hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

A világ legnagyobb zöld hidrogénerőműve hasznosítja újra Kalifornia szemetét

A Vissza a jövőbe című kultfilm híres zárójelenete válik valósággá hamarosan a legnagyobb amerikai államban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 27.

hirdetés

Kaliforniában épül meg a világ legnagyobb erőműve, amely a szemetet hidrogénné alakítja át. Ami a 35 évvel ezelőtti sikermoziban egy sci-fi poén volt, azt a 21. századi tudósok megvalósítják: a legkülönbözőbb hulladékokat, papírt, textilt, gumit, műanyagot használnak fel, hogy a világ legolcsóbb és legkörnyezetkímélőbb hidrogén-energiáját termeljék.

A Super-Green Hydro (SGH2) Lancaster várossal együttműködve építi fel az erőművel, amely a tervek szerint 2021-ben indítja el 42 ezer tonna szilárd hulladék feldolgozását. Mint Robert Do, az SGH2 vezérigazgatója a Goodnewsnetwork-nek elmondta, ők termelik az egyetlen olyan zöld hidrogént, amely versenyképes a legolcsóbb, ugyanakkor legszennyezettebb, szén- és gázalapú hidrogénjével. Technológiájukat hamarosan odáig fejlesztik, hogy a termelés egész évben, a nap 24 órájában folyhasson.

Ha ez megvalósul, az erőmű napi 11 tonna hidrogént állíthat elő, a háromszorosát bármely jelenleg működő hidrogénerőműnek. A vállalat ezt az energia-fajtát tekinti a szénmentes világba vezető út „hiányzó láncszemének.” A Lawrence Berkeley amerikai nemzeti laboratórium becslései szerint az SGH2 által alkalmazott technológia minden tonna megtermelt hidrogénnel 23-31 tonnával csökkenti a széndioxid-kibocsátást.

„Eljárásunk minden szenet kivon a hulladékból, eltávolítja a makrorészecskéket és savas gázokat, és nem termel mérges gázokat, vagy más szennyező anyagot. A végeredmény nagy tisztaságú hidrogén és olyan kis mennyiségű biogenikus széndioxid, amely nem adódik hozzá az üvegház hatású gázkibocsátásokhoz” – olvasható az SGH2 honlapján.

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk