/jovo/70-ev-utan-lathatta-szulovarosat-az-eszak-koreabol-menekult-asszony-virtualisan/
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

70 év után láthatta szülővárosát az Észak-Koreából menekült asszony - virtuálisan

Egy dél-koreai cég virtuális világot épít a menekültek emlékképei alapján.

Link másolása

hirdetés

Hyun Mi 13 éves volt, amikor szüleivel és öt testvérével együtt elmenekült Észak-Koreából Dél-Koreába - derül ki a CNN riportjából.

"Azt hittem, hogy ez egy-két hét lesz, de végül 70 év lett"
- mondta a most 83 éves Hyun.

Az asszony most a virtuális valóság technológiája segítségével látogathatta meg gyermekkori otthonát, vagy legalábbis annak egy változatát.

Valós családi találkozók hiányában a dél-koreai kormány egy új virtuális valóság-projekt segítségével próbál némi vigaszt nyújtani a szétszakadt családoknak és idős koreai menekülteknek.

Hyunhoz hasonlóan emberek ezrei menekültek Észak-Koreából az ötvenes évek koreai háborúja alatt a határon túl Kínába és Oroszországba. Sokan pedig Dél-Koreába kerültek.

Hyun szerint sok észak-koreai nő otthon maradt, hogy vigyázzon a házakra és a vagyonra, miközben férjeik és gyerekeik elmenekültek. Azért maradtak az asszonyok, mert a kínai katonáknak tilos volt nőket ölni.

Hyunék azt tervezték, hogy visszatérnek, amikor a harcok véget érnek, de miután a háború 1953-ban fegyverszünettel végződött, Észak- és Dél-Korea szinte áthatolhatatlan határt emelt az országok között, megakadályozva, hogy bárki átkeljen bármelyik oldalon.

Ennek következtében sok család szétszakadt és a rokonok azóta sem láthatták egymást.

hirdetés

Az eltelt évtizedek alatt Észak-Korea egyre inkább elszigetelődött a világtól. Az országot diktátorok dinasztiája vezeteti, és Korea újraegyesítését akarják, de csak a saját feltételeik szerint.

Időnként Észak-Korea engedélyezi, hogy a családtagok egy rövid időre találkozzanak, hogy kik, azt sorsolás útján döntik el. Az utolsó ilyen találkozókra azonban 2018-ban került sor. Akkor 89 család egyesülhetett egy rövid időre.

Az Észak-Koreából menekültek szorongása azonban arra késztette a dél-koreai kormányt, hogy egy új projekt keretében megpróbálják őket hazarepíteni a szülővárosukban, még ha csak virtuálisan is.

A Vöröskereszt a szöuli Tekton Space VR vállalat vezérigazgatójával közösen készítette el a programot.

"Dél-Koreában sok a menekült és mindannyian arra vágynak, hogy ellátogassanak szülővárosukba, de a körülmények miatt nem tehetik ezt meg"
- mondta a cég vezetője.

A vállalat először interjút készített Hyunnal, és arra kérte, idézze fel gyermekkorának pillanatait. Beszéd közben egy tervező felvázolta, amit leírt, az asszony pedig ellenőrizte, hogy a rajz megfelel-e az emlékeinek. Ezeket a vázlatokat aztán 3D-s rajzokká alakították.

"Nagyon ijesztő volt, amikor elkezdtük" - mondta Moun Jong-sik, 3D-s tervező. Mi van, ha az általam készített dolog nem hasonlít az emlékeire?" - mondta, majd hozzátette:

"Amikor Hyun idén szeptemberben felvette a VR headsetet, nem tudta abbahagyni a sírást."

"Észak-Koreába értem!" - kiáltott fel Hyun.

"Anyám, apám, nővéreim és testvéreim arca felvillant előttem"
- mondta.

Az asszony azt mesélte, újra emlékezett arra, hogy milyen zsúfolt volt a házuk nyolc testvérrel, és arra is, hogy időnként besurrant az apja boltjába, hogy tintahalat egyen.

Látta a helyi halpiacot, ahol gyerekkorában ugrókötelezett és a Taedong folyót, ahol barátaival úszott.

Az 1990-es években Észak-Koreát éhínség sújtotta, amely becslések szerint legalább 600 000 ember halálához vezetett.

"Még ma is, amikor svédasztalos étterembe megyek, sírok, mert rengeteg étel van, én meg az éhező családomra gondolok" - mesélte az asszony.

Noha nincs hivatalos számítás az észak-koreai menekültek számáról Dél-Koreában, de a legfrissebb becslések szerint 1988 óta legalább 133 000 ilyen ember települt le az országban.

Éppen ezért a virtuális projektet szeretnék kibővíteni. Azt tervezik, hogy minden menekült számára egyedi anyagot hoznak létre, hogy mindenki meglátogathassa a szülővárosát.

A 83 éves Hyun elmondta, hogy míg a virtuális valóság projekt némi vigaszt nyújtott neki, valójában az tenné igazán boldoggá, ha újra láthatná a családját, mielőtt meghal.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk