?> /jovo/a-jovo-autoi-az-5g-segitsegevel-kommunikalhatnak-egymassal-ami-megkonnyitheti-a-soforok-dolgat/ A jövő autói az 5G segítségével kommunikálhatnak egymással, ami megkönnyítheti a sofőrök dolgát | szmo.hu
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

A jövő autói az 5G segítségével kommunikálhatnak egymással, ami megkönnyítheti a sofőrök dolgát

Akár pár éven belül olyan rendszer kerülhet a kocsikba, amely más autók veszélyjelzései alapján figyelmezteti a sofőröket például a kátyúkra vagy a csúszós utakra.

Link másolása

hirdetés

Az 5G technológia révén a jövő autói képesek lehetnek egymással kommunikálni, így figyelmeztethetik a sofőröket az úton várható veszélyekre - állítják a Glasgow Caledonian Egyetem tudósai.

Már most is több autógyártó cég telepíti be a kocsikba az 5G-t, amely az önjáró autók működését is nagyban segítheti. A szakértők szerint

az ultragyors mobilinternet lehetővé teszi a gyors információ átadást az autók között, így azok akár figyelmeztethetik is egymást, pontosabban a sofőröket az úton tapasztalható veszélyekről. Például ha egy autó elhaladt egy kátyú mellett, jelezheti azt a mögötte jövőknek.

Az 5G-nek köszönhetően tehát az automatizált kocsik biztonságosabban tudnak közlekedni, ami a tudósok szerint a közlekedési balesetek drasztikus csökkenését eredményezheti.

"Hogy pontosabb képet kapjunk arról, milyen lehet a jövő, a Teslához hasonló autókat képzeljenek el, amelyek nemcsak szenzorok segítségével térképezik fel, mi van körülöttük, hanem képesek egymással is kommunikálni, és a biztonságos közlekedésre vonatkozó információkat cserélni több négyzetkilométeres körzetben. Az 5G segítségével az autók figyelmeztető rendszere már a következő pár évben is megvalósulhat.

hirdetés

Azok az autók, amelyek közel vannak a veszélyes területhez, figyelmeztető üzeneteket továbbíthatnak rövid távú kommunikációs technológiák révén a közelükben lévő kocsiknak, de akár a messzebbre lévőknek is, ha azok stabil és gyors 5G-t használnak. Azok ugyanazt az információt továbbíthatják a közelükben közlekedő autóknak, és így tovább. Ezzel létrejön egy kommunikációs lánc, amely bármennyi autót összekapcsolhat. Az 5G izgalmas mobiltechnológia, amely például hatalmas lendületet adhat az 'okos' városoknak, az önjáró autóknak és még sok más területen" - mondta dr. Dimitrios Liarokapis, az egyetem kutatócsoportjának vezetője.

A Ford már most is azon dolgozik, hogy össze lehessen kapcsolni az autókat egy kommunikációs csatornán keresztül. Idén bejelentették, hogy a 2020-ban épített Fordok 80%-át már olyan technológiával szerelik fel, amely figyelmezteti a sofőröket a közelben lévő közúti balesetekre, a rossz időjárási körülményekre és a dugókra. Ez a rendszer más, ugyanígy működő autók, egészségügyi és más hatóságok adatait gyűjti össze, majd a felhőből közvetlenül továbbítja az autókba. A figyelmeztetésekről a műszerfal kijelzőjén értesülhetnek a sofőrök.

A Seat is olyan rendszert tervez az autóiba építeni, ami lehetővé teszi a kocsik egymás közötti kommunikációját. A legújabb Seat Leon például előre jelzi, hogy amikor megérkezik a következő rendőrlámpához, piros vagy zöld lesz-e, így ennek megfelelően lassíthat vagy gyorsíthat. Ez már a 4G technológiával is lehetséges, méghozzá úgy, hogy a kocsi belső rendszere csatlakozik ahhoz a felhőhöz, amely a közelben lévő rendőrlámpák pillanatnyi adatait közvetíti.

Forrás: Daily Mail, címkép: illusztráció (Pexels)

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk