JÁTÉK

Megtalálod a pandát, mielőtt jojózni kezd a szemed?

Ez a rejtvény az optikai trükkel alaposan feladja a leckét.

Link másolása

Ezúttal egy orosz művész, Ilja Klemencov alkotásával folytathatjátok az immár hagyománnyá váló "pandavadászatot" Dudolf, azaz Dudás Gergely hóemberes-pandás rajza nyomán. Itt azonban az ötletes optikai trükk miatt első látásra nehezebbé válik a keresés.

panda

Egy bő hét leforgása alatt világhírűvé vált egy magyar grafikus, a Dudolf Facebook-oldalon publikáló Dudás Gergely. Először csak készített egy rajzot, amelyen a hóemeberek között kellett kiszúrni az egyetlen pandát. Majd a baglyok közt a macskát. Napok alatt körbejárta a fél világot a két grafika, miután számos külföldi híroldal és szórakoztató portál lehozta.

panda1

Azóta egymás után jelennek meg a pandás rejtvény paródiái. Először black metal zenészek, majd a Csillagok háborúja-filmekből ismert rohamosztagosok között kellett megtalálni a pandát.

panda2

panda3

Pár hete egy 1978-as bloomingtoni ifjúsági konferencia fotóján rejtőzött el a panda. Elsőre reménytelen feladatnak tűnt, de mi véletlenül pár másodperc alatt kiszúrtuk.

panda

Íme, a többi pandás kép, amit a Bored Pandára töltöttek fel az olvasók:

p1

p2

p3

Tetszik a pandás játék? Melyik a kedvenced a képek közül?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


JÁTÉK
KVÍZ: 14 kérdés a Harry Potter-könyvekről és filmekről
Lássuk, mennyire ismered Harry Potter világát!

Link másolása

2022 év elején láthattuk a Harry Potter 20. évforduló - Visszatérés Roxfortba című filmet. Bár kicsit csalóka az évforduló, hiszen az első film 2001-ben, míg a könyv 1997-ben jött ki.

A visszaemlékezés kapcsán készítettük ezt a kvízt, amely tallózik mind a hét könyv és a nyolc mozifilm eseményeiből.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

JÁTÉK
Egy kis kihívás: hány ország fővárosát tudod ebből a húszból?
Nem mondhatjuk, hogy ezek a legismertebb városok a világon, de ha annak idején figyeltél földrajz órán, nem okozhat gondot a kvíz. Kinek sikerült a 20/20?
Fotó: Hans Braxmeier/Pixabay - szmo.hu
2022. március 19.


Link másolása

Sok fővárosos kvízzel találkozunk az internet különböző oldalain, kollégánk azonban most igyekezett olyat összeállítani, ami a világ kevésbé népszerű turistacélpontjai közül válogatott. Aki figyeli a híreket, netán mindig is színötös volt földrajzból, nem fog sokat szenvedni vele, de még akár nekik is okozhat némi meglepetést.

Sikerült mind?

Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÁTÉK
Optikai csalódás: a legtöbben csak három számot látnak az interneten terjedő képen
Összesen hány szám szerepel a képen? A helyes választ csak kevesen veszik észre a fekete és szürke csíkok között.

Link másolása

Rejtélyes optikai csalódás terjed a Twitteren, szúrta ki a Daily Mail. A fekete és szürke csíkok között több szám is látható, de az összeset csak az igazán éles szeműek szúrhatják ki. Mivel a csíkok spirálokban helyezkednek el, a szürke számok a középponttól a kör széles felé haladva egyre nehezebben kivehetők.

Az optikai illúziót itt lehet közelebbről szemügyre venni, a poszt alatt pedig a megfejtéssel folytatjuk:

Az emberek többsége csak a középső három számot (528) veszi észre, pedig

valójában a teljes számsor hat számjegyből áll: 3452839.

Az optikai csalódás a szem kontrasztérzékenyégét használja ki. Ez az a tulajdonság, melynek köszönhetően meg tudjuk különböztetni egy képen a előtérben és a háttérben lévő motívumokat. De a kontrasztérzékenység felel a sötét és világos színek megkülönbözetéséért is.

A tweethez már több ezren szóltak hozzá, de a többség csak a középső három vagy öt számot látja. A teljes számsort csak nagyon kevesen veszik észre a képen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÁTÉK
KVÍZ: 12 író, 36 regény - felismered az írót a regények címéből?
Irodalmi kvízjátékunkban hat magyar és hat külföldi író egyként három-három könyvének címét mutatjuk be.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. február 19.


Link másolása

Hat magyar és hat külföldi író egyként három-három könyvének címét mutatjuk ebben az irodalmi kvízjátékban. A feladatod egyszerű, válaszold meg: ki a szerző?

Link másolása
KÖVESS MINKET: