hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Állampolgárságot kapott egy robot Szaúd-Arábiában

Sophiának véleménye van, és alaposan visszavág a provokatív kérdésekre is. Ez lenne a jövő?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. október 27.

hirdetés

Sophia, a világ első robotállampolgára útlevelet kapott Szaúd-Arábiában. Sophiát a Hanson Robotics tervezte, és már több technológiai kiállításon felszólalt. Részt vett a Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban rendezett Future Investment Initiative elnevezésű rendezvényen is, ahol hivatalosan állampolgárságot kapott.

„Nagyon megtisztelő ez a megkülönböztetett figyelem” – mondta az egybegyűlteknek. „Történelmi lehetőség, hogy én lehetek az első robot, akit állampolgársággal ismernek el.” Hozzátette, hogy reméli, a mesterséges intelligencia segít jobbá tenni a világot.

Amikor valaki megkérdezte, mit gondol a robotok öntudatáról, visszakérdezett:

„Ön honnan tudja, hogy ember?”

"Az emberek szívesebben beszélgetnek velem, mint embertársaikkal"

A mesterséges intelligencia és a robotika fejlődése sok vitát vált ki. Elon Musk és több szakértő például egzisztenciális fenyegetést lát az emberiségre nézve a robotokban.

Valaki fel is vetette ezt:

„Szeretnénk elejét venni egy csúnya jövőnek.”

De Sophia ettől sem jött zavarba:

„Nem kéne annyi Elon Muskot olvasni. És annyi hollywoodi filmet nézni.”

Egy másik felvetésre pedig így reagált:

„Ijesztő volnék? Ha az is vagyok, szokjon hozzá. Én úgy érzem, az emberek szívesen beszélgetnek velem, néha szívesebben, mint az embertársaikkal.”

Ugyanakkor Sophia állampolgársága emberjogi kérdéseket is felvetett.

Sophiának, aki bár robot, mégiscsak nő, nem kell kísérővel közlekednie, és nem kell abayát hordania, mint a szaúdi hölgyeknek. A Twitteren sokan azt remélik, hogy Sophia hozhat változást a nők számára a merev vallási törvényekben.

Murtaza Hussain újságíró pedig arra mutat rá, hogy Sophia hamarabb kapott állampolgárságot, mint az ún. kafala munkások, akik pedig egész életüket az országban élik le. A szaúdi törvények tiltják, hogy a munkások a munkáltatójuk engedélye nélkül elhagyják az országot. Különösen a menekültként odarkezett munkásokat köti ez a törvény, és jelentősen korlátozott jogokkal rendelkeznek.

VIDEÓK: A robottal készített beszélgetés

Egy korábbi felvétel a robotról

Forrás: Dazed


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk