JÖVŐ

A földgáz egy ideig még velünk marad, a napenergia azonban egyre nagyobb szerephez jut

Baranyák Zoltán energetikus szerint a földgázhálózatokat fokozatosan alkalmassá kell tenni a zöld hidrogén tárolására és szállítására, a napelemek pedig akár az eperföldek felett is megjelenhetnének.

Link másolása

A Nemzetközi Fenntartható Fejlődési Intézet (IISD) legújabb jelentése szerint még mindig rengeteg pénzt költ a világ a gázinfrastruktúra fejlesztésére, miközben ezek nincsenek összhangban a párizsi megállapodással, ráadásul a megújuló energiaforrások már olcsóbbak, mint a gáz, vagy várhatóan olcsóbbá válnak 2030-ig.

Azt írják, a globális gázfogyasztásnak 55%-kal, a gázenergia-termelésnek 87%-kal kellene csökkennie 2020 és 2050 között. Az egyik legnagyobb probléma a gázinfrastruktúrából származó metánszivárgás. A metán ugyanis 20 éves távlatban 86-szor erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid.

"Mindenképpen a villamosenergia lesz a fő energiahordozó a jövőben, ehhez kell igazodni. De a földgáz és infrastruktúrája jelenleg a legalkalmasabb energiahordozó a megújuló energiaforrások kiegészítésére. Persze csak akkor, ha napjaink jelentős földgázhálózati elszivárgásai kiküszöbölhetőek nemzetközi és hazai szinten is"

- reagált a megállapításokra Baranyák Zoltán energetikus, energiagazdálkodási szakmérnök, a Wattmanager Kft. szakembere.

A földgázt várhatóan majd az úgynevezett zöld hidrogén válthatja ki, ami átalakítható mesterséges fölgázzá, szintetikus metánná. Ez ipari alapanyagként alkalmas műtrágya előállítására, acélipari felhasználásra, valamint szintetikus kerozin, vagyis repülőgép-üzemanyag előállításra is.

"A fölgáz szerepe azonban még egy ideig sajnos fent kell, hogy maradjon, mert most még az úgynevezett túltermeléses időszakokban gazdaságos csak előállítani zöld hidrogént. A meglévő földgázhálózatok ráadásul komoly kincsnek tekinthetők, mind tárolóként, mind infrastruktúraként, ugyanakkor hatalmas korszerűsítésre szorulnak. Az új földgáz-beruházásokra tekinthetünk átmeneti megoldásként, illetve a fejlesztések után a hálózatok remélhetőleg már hidrogén tárolására és szállítására is alkalmasak lesznek. Ezekre rá lehet majd építeni egy jobb szerkezetet" - magyarázza Baranyák Zoltán.

A metánszivárgást azonban ő is nagy problémának látja.

"Az üvegházhatás nemcsak azért gond, mert melegebb lesz, hanem mert van egy pont, ami után megszaladhat a rendszer, ami azt jelenti, hogy az emberiség többé nem tudja befolyásolni a folyamatot. Ez a legoptimistább becslések szerint is 10-20 éven belül bekövetkezhet."

A megújuló energiaforrásokat tekintve a szél és a napenergia meghatározó. Magyarországon valószínűleg a napenergia lesz a domináns.

"A napenergia azért nagyon jó választás, mert nagyon sok helyre beilleszthető Magyarországon. Gondolok az épületek homlokzatára, tetőzetére, a mezőgazdaság és a napenergia ötvözetére. Egy termelő barátomtól hallottam, hogy azért nem lesz már az idén eper, mert megég a napsütésben."

"Bármilyen furcsán hangzik, ha napelem lenne az eperföldek fölött, akkor egy területet kétszer használnánk, és nem károsítaná a napégés az epreket."

A mezőgazdasággal vegyített naperőművek sok esetben költséghatékonyabbak lennének. Ezenkívül több más terület is van, amelyeket ki lehetne használni e célból. Ilyenek a bányatavak, hulladéklerakók, felhagyott ipari területek, az autópályák melletti zajvédő falak, a repülőterek.

Baranyák Zoltán szerint Magyarország energiaellátását akár teljes egészében le lehetne fedni megújuló energiaforrásokkal, de ennek még nem jött el az ideje, mert a téli hideg-ködös időben, amikor nem mozog a levegő, nem süt a nap, nem lehet kizárólag a megújuló energiaforrásokra támaszkodni. Az onnan nyert áram általában a tavaszi időszaktól olcsóbb.

"A mi égövünkön - vagyis a 45. szélességi fok tengelyén - a téli időszakban annyira visszaesik a napenergia-hozam, hogy összességében ilyenkor a megújulók a drágábbak. Ez alól leginkább Izland kivétel, ahol a geotermikus energia nyújtja a döntő többséget" - mondja a szakértő.

Ugyanakkor az ilyen beruházások egyre gazdaságosabbak, így folyamatosan bővülhetnek a kapacitások.

"A legújabb napelemeket 95%-99%-ban újra lehet hasznosítani az élettartam végén. Magyarországon a naperőmű-kapacitás 2030-ra 18 GW körül lenne ideális. Ez azt jelenti, hogy a szélenergia és a napenergia körülbelül kétharmad-egyharmad arányban tudná támogatni az ország energiaellátását."

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
23 százalékkal kevesebbet fogyasztanának az autók, ha 130 helyett csak 100 km/h-val mehetnének az autópályán
A Greenpeace Magyarország az autómentes nap alkalmából a klímajegyek bevezetését sürgette.

Link másolása

Szeptember 22-én van az európai autómentes nap, ami kapcsán a Greenpeace Magyarország összegyűjtötte miként lehetne radikális energiatakarékosság elérni a hétköznapokban, ezzel a közlekedésben felhasznált üzemanyag mennyiségét is csökkenteni.

A szervezet szerint a közösségi közlekedés a kulcs ahhoz, hogy mindenki fenntartható módon elégíthesse ki a napi közlekedési igényeit. Ennek eléréséhez azonban európai szinten kellene bevezetni a klímajegyeket a vasútra és más tömegközlekedési eszközökre. A cél nem lehet kevesebb, mint hogy senki ne szoruljon autó- vagy repülőgép használatra pusztán azért, mert az megfizethetőbb vagy könnyebben elérhető – olvasható bejegyzésükben.

A közlekedés reformjával és szigorúbb sebességkorlátozással is nagy mértékben, uniós szinten 13 százalékkal lehetne csökkenteni az energiaigényt. Az autósok számára a leglátványosabb eredmény az autópályákon mutatkozna meg, a sebességnek 130-ról 100 km/órára való csökkentése ugyanis kb. 23%-kal alacsonyabb fogyasztást eredményez.

Az autómentességet az otthoni munkavégzés támogatásával lehetne az egyik legkézenfekvőbb módon támogatni. Uniós szinten 27 és 47 százalék közé tehető a vizsgált országokban az aránya annak, amit naponta az összes megtett távolságból a munkába történő eljutás tesz ki. Erre megoldást jelenthetne, ha a kormányok folytatnák, vagy pedig újra bevezetnék azokat a szabályokat az otthoni munkavégzésre, amiket a koronavírus-járvány miatt egyszer már úgyis meghoztak. De akár az autók kihasználtságával is spórolhatnánk:

uniós szinten 1,45 utas használ átlagosan egy autót. Az autómegosztást olyan ösztönzők bevezetésével lehetne támogatni, mint az olcsóbb parkolás, vagy a buszsávok használatának engedélyezése olyan autók számára, amelyek tele vannak utasokkal.

Míg a városi közlekedés esetében a kibocsátásmentes közlekedési megoldásokat kellene ösztönözni, legyen az kerékpár, gyaloglás, vagy bármilyen más mikromobilitási lehetőség.

Az árucikkek szállítása is egy olyan terület, amely szinte teljesen az olajfelhasználásra támaszkodik. A cégeket adókedvezményekkel lehetne ösztönözni arra, hogy az utak helyett a vasutakat válasszak a szállításkor. Persze ahhoz, hogy ez itthon is reális megoldás legyen, természetesen jóval több forrást kellene fordítani a vasúti közlekedés fejlesztésére, mint jelenleg – írja a Greenpeace.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
JÖVŐ
A Rovatból
Emberi maradványok és egy eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek a rekordgyorsasággal olvadó svájci gleccserekben
Olyan sziklák is láthatóvá váltak az olvadás miatt, amelyeket évezredek óta jég borított.

Link másolása

Még soha nem olvadtak ennyit a Svájcban található gleccserek egy év alatt a mérések kezdete óta, vagyis több mint 100 éve - írja a CNN.

Csak idén 6 százalékkal csökkent a térfogatuk, ami csaknem kétszerese a korábbi, 2003-as negatív rekordnak

- közölte a GLAMOS, a svájci gleccsereket tanulmányozó szervezet.

Az Alpok gleccsereinek több mint fele Svájcban található, ahol a hőmérséklet a globális átlag kétszeresével emelkedik. Az előző télen ráadásul kivételesen kevés hó esett, és több hőhullám is sújtotta a hegyeket. Emiatt mintegy 3 köbkilométernyi jég olvadt el, ami súlyos veszteség.

A súlyosságot bizonyítja az is, hogy

évezredek óta jéggel borított sziklák most láthatóvá váltak, sőt emberi maradványok és egy évtizedekkel korábban eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek. Egyes kisebb gleccserek pedig teljesen eltűntek.

"Az éghajlati számítások alapján tudtuk, hogy ilyen helyzet fog előállni, legalábbis valamikor a jövőben. Az a felismerés, hogy ez a jövő már itt van, talán az idei nyár legmeglepőbb és legmegrázóbb élménye volt" - mondta Matthias Huss, a GLAMOS vezetője a Reutersnek.

Az Aletsch-gleccser olvadása 2018 és 2022 között:

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább nő, az Alpok gleccserei várhatóan 2100-ra elveszítik a mostani tömegük 80 százalékát, sok gleccser pedig teljesen el fog tűnni. A tudósok már eddig is több tucat területen kellett sürgősségi javítási munkálatokat elvégezni, mert az olvadó jég a mérőoszlopok elmozdulását és az adatgyűjtést veszélyeztette.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

JÖVŐ
Gyorsabban süllyed több tengerparti város, mint a tengerszint emelkedése
Megdöbbentő adatok és okok, amelyek akár pár éven belül is igen komoly következményekkel járhatnak. Például Rio De Janeiro területének két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.

Link másolása

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.

A Nature Sustainability című tudományos lapban közzétett, műholdas felvételek segítségével készített és a világ legnagyobb városai közül 48-at vizsgáló tanulmánya 2014 és 2020 között elemezte a süllyedésüket – idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Korábbi tanulmányok szerint

a globális felmelegedés világszerte jégolvadáshoz vezet, ez pedig emeli a tengerek szintjét, fenyegetést jelentve számos tengerparti város számára.

Sok város azonban más gonddal is küzd: a talajvíz és vagy a földgáz elvezetése miatt süllyed, az épületek óriási súlya alatt tömörödik a talaj.

A többéves vizsgálat során azt figyelték meg, hogy minden városban - különböző mértékben - süllyedt a talaj, 44 településen pedig a süllyedés nagyobb mértékű volt a tengerszint emelkedésénél.

Az ezt megelőző kutatások szerint

a tengerek szintje az olvadó jégsapkák nyomán évente körülbelül 3,7 milliméterrel emelkedik, a most közzétett tanulmány pedig azt írja, hogy több város egyes részei évente 20 milliméterrel süllyednek.

A kutatás Ho Si Minh-várost és Rio De Janeirót is említi, az elsőben a süllyedés 16,2 milliméter évente, az utóbbinál pedig azt jelentették, hogy – amennyiben nem hoznak megfelelő intézkedéseket - a város területének mintegy két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

JÖVŐ
A Rovatból
Felszállt a világ első tisztán elektromos repülőgépe, amit hamarosan élesben is használhatnak
Az N882EV lajstromjelű gép mindössze 8 percet töltött a levegőben, de ez így is fontos mérföldkőnek számít.
Címlapkép: Eviation Aircraft twitter oldala - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

Az Eviation Aircraft tisztán elektromos repülőgépe, az Alice végrehajtotta első, úgynevezett szűzrepülését – írta meg a cég közleményében.

A kísérletet az Egyesült Államokban, azon belül is a Moses Lake repülőtéren hajtották végre.

A gép innen indult el a kora reggeli órákban, és rövid, mindössze 8 percig tartó repülés után ugyanitt landolt.

Ez a repülés így is fontos mérföldkő a tisztán elektromos utasszállítók fejlesztését tekintve. Ráadásul az első tesztek folyamatosan csúsztak, ami végül szeptember 27-én, kedden tudtak végrehajtani.

A jármű utazósebessége 463 km/óra, emellett 1134 kg hasznos teher szállítására képes. A repülő kilencüléses, és két, egyenként 850 lóerős Magnix Magni 650 elektromos motor hajtja.

A gyártó úgy véli, a típus hatósági engedélyezési eljárása 2024-ben kezdődhet meg, így 2025 lehet az első év, amikor az Alice-t már élesben is használhatják – egyelőre azonban csak légi fuvarozásra fogják, utasokkal legkorábban 2026-ban emelkedhet a levegőbe.

Az Alice-ből már több cég is vásárolt, az amerikai Cape Air regionális légitársaság például 75 példányt rendelt belőle.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk