hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

A NASA egy bostoni robotkutyát küldene a Marsra

36-szor olyan gyors és jobban bírja a terepet, mint a Curiosity.
Fotó: NASA/JPL-Caltech - szmo.hu
2020. december 23.

hirdetés

Szokatlan ötlettel álltak elő a NASA tudósai arra vonatkozóan, hogyan lehetne hatékonyan feltérképezni a Mars felszínét, írja a Live Science. A kutatók azt javasolják, hogy a Boston Dynamics kutyaszerű, négylábú robotját kellene a szomszédos bolygóra küldeni.

A Spot robotkutya véleményük szerint remek alternatívát jelenthetne a jelenlegi gurulós marsjárók kiváltására.

Ezekkel a robotokkal ugyanis egyszerűbb a nagyobb távolságokat megtenni, ráadásul könnyebben megbirkóznak a nehéz terepviszonyokkal is. Összességében pedig hatalmas segítséget nyújthatnak a földi szakembereknek az első emberes Mars-misszió előkészületei során.

Már meg is kezdték egy speciálisan erre a célra tervezett robot felkészítését a nagy útra.

hirdetés

Az egyelőre Au-Spot névre keresztelt vasebet többek között fejlettebb navigációs berendezésekkel szerelték fel, amelyek segítségével könnyebben fel tudja mérni a környező területet, és alaposabban meg tudja tervezni útvonalát. A jövendőbeli űrutazó egyik szuperképessége lehet, hogy ha esetleg felborul, akkor sincs baj, ugyanis képes újra talpra állni.

A robot tempóját össze sem lehet hasonlítani a most a bolygó felszínén szolgálatot teljesítő Curiosity-val: utóbbi 0,14 km/h sebességgel halad, míg a vaskutya majdnem 36-szor ilyen gyors a maga 5 km/h-jával.

Au-Spot ezen felül képes lehet a környezetében látottak alapján 3D-s térképek elkészítésére, valamint a mesterséges intelligencia segítségével megtanulja, mely tereptárgyakat kell elkerülni. Kulcsfontosságú lehet a stabil kommunikáció a robottal, a tervek szerint ugyanis többnyire a bolygó felszíne alatt dolgozna.

A robotkutya leginkább a marsi barlangokat és földalatti járatokat térképezné fel, amik egyelőre az utána érkező emberek legvalószínűbb élőhelyei lehetnek. Éppen ezért Au-Spot most a marsihoz hasonló terepen gyakorlatozik kaliforniai barlangokban.

A fej nélküli robotkutyák bevetését egyébként az amerikai rendőrség is fontolgatja:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk