JÁTÉK

TESZT: most kiderül, melyik agyféltekéd a domináns!

Egy perc alatt megtudhatod, melyiket használod többet.
adhunet.com - szmo.hu
2017. február 12.


Link másolása

Régóta közismert, hogy a két agyféltekénk különbözőképpen dolgozik. A jobb agyfélteke felelős például az érzelmek és a kreatív készségek irányításáért, míg a bal agyfélteke a matematikának, a logikának kedvez. Te vajon melyiket használod? Egy rövid tesztből kiderül.

Korábban úgy tartották, a férfiak a bal, a nők a jobb agyféltekéjükkel dolgoznak többet, de ez az elmélet azóta megdőlt. A legtöbb embernél a bal agyfélteke a domináns: mindenkinek itt található a beszédközpontja, és ez a terület felel a részletező, rendező gondolkodásért.

VIDEÓ: Így néz ki az emberi agy az MRI felvételen3puzzle brain

A „bal agyféltekés” emberek általában szeretnek precízen dolgozni, sorban végzik a feladataikat, nem szeretik megosztani a figyelmet. Előszeretettel készítenek listákat, táblázatokat a teendőikről, és azt is kedvelik, ha a tananyag praktikus, logikusan felépített. Előfordul, hogy nehezen bánnak a szavakkal, nehezen találják meg a megfelelő kifejezést.

Azok, akiknél a jobb agyfélteke az uralkodó érzelmesebbek, nagyobb a képzelőerejük és a fantáziájuk. Szeretnek a dolgok közepébe vágni, jól boldogulnak a káoszban is. Ha valamilyen probléma kerül eléjük, szeretik azt egészben látni, a nagy teljességtől haladnak a részletek felé. Általában ügyesen megoldják a gondokat, de sokszor nem tudják elmondani, hogyan is jutottak el odáig.12

Az emberi agy persze jóval összetettebb rendszer annál, hogy ilyen egyszerűen kategorizálni lehessen. Az agyatoknak az a legjobb, ha mind a két agyféltekét használjátok.

Néhány egyszerű gyakorlattal össze lehet hangolni az agyatok két oldalát. Például, ha tanulás vagy munka előtt írtok néhány sort az ügyetlenebb kezetekkel, vagy felváltva fekvő nyolcasokat rajzoltok a levegőbe a testetek előtt, növekszik a teljesítményetek, és tovább tudtok koncentrálni.

Töltsd ki az agyfélteke-tesztet itt!

Neked melyik agyféltekéd az uralkodó?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


JÁTÉK
KVÍZ: 14 kérdés a Harry Potter-könyvekről és filmekről
Lássuk, mennyire ismered Harry Potter világát!

Link másolása

2022 év elején láthattuk a Harry Potter 20. évforduló - Visszatérés Roxfortba című filmet. Bár kicsit csalóka az évforduló, hiszen az első film 2001-ben, míg a könyv 1997-ben jött ki.

A visszaemlékezés kapcsán készítettük ezt a kvízt, amely tallózik mind a hét könyv és a nyolc mozifilm eseményeiből.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

JÁTÉK
Egy kis kihívás: hány ország fővárosát tudod ebből a húszból?
Nem mondhatjuk, hogy ezek a legismertebb városok a világon, de ha annak idején figyeltél földrajz órán, nem okozhat gondot a kvíz. Kinek sikerült a 20/20?
Fotó: Hans Braxmeier/Pixabay - szmo.hu
2022. március 19.


Link másolása

Sok fővárosos kvízzel találkozunk az internet különböző oldalain, kollégánk azonban most igyekezett olyat összeállítani, ami a világ kevésbé népszerű turistacélpontjai közül válogatott. Aki figyeli a híreket, netán mindig is színötös volt földrajzból, nem fog sokat szenvedni vele, de még akár nekik is okozhat némi meglepetést.

Sikerült mind?

Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÁTÉK
Optikai csalódás: a legtöbben csak három számot látnak az interneten terjedő képen
Összesen hány szám szerepel a képen? A helyes választ csak kevesen veszik észre a fekete és szürke csíkok között.

Link másolása

Rejtélyes optikai csalódás terjed a Twitteren, szúrta ki a Daily Mail. A fekete és szürke csíkok között több szám is látható, de az összeset csak az igazán éles szeműek szúrhatják ki. Mivel a csíkok spirálokban helyezkednek el, a szürke számok a középponttól a kör széles felé haladva egyre nehezebben kivehetők.

Az optikai illúziót itt lehet közelebbről szemügyre venni, a poszt alatt pedig a megfejtéssel folytatjuk:

Az emberek többsége csak a középső három számot (528) veszi észre, pedig

valójában a teljes számsor hat számjegyből áll: 3452839.

Az optikai csalódás a szem kontrasztérzékenyégét használja ki. Ez az a tulajdonság, melynek köszönhetően meg tudjuk különböztetni egy képen a előtérben és a háttérben lévő motívumokat. De a kontrasztérzékenység felel a sötét és világos színek megkülönbözetéséért is.

A tweethez már több ezren szóltak hozzá, de a többség csak a középső három vagy öt számot látja. A teljes számsort csak nagyon kevesen veszik észre a képen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÁTÉK
KVÍZ: 12 író, 36 regény - felismered az írót a regények címéből?
Irodalmi kvízjátékunkban hat magyar és hat külföldi író egyként három-három könyvének címét mutatjuk be.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. február 19.


Link másolása

Hat magyar és hat külföldi író egyként három-három könyvének címét mutatjuk ebben az irodalmi kvízjátékban. A feladatod egyszerű, válaszold meg: ki a szerző?

Link másolása
KÖVESS MINKET: