyen és hasonló üzenetek érkeztek a készülékekre.

A földrengések általában ember számára látható-érezhető előjel nélkül érkeznek (az állatok, köztük a kutyák és a macskák érzékszervei előbb kapcsolnak), éppen ezért sokszor nincs idejük védett helyre vonulni. Ezt a kiszámíthatatlanságot próbálják az ilyen riasztások némileg enyhíteni – írja a WIRED.

A riasztást a USGS-hez tartozó ShakeAlert adatai alapján adták ki. Ez a rendszer már a földrengés első jelei alapján riasztja az állami szerveket.

A földrengések ugyanis általában enyhébb szeizmikus hullámokkal, úgynevezett P hullámokkal kezdődnek. Ezeket nem mindenki érzi, de a USGS 1300 darab szenzora igen.

Amikor négy szenzor egyszerre működésbe lép, riasztást küldenek egy adatfeldolgozó központba. Az adatok alapján ShakeAlert rendszere megállapítja, hogy várhatóak-e erősebb S hullámok, amelyek már képesek komoly károkat okozni, vagy akár emberi áldozatokkal is járhatnak. Ha igen, akkor beindul széleskörű riasztás.

A Google októberben ezt a riasztást továbbította azoknak, akik a térségben tartózkodtak, és akinek Androidos mobilja volt. Mindezt anélkül, hogy bármilyen applikációt letöltöttek volna.

A rendszernek persze vannak korlátai. A S hullámok gyorsan megérkezhetnek. Minél közelebb van valaki a földrengés epicentrumához, annál kisebb az esély arra, hogy riasztást kapjon, még mielőtt maga is megérezné a földmozgást.

A USGS szenzorai drágák és elsősorban az amerikai nyugati partot fedik le. Ezen kívül az első földrengéserősség-mérések csak előzetes adatnak tekinthetőek, tehát nem feltétlenül pontosak. Az említett Android-riasztás 4,8 fokot jelzett, a későbbi mérések már 5,1-et.

A Google dolgozik egy másik technológiai megoldáson is, amellyel miniatűr földrengés-szenzorokká alakítaná át okostelefonokat. A legtöbben van ugyanis akcelerométer, vagy más néven gyorsulásmérő. Ez érzékeli a különböző mozgásokat, például ez alapján vált a telefon álló- vagy fekvőképre. De ezeket használják a különböző mobilos játékok is a mozgás érzékelésére, például az autósjátékok annak megállapítására, hogy balra vagy jobbra forogjon a kormány.

A akcelerométer az elképzelés szerint felfoghatná egy földrengés jeleit is. Ha bekapcsol, a telefon üzenetet küldene egy központi szerverre, meghatározva a riasztást kiadó mobilok pontos helyét, ami alapján riaszthatnák a többi mobiltelefon-tulajdonost is.

A telefonok átalakítása földrengésjelzőkké sokkal olcsóbb és gyorsabb megoldás lenne, mint 3 méter mélységben szenzorokat elültetni a földrengés-veszélyes zónákban.

Igaz, működésükhöz az kell, hogy a telefonok gazdái közel legyenek a földrengés helyszínéhez, és az így kiadott riasztás később érne el a tömegekhez, pedig ilyenkor minden másodperc számít.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

JÖVŐ
Tömeges kihalást jósol 2100-ra egy szuperszámítógép
A ma született gyerekek lehetnek az utolsó generáció, akik még láthatnak élőben elefántot vagy koalát.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. december 19.


Link másolása

Elég borúlátó jövőt jósol már az évszázad végére egy szuperszámítógép: e szerint 2100-ra már az állatok és növények egynegyede el fog pusztulni - írja az UNILAD.

A számítógép által alkotott tudományos modell azt jelzi előre, hogy 2050-re már a növény- és állatfajok 10 százaléka eltűnik. A jóslat alapján a ma született gyerekek lehetnek az utolsó generáció, akik még láthatnak például elefántokat vagy koalákat.

A tudósok szerint a Föld a hatodik tömeges kihalás felé tarthat, amelyet például a klímaváltozás és a megváltozott földhasználat okoz. A korábbi kihalást előrejelző modellek még nem vették figyelembe az úgynevezett "együttes kihalásokat", vagyis azt, hogy úgy is kihalhatnak fajok, ha a túlélésükhöz szükséges faj eltűnik. Például egy ragadozó faj elveszíti a fő táplálékának számító fajt a klímaváltozás miatt. Vagy egy parazita már nem talál gazdatestet az erdőirtás miatt, egy virágos növény pedig a túl meleg időjárás miatt maradhat beporzók nélkül.

A mostani modellt megalkotó szuperszámítógép - amely Európa egyik legerősebbje - viszont már a biológiai sokféleségre gyakorolt másodlagos hatást is belekalkulálta a számításaiba, és meg is becsüli az egyes fajok kihalásának hatását a helyi táplálékhálóra. Az eredmények szerint a táplálékhálózaton belüli kapcsolódások tovább fokozzák a biológiai sokféleség csökkenését.

„Azok a gyerekek, akik most születnek és megérik a 70 éves kort, arra számíthatnak, hogy több ezer növény- és állatfajt láthatnak eltűnni az orchideáktól kezdve a legkisebb rovarokon át az olyan állatokig, mint az elefánt vagy a koala. Mindezt egyetlen emberi élet alatt”

- mutat rá a kutatás szerzője, Corey Bradshaw, az ausztráliai Flinders University tudósa.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk