hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Amerikában már engedélyezték, hogy génmódosított disznókat használjanak fel a hús- és gyógyszeriparban

A Revivcor által kifejlesztett sertés az első génmódosított állat, amit egyszerre emberi fogyasztásra alkalmas és a gyógyszeripar számára is hasznos, sőt, az lehet a szervátültetéseknél is.
A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. december 15.

hirdetés

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) engedélyezte, hogy a hús- és gyógyszeripar feldolgozzon egy génmódosított disznótípust - szúrta ki a Telex a Verge oldalán.

A sertésben a génmódosítás hatására nem található meg az alfa-gal cukor, ami sokaknál súlyos allergiás reakciókat okozhat.

Ezért is kapták a GalSafe sertés nevet.

Az alfa-gal cukor sok emlősben megtalálható, egy kullancscsípés hatására pedig kialakulhat ellene húsallergia. Az FDA azt már megállapította, hogy a GalSafe sertéshúsból készült termékek biztonságosak az általános lakosság számára, azt viszont egyelőre még vizsgálják, hogy a húsallergiásoknak is biztonságosak-e.

hirdetés

A Revivcor által kifejlesztett sertés az első génmódosított állat, amit egyszerre emberi fogyasztásra alkalmas és a gyógyszeripar számára is hasznos.

A Verge cikke szerint fel lehet használni olyan gyógyszerek előállítására, mint például az egyik állati szövetekből előállított általános vérhígító, ami így a húsallergiában szenvedők számára is biztonságos. De a GalSafe sertések hasznosak lehetnek a szervátültetéseknél is, mivel beültetés közben az alfa-gal cukor miatt a szervezet elutasíthatja az állati eredetű szerveket. A sertések transzplantációs potenciálját viszont még vizsgálják.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk