hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

8,7 millióan halhattak meg a légszennyezés miatt egy év alatt világszerte

A láthatatlan gyilkos elsősorban városokban szedi áldozatait.
Fotó: Unsplash/Patrick Hendry - szmo.hu
2021. február 09.

hirdetés

Minden ötödik ember halálát a fosszilis tüzelőanyagok használata miatt fellépő légszennyezettség okozhatta 2018-ban, írja a The Guardian egy kutatás alapján.

A tanulmány szerint azokban az országokban a légszennyezéshez köthető halálesetek száma, ahol az erőművek, az otthonok és a gépjárművek is fosszilis üzemanyagokkal működnek. Éppen ezért az Egyesült Államokban és Európában minden tíz halálesetből több mint egy kapcsolható a tüzelőanyagokból származó szennyezésekhez, míg Ázsia keleti részén - ideértve Kínát is - a halálozások közel egyharmada vezethető vissza a károsanyag kibocsátáshoz. Ezzel szemben a fosszilis tüzelőanyagok miatti légszennyezettségből fakadó halálesetek száma jóval alacsonyabb Afrikában és Dél-Amerikában.

A hatalmas halálozási arány minden korábbi becslésnél magasabb, még a tanulmány készítőit is meglepte az elképesztő arány. Az egyik tudós azt mondta, eleinte el sem hitték az eredményeket, de minél inkább beleásták magukat a részletekbe, annál komolyabb bizonyítékait találták a légszennyezettséghez köthető halálozásoknak.# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk