hirdetés

JÖVŐ

A visszaszámlálás elkezdődött – az élhető bolygónkért most kell cselekednünk!

Szívügyed a fenntarthatóság? Te is tennél valamit egy zöldebb jövőért? Nézz körül a TEDxDanubia Countdown programjai között, lehet, hogy van közte olyan, amihez érdemes csatlakoznod!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 12.

hirdetés

Nagy érdeklődés övezte október 15-én a klímaváltozás és a fenntarthatóság jegyében tartott TEDxDanubia Countdown online konferenciát, ám ez csak a kezdet volt: az ingyenesen elérhető, húzónevekben és témákban bővelkedő esemény egy hónapokon átívelő kezdeményezés indításául szolgált, amelyre felfűzve most további izgalmas programok következnek.

A sorozat kiteljesedése a 2021. május 21-én a Müpában tartandó rendezvény lesz.

Az október 15-i Countdown kilövés csak a kezdete volt egy rendkívül aktuális és inspiráló, globális TED kezdeményezés hónapokon át tartó, izgalmas, hazai programsorozatának. Az őszi-tavaszi időszakon átívelő programok a társadalom minden szegmensét a klímaválság elleni cselekvésre ösztönzik, hiszen ahogy a konferencia elismert nemzetközi előadói és a hazai beszélgetőpartnerek is rávilágítottak:

Itt az idő, most kell cselekednünk!

XPLN powered by E.ON videóverseny

hirdetés

Az E.ON Hungária Csoport támogatásával videóversenyt indított a TEDxDanubia Countdown, melyben a feladat közérthetően elmagyarázni, mi történik körülöttünk a klímaváltozás következményeként. A versenyen bárki indulhat, főnyereménye 500 000 forint, és a győztes akár a TEDxDanubia színpadára is eljuthat jövő tavasszal.

Action Circles powered by MVM

Az Action Circle programba, mely az MVM támogatásával valósul meg, tettre kész egyének és csoportok jelentkezését várják, akik vállalják, hogy egyénileg, vagy közösségben, együtt gondolkodva megvalósítanak egy új projektet, vagy meglévő kezdeményezéseket visznek tovább – olyasmin dolgoznak, ami hozzásegíthet minket a fenntarthatóbb életvitel kialakításához. Az eredményeket a TEDxDanubia Countdown májusi konferenciáján is bemutatják.

Future design program powered by MVM

Az oktatási program célja, hogy a gyerekeket bevonja a jövőről való gondolkodás és problémamegoldás folyamatába. A program az MVM támogatásával valósul meg: A jövőtervezői program során a középiskolások a tervezői szemlélet és spekulatív design módszertana segítségével építenek fel jövő-szcenáriókat, miközben gyakorlati tapasztalatokat szereznek a jövő munkavállalói számára egyre inkább fontossá váló alapkészségek, mint például a rugalmasság, problémamegoldás és kritikus gondolkodás terén. A programra iskolás fiatalok és mentoraik (tanárok, szülők) jelentkezését várják.

A sorozat főtámogatójának és szakmai partnerének programjai

Fenntarthatósági Témahét, Ösztöndíjpályázat, Kockázati Tőkealap - a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány programjai: Az alapítvány minden évben Fenntarthatósági Témahetet szervez középiskolásoknak – az idei év fő témája az energia, klímaváltozás, egészségnevelés volt. Emellett ösztöndíjpályázatot ír ki a felsőoktatásban tanulóknak, akik a klímaváltozással, fenntarthatósággal, zöld innovációval összefüggésben szeretnének egyetemi tanulmányokat folytatni vagy gyakornoki pozíciót betölteni. Az innovatív, fenntartható megoldásokkal foglalkozó vállalkozások számára pedig Kockázati Tőkealapot hozott létre.

Együttműködő partnerek programjai

Zöld Helyreállítás – WWF Magyarország: kampány a közép-kelet-európai régióban a klímaválság kiváltotta tehetetlenségérzés ellensúlyozására. Az általuk kiadott Új Norma nyilatkozatának elfogadásával vállalhatjuk, hogy aktívan teszünk a klímaváltozás negatív hatásai ellen és a fenntartható életért.

Race to Zero Carbon – BCSDH: A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért eseménysorozatot szervez a hazai üzleti szféra fenntarthatóbb, karbonsemleges gazdaságra történő átállására.

A TEDxDanubia Countdown 2021. május 21-én a korábbi években megszokott módon nagyszabású konferenciát és rendezvényt tervez a Müpában, melyen izgalmas előadások mellett a fenti programok résztvevői és eredményei is bemutatásra kerülnek.

A programsorozat hazai megvalósításának fő támogatója és szakmai partnere a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, kiemelt partnere az E.ON Hungária Csoport és az MVM.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ

Hamarosan legyőzzük az öregedést és 200 éves korunkig is élhetünk egy biológus szerint

10 éven belül érkezhetnek az életet meghosszabbító szerek a szakember szerint.
Címkép (illusztráció): PublicDomainPictures/Pixabay - szmo.hu
2021. január 08.

hirdetés

Akár már a következő évtizedben megjelenhetnek azok az áttörést jelentő gyógyszerek, amelyekkel megduplázható lesz az emberi élettartam - állítja egy neves biológus.

Andrew Steele a “Kortalanul: Az öregség nélküli öregedés tudománya” című könyvében fejtette ki, hogy szerinte ma már nem álom az ilyen hatású szerek használata - írja a Guardian.

A várható élettartam világátlaga jelenleg 71 év, ám a jövőben ennek a duplájáig is elélhetünk. Az öregedés olyan drámai mértékben lelassíthatóvá válhat, hogy szerinte még a 200 éves emberek is vidáman focizhatnak majd.

Steele szerint mindez nem abban nyilvánul meg, hogy az idős emberek is tinédzsereknek néznek majd ki. Sokkal inkább az öregedéssel fellépő betegségeket sikerülhet kiiktatni, vagy legalábbis jelentősen lelassítani. Ezek közé tartozhatnak az ízületi fájdalmak és gyulladások, a csípőproblémák vagy a csontritkulás is.

“Olyan kezelésekkel állhatunk elő, amelyek a teljes öregedési folyamatot lelassítják, és kitolják a betegségek kialakulásának idejét a jövőbe”

- írta a tudós, aki abban reménykedik: boldogabb életet élhetünk, ha növekszik az egészséges éveink száma. Az idős emberek tehát nem az öregek otthonában élnének fél évszázadon keresztül, hanem tovább élveznék az aktivitás, a mozgás és a tevékeny élet örömeit.

Steele szerint ráadásul minderre már nem kell sokat várni,

hirdetés
akár a következő 10 évben megjelenhetnek az ilyen hatású szerek.

Jelenleg is számtalan kísérlet zajlik világszerte, és habár az első körben valószínűleg nem számíthatunk az élettartamot évszázadokkal kitoló szerekre, a folyamat ebbe az irányba mutat.

“Nincs messze a kor, amikor 150 évesen még jó egészségben és aktívan játszhatunk az unokáinkkal, vagy dédunokáinkkal” - mondta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ

„Szabaduljunk meg a tehenektől!” - teljesen megszüntetné az állatok kizsákmányolását a növényi húspótlót gyártó cég

Patrick Brown szerint az ipari állattenyésztés a legpusztítóbb iparág, amellyel végleg le kellene számolni a világnak, ha nem akarjuk elveszíteni a Föld biológiai sokféleségét.
Címkép (illusztráció): Pascvii/Pixabay - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

A klasszikus értelemben vett húsevés ideje lejárt, végleg le kell számolni a kereskedelmi célú állattenyésztéssel, vadászattal és halászattal Patrick Brown szerint - írja a Guardian.

Brown az Impossible Foods nevű amerikai cég ügyvezető igazgatója, amely növényekből készült hús gyártásával foglalkozik. Azt ígéri, hogy tudósok és élelmiszeripari technikusok segítségével olyan növényi alapú termékeket állítanak majd elő, amelyek minden állati eredetű ételt helyettesíteni fognak a világ minden táján.

"Meg akarom szüntetni az ipari állattenyésztést. Ez ennyire egyszerű. Nem azért célom ez, mert elítélem azokat az embereket, akik ebben dolgoznak, hanem azért, mert ez a Föld legpusztítóbb iparága"

- jelentette ki Brown.

A vállalkozó, aki korábban a Stanford Egyetem biokémikus professzora volt, 2011-ben alapította az Impossible Foods-ot, amelynek legfőbb terméke az Impossible Burger nevű növényi alapú hamburgerhús, amit már több ezer étteremben lehet kapni az Egyesült Államokban, Hongkongban és Szingapúrban, köztük kb. 7000 Burger Kingben. Tavaly már az Impossible Pork névre keresztelt sertéshúspótló és az Impossible Sausage növényi kolbász is bekerült a kínálatba, de már dolgoznak a tej és a hal pótlására szolgáló termékeiken is.

A "műhús" nem olcsó: az 5 kg-s Impossible Burger (amely egy családi csomagnak felel meg) kb. 65 dollárba kerül az Egyesült Államokban, ami forintban számolva 19 ezer forintra jön ki. A cég azonban szeretné csökkenteni az előállítási költségeket, hogy olcsóbban tudják kínálni termékeiket, és ezáltal vonzóbbak legyenek a hús helyettesítésére szolgáló készítmények a vásárlók szemében.

hirdetés

Az ügyvezető igazgató tisztában van vele, hogy sokak számára elrettentő a cég hitvallása, de ő azt állítja, ez egy merész, de mégis reális stratégia egy élelmiszeripari cégtől a klímaváltozás elleni küzdelem sikerességéhez és a biológiai sokféleség globális összeomlásának elkerüléséhez. Brown úgy véli, az erdőirtás, az antibiotikum-rezisztencia és a túlzott halászat is visszafordítható egyes esetekben, illetve abban is bízik, hogy úgy is lehet élni, hogy nem húst eszünk hússal.

Annak ellenére, hogy a növényi alapú étkezés hasznosságát a környezetvédelemben már sok tanulmány hangsúlyozta, úgy tűnik, a társadalom még nincs felkészülve arra, hogy teljesen lemondjon a húsról.

Egy tavaly januárban készült felmérés szerint az amerikai felnőttek több mint kétharmada vallotta magát húsevőnek, és sokkal ízletesebbnek tartják a marhahúsból készült hamburgerhúst, mint a növényi alapú megfelelőjét.

Pedig a tudósok szerint jobb lenne minél előbb átállni a főleg növényi alapú étkezésre, mert az előrejelzések szerint az évszázad közepére több millió hektárnyi ökoszisztéma tűnik el a Földről, amelyek többek közt a mezőgazdaság és az állati takarmány jövőbeni igényeinek kielégítéséhez nélkülözhetetlenek. Ráadásul egy 2018-as felmérés szerint a Föld madarainak 70 százalékát már a tenyésztett baromfi teszi ki, az emlősöknek pedig több mint a fele állatállomány része (főleg szarvasmarha és sertés), és csupán négy százaléka vadállat.

Brown szerint az állatok élelmiszeriparban való felhasználása az oka annak, hogy a vadon élő állatok populációi folyamatosan csökkennek. Éppen ezért kell szerinte véget vetni a hagyományos értelemben vett állattenyésztésnek, amelynek "lejárt az ideje".

"Csak tehenekből tízszer több van, mint a szárazföldön élő gerinces vadállatokból. Szó szerint tehenekre cseréltük le a biológiai sokféleséget. Szabaduljunk meg végre a tehenektől és engedjük, hogy a természet újjáépítse magát"

- véli a cégvezető.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ

Elon Musk megelőzte Jeff Bezost: már ő a világ leggazdagabb embere

A Tesla részvényei ma szárnyaltak, a tulajdonos vagyona délutánra 188,5 milliárd dollár lett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

A dél-afrikai születésű vállalkozó Elon Musk, a Tesla és a SpaceX tulajdonosa a világ leggazdagabb embere lett - írja a Bloomberg.

A vagyona ma délutánra szinte felfoghatatlan 188.5 milliárd dollár lett, ami 1.5 milliárd dollárral több az amazon.com alapítója, Jeff Bezos vagyonánál, aki 2017 októbere óta vezette a listát.

A Tesla részvényei ugyanis ma 4.8 százalékot emelkedtek, ezzel Musk az első helyre került a világ leggazdagabb embereinek listáján.

Az üzletembernek csak az elmúlt 1 évben 150 milliárd dollárral nőtt a vagyona, ami példátlanul gyors gyarapodás.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Bionikus kézzel élhet tovább a skót nő, aki kis híján meghalt vérmérgezésben, miután elvágta a kezét

Az 57 éves asszony kapta meg elsőként a „Michelangelo keze” névre keresztelt protézist az Egyesült Királyságban.
Fotó: Northfoto - NHS Greater Glasgow and Clyde/SWNS.COM - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Egy skót nő kapta meg elsőként a "Michelangelo kezének" hívott bionikus kart az Egyesült Királyságban a brit egészségügyi szolgálat (NHS) páciensei közül - számolt be róla a Daily Record.

Marguerite Henderson 2018-ban veszítette el a bal alkarjának alsó felét és mindkét lábát vérmérgezés miatt, miután elvágta a kezét. Életveszélyes állapotban, kómában feküdt a kórházban, így az orvosok azt látták a legjobb megoldásnak, ha amputálják az említett testrészeit. Az 57 éves nő ennek köszönhetően meggyógyult, de kerekesszékbe kényszerült, ráadásul a bal kezét sem tudta már használni, ami igencsak megnehezítette a mindennapjait, főleg mivel varrónőként dolgozott.

Az asszonynak felajánlották a lehetőséget, hogy megkaphatja az Ottobock cég "Michelangelo keze" névre keresztelt bionikus karját, ő pedig élt a lehetőséggel. Ez egy rendkívül érzékeny protézis, amely a nő alkarjában lévő izmok és a beépített szenzorok segítségével működteti a kézfejet és az ujjakat különböző tevékenységekre.

Marguerite tavaly részt vett a műkéz tesztelésében egy glasgow-i rehabilitációs központban, majd decemberben véglegesen a karjára illesztették, amivel nagy álma vált valóra.

hirdetés
"Még csak pár hete van rajtam, de már most rengeteget segített abban, hogy önállóbb legyek. Olyan egyszerű dolgokra gondolok, mint például az, hogy egyedül el tudom készíteni az ételemet, olyanokat ehetek, amiket eddig nem tudtam, és már nem érzem magam kényelmetlenül, ha étteremben eszek. Alig várom, hogy két kézzel ehessek egy hamburgert. De tudok már telefonon és számítógépen írni, telefonálni, varrni, frizurát készíteni, és még sok mást"

- mesélte a nagymama, aki azt is mondta, a brit egészségügyi szolgálatnak köszönheti az életét, és mindennap hálás azért, hogy "új kezet" kapott.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: