/jovo/3d-nyomtatassal-keszult-vegan-steakkel-kuzdenenek-a-klimavalsag-ellen/
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

3D-nyomtatással készült vegán steakkel küzdenének a klímaválság ellen

Állítólag teljesen az igazi hús illúzióját kelti. Megkóstolnád?
hirdetés

Sokatmondó annak az izraeli start-upnak a neve, amely egy 3D-s nyomtatású vegán bélszínnel próbál enyhíteni a globális felmelegedésen: Redefine meat, azaz „Fogalmazzuk újra a húst”.

Bár a klímaválság okai között visszatérően említik az emberi húsfogyasztást, illetve ennek elengedhetetlen előzményét, az állattenyésztést, főleg a szarvasmarhák kérődzése során kibocsátott metángázt, egyelőre nincs sok jele annak, hogy hajlandók lennénk lemondani e táplálékunkról. Éppen ezért van perspektívája a műhúsnak, vagy vegán helyettesítőinek, ezt a lehetőséget akarja megragadni a Redefine Meat is.

A napokban felkerült egy videó a cég közösségi oldalára, amelyen bemutatnak egy 3D-s hamis vörös steaket, és annak felszeletelését.

Az összetevők teljes listája titkos, annyit elárultak, hogy van benne szója és zöldborsó-protein, kókuszzsír, napraforgó olaj, és a továbbiak is mind növényi eredetűek. A cég vezetője, Echshar Ben-Shitrit szerint a cél, hogy ezzel az eljárással „helyettesítsenek egy tehenet”.

A mostani gépek óránként kb 6 kilogramm műhúst képesek előállítani, jövőben azonban ipari szintű 3D-s nyomtatókat akarnak gyártani, és kiépíteni egy globális ellátó hálózatot. A tervek szerint már jövőre beindulhatnak ezek a gépek, és 2021 végére szállíthatják is a 3D-s steakeket olaszországi és németországi éttermeknek. Egy fél kilós steak várhatóan 5-12 dollárba kerül, hasonlóan az állati termékhez. Az igazgató állítja, hogy az íze is méltó a valódihoz – írja az

hirdetés

Indy100.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk