2023-tól tesztelhetik az öregedést legyőző eljárást, amivel akár évezredekig is élhetünk a tudósok szerint

Az egereken már működik a módszer, hamarosan az emberek következnek.
Címkép: stevepb/Pixabay - szmo.hu
2021. június 09.


Link másolása

Kevesebb, mint két év múlva kezdődhetnek a kísérletek az emberek “genetikai újraprogramozásával”, amelynek hála évezredekre tolódhatna ki az élettartamunk - írja a Daily Star.

David Sinclair professzor, a Harvardi Egyetem genetikai szakértője elmondta:

az egereken végzett tesztek már bizonyították, hogy az öregedés folyamata visszafordítható az agyban és egyéb szervekben is.

“Arra a következtetésre jutottunk, hogy az embrióból származó géneket a felnőtt állat szervezetébe juttatva visszaállíthatjuk a szövetek öregedés előtti állapotát, ami mindössze 4-8 hétbe telik. Ha például egy öregedés miatt megvakult egér szemében visszaállítjuk a neuronokat, újra látni kezd” - magyarázza Sinclair.

A professzor hozzáteszi: eddig az öregedést nem sikerült "visszatekerni" anélkül, hogy azzal daganatot ne okozzanak, ami kataszrofális eredmény lett volna, ám az eljárás most már mellékhatások nélkül kivitelezhető.

Ennek keretében az embrióból kinyert géneket vírusokba “csomagolva” adják be az egereknek, amelyek szó szerint megfiatalodnak, még a tanulási képességüket is visszanyerik az eljárás által.

“Annyira optimista vagyok, hogy ki merem jelenteni, kevesebb mint 2 év múlva eljutunk az emberkísérletek szintjére” - hangsúlyozza Sinclair, aki szerint a ma született csecsemők már könnyedén elérik a 100 éves kort.

“Az emberi élettartamnak nincsen végső határa. A kutatásaimban semmi nem támasztja alá, hogy a biológiai organizmusoknak valaha is meg kell halniuk. Még a fák között is vannak, amelyek évezredekig élnek, és a biokémiájuk elég hasonló a miénkhez” - mondja a professzor, aki szerint az idegsejtek “emlékei” visszatérnek a kezelés hatására.

Ez azonban nem jelent örök életet: “A genetikai információ végül elvész, lassan csökken a mutációk során, így a halhatatlanságot nem érhetjük el.

Ezzel együtt szerintem akár többszázszor is újraindíthatjuk a testet, és többezer évig élhetünk.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk