hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Állítsd be az új Facebookod

Mostantól minden magyar felhasználó átválthatja személyes profilját az új kinézetű, a réginél sokkal többet tudó Timeline-ra, vagyis Idővonalra. Ezentúl könnyedén megtalálhatsz mindent, amit a Facebookra valaha feltöltöttél.

Link másolása

hirdetés

Mostantól minden magyar felhasználó átválthatja személyes profilját az új kinézetű, a réginél sokkal többet tudó Timeline-ra, vagyis Idővonalra. Ezentúl könnyedén megtalálhatsz mindent, amit a Facebookra valaha feltöltöttél.

A Timeline tulajdonképpen egy virtuális napló. A teljes múltad gyűjtőhelye, ahol pillanatok alatt megtalálhatod a rég feltöltött fotókat, kapcsolatokat, ténykedéseidet, vagyis mindent, amit a Facebookon korábban csináltál.

A profilold eddig is a saját nevedre kattintva jött elő, csak épp nem volt túl izgalmas.

Na, mostantól az. Az új felületen két hasábos az elrendezés. Felül egy nagy nyitóképen nézhetsz vissza saját magadra, ha épp egy ilyen fotót állítasz be nyitóképnek, de persze feltöltheted kedvenc tájképedet is. Alatta pedig ott sorakozik amit eddig csináltál.

hirdetés

Itt mindent megtalálhatsz a múltadból: a fotóid, a kérdőívekre adott válaszaid, a hozzászólásaid, az ismerősök bejelölését. Mindezt havi bontásban.

Jobb oldalon egy csúszka segít abban, hogy a megfelelő korszakba röppenj. Az alja a születési dátumod, ahol jól mutat például egy kisbabás kép. :)

Aztán jönnek az évek, azok, amikhez valamilyen Facebook-esemény kötődik. Például a tesód szülinapja, vagy bármi más, amit felteszel a múltadból.

Ahogy haladsz előre az időben (vagyis felfelé a csúszkán), egyre több az esemény. És persze ezentúl mindez automatikusan töltődik, te pedig bármikor oda-vissza repkedhetsz az időben.

Sőt, a múltba írhatsz is, vagyis az oldal közepén futó csíkra rábökve új bejegyzést készíthetsz, megadva annak pontos dátumát. Így még a Facebook előtti időkről is feltehetsz számodra fontos infókat.

És akkor nézzük, mi a helyzet az adatvédelemmel, ami miatt olyan gyakran éri kritika a Facebookot. A korlátozások a Timeline-ra is vonatkoznak, vagyis ha anno nem engedted, hogy egy bejegyzésedet, fotódat vagy videódat lássa valaki, az itt sem fogja megtalálni.

Ugyanakkor érhetnek kellemetlen meglepetések, például ha az új barátod vagy barátnőd visszakeresi az előzőnek írt szerelmi vallomásaidat. Persze lehetsz nagyon alapos, és egyenként elrejtheted előle az igazán kínos részleteket, vagy utólag akár törölheted is azokat, de lássuk be, ez elég macerás megoldás.

Amire még érdemes vigyázni, hogy alapból ne legyen a profilod publikus, vagyis csak tényleg az ismerőseid lássák ezt az oldalt.

A Timeline egyelőre csak akkor indul el, ha kéred a bekapcsolását, de december 22-től mindenkinél automatikusan aktivizálódik, így addig érdemes felkészülni.

A Timeline bekapcsolásához KATTINTS IDE

Nyomj egy lájkot, ha hasznos volt a cikk!

Reklámvideó, katt:<

Tetszett? Nézd meg a többi új cikkünket is! :)

www.szeretlekmagyarorszag.hu - Értékek és élmények


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
Jeladós PET-palackot dobtak a Tiszába és a Bodrogba, térképen követheted a szemét útját
Az egyik műanyag palack hihetetlen tempóban halad a megáradt folyón.

Link másolása

hirdetés

"Az áradó Tiszából és Bodrogból kivételesen nem kivettünk, hanem bedobtunk valamit" - írja a Pet Kupa közösségi oldala.

A környezetvédők már régóta szerették volna megtudni, hogy merre haladnak, adott idő alatt mekkora távot képesek megtenni a palackok, illetve miben akadnak el (ha elakadnak).

Ezért szombaton a Tiszába Tivadarnál és a Bodrogba Felsőbereckinél is jeladós palackokat dobtak a Hulladékmentes Tisza projekt keretében.

Ezek útját te is nyomon követheted ITT.

Bejegyzésük szerint a tiszai hihetetlen tempóban halad, egy nap alatt Tivadartól Tokajig jutott már.

VIDEÓ: A palack útnak indításáról

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Az évszázad végére már 180 évig is elélhetnek az emberek egy kutató szerint
A magas életkor azonban komoly hátrányokkal is együtt jár majd.
Fotó: Pexels/Pixabay - szmo.hu
2022. január 09.


Link másolása

hirdetés

2100-ra már akár 180 évig is elélhetnek az emberek a tudósok szerint - írja a Daily Star.

Léo Belzile, a kanadai HEC Montreal segédprofesszora szerint az évszázad végére megdőlhet a valaha élt legidősebb ember rekordja.

Ezt jelenleg Jeanne Calment, egy francia nő tartja, aki 1997-ben, 122 éves korában hunyt el. Jelenleg több mint egy tucat embert tartanak számon, akik 110 évesnél idősebbek.

Belzile szerint az emberi élettartamnak nincsen bizonyítható felső határa, és “tovább terjedhet, mint azt az eddig élt egyének élettartama alapján feltételezzük, vagy amit a jelenlegi orvosi technológia használatával megszoktunk.”

Ugyanakkor hozzátette, a minél hosszabb élettartamot hajszoló idősek nagy terhet róhatnak a társadalomra. Megnövekedhetnek például az ellátási költségek, hiszen az extrém időskor számos betegséget hoz magával.

hirdetés
Másfelől a nyugdíjrendszert és a szociális hálót is leterheli, ha minden eddiginél több idős ember támaszkodik majd rá, míg az aktív, adófizető polgárok száma csökken.

A Nemzetközi Hosszú Élet Adatbázis, ami nyomonköveti a legalább 110 éves korukig élő embereket, úgy találta, hogy 50 éves kor fölött egyre növekedik az elhalálozás kockázata, ám 80 éves kor körül jelentősen lecsökken. 110 éves korban már 50 százalék az esélye, hogy az illető a következő évben elhalálozik.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Alig téved az emberi agyhullámokban olvasni képes kínai robot
Idővel óriási lökést adhat az összeszerelésben érdekelt ipari vállalkozásoknak a kínai tudósok találmánya.

Link másolása

hirdetés

Futurisztikus robotot mutattak be Kínában, ami a tudósok szerint 96 százalékos pontossággal "olvas" az emberek gondolataiban - írja a Daily Star. A viselhető szerkezet elektródák beültetése nélkül képes érzékelni az agyhullámokat.

Az egyik kínai egyetemen fejlesztett "gondolatolvasó" robot egy fejfedőből áll, melyhez a karokhoz csatlakozó érzékelő kapcsolódik. Ezek küldik a jeleket a viselő karjára a végrehajtandó utasításokkal. A robot "szinte azonnal" képes követni az agyból induló parancsokat, ezért a technológia igazi áttörés lehet a jövőben.

Az egyik kínai tudományos folyóiratban publikált eredményekkel kapcsolatban a kutatás vezetője megjegyezte, hogy

a termékek összeszerelése terén fontos szerepet kaphatnak idővel ezek a robotok.

Dong Yuanfa hozzátette: a gondolatolvasó robotot már nagy sikerrel, több száz órán keresztül tesztelték is ebben a munkakörben.

hirdetés

Az eredmények pedig lenyűgözők, mivel a szerkezetek 70 százalékban hibátlanul követték a munkások utasításait, bár "nagyon kellett koncentrálniuk", hogy az agyhullámból kiinduló üzenetek olvashatók legyenek a robotoknak. A tudományos lap megjegyzi, további tesztekre lenne szükség annak megállapításához, hogy a technológia ténylegesen használható-e egy gyárban. Ennek elsősorban az az oka, hogy eddig minden próbaüzemet laboratóriumban végeztek.

Kína a közelmúltban jelentette ki, hogy az "okos gyártásban" világelsők szeretnének lenni. Ennek részeként pedig a kormány tervei alapján 2025-ig a robotikai innováció globális központjává válna az ország.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Hiánypótló „lejárati útmutatót” állított össze a Nébih
A csomagolt termékeken található lejárati dátum után is sokszor még mindig fogyasztható a termék, pazarlás lenne kidobni.

Link másolása

hirdetés

A lakosság, a kereskedelem és a karitatív szervezetek számára egyaránt hasznos lehet az a hiánypótló ajánlás, amit a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja - írták hivatalos oldalukon.

Fontos, hogy az ajánlott intervallumok kizárólag a minőségmegőrzési idővel ellátott, megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak. Továbbá minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, hogy valóban fogyasztható-e a termék.

A Nébih mindenkit bátorítani szeretne arra, hogy tegye meg ezt a kevés plusz ellenőrzést, hiszen még rengeteg étel megmenthető. Évente több tonna élelmiszer kerül a szemétbe, aminek nagy része még fogyasztásra alkalmas lenne.

A minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni. Elképzelhető, hogy egy-egy ilyen élelmiszer minősége már nem olyan, mint egy frissebb terméké. Viszont, ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható – tette hozzá a Nébih.

Egy doboz konzerv vagy egy üveg ásványvíz a lejárat után akár 1 évig is jó lehet még. A száraztészta, bontatlan szószok és az UHT tej pedig a dátum után még akár 9 hónap után is fogyasztható. A teljes diagram itt látható:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: