JÁTÉK

Máshol hogyan nevezik a forgózást? Ez a térkép megmutatja

A magyar nyelv elképesztő gazdagságát bizonyító térképet készített a MrRetro Nosztalgia Klub.

Link másolása

Remek térképet alkotott a MrRetro Nosztalgia Klub Facebook-oldal csapata. Összegyűjtötték az olvasóik segítségével, hogy egy ismert játék, a forgást vagy forgózást hogyan nevezik az egyes magyarországi régiókban.

Az alábbi hollóházi porcelánszobor éppen ezt a játékot ábrázolja. A fotót a Galéria Savaria készítette, az eredeti termék náluk látható, a honlapjukon.

galeriasavaria

Ha már tegnap előkerült a gumizás, ma legyen a pörcsizés. Vagy sergés. Vagy kocsizás. Recsézés? Sikálás?

- Tudjátok, hogy több mint 60 féle neve volt? Sok száz kommentből összeállt a nagy térkép, az országban merrefelé, miképp nevezték az összekapaszkodva forgást (kézenfekvő lenne, de forgásnak hívták legkevésbé).

Érdekes, hogy egy-egy szónak milyen sokféle változata létezik, jórészt mert hallomás útján, szájról-szájra terjedt. Így alakulhatott, változhatott például a péramolás péramozássá, majd pórumozássá, spórumozássá, spórmozássá ésatöbbi. Volt ahol forgás közben a névhez passzoló mondókákat is kántáltak közben. Egy-egy tájegységen többnyire ugyanazzal a szóval illették, ugyanakkor Budapesten, a nagy olvasztótégelyben keverednek legjobban az elnevezések, szinte mindet használták. (nyilván egy-egy felköltözött vidéki család gyermekei jóvoltából). Nagyjából sejteti azt is ki honnan származik, a Sikálósok többnyire a Kisalföld környékiek, a ketteselők Csongrád-Békésiek, és aki Susol, az tuti Hevesi.

Jó szórakozást hozzá, és köszönöm mindenkinek a segítséget!

terkep_porges2


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


JÁTÉK
KVÍZ: 14 kérdés a Harry Potter-könyvekről és filmekről
Lássuk, mennyire ismered Harry Potter világát!

Link másolása

2022 év elején láthattuk a Harry Potter 20. évforduló - Visszatérés Roxfortba című filmet. Bár kicsit csalóka az évforduló, hiszen az első film 2001-ben, míg a könyv 1997-ben jött ki.

A visszaemlékezés kapcsán készítettük ezt a kvízt, amely tallózik mind a hét könyv és a nyolc mozifilm eseményeiből.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

JÁTÉK
Egy kis kihívás: hány ország fővárosát tudod ebből a húszból?
Nem mondhatjuk, hogy ezek a legismertebb városok a világon, de ha annak idején figyeltél földrajz órán, nem okozhat gondot a kvíz. Kinek sikerült a 20/20?
Fotó: Hans Braxmeier/Pixabay - szmo.hu
2022. március 19.


Link másolása

Sok fővárosos kvízzel találkozunk az internet különböző oldalain, kollégánk azonban most igyekezett olyat összeállítani, ami a világ kevésbé népszerű turistacélpontjai közül válogatott. Aki figyeli a híreket, netán mindig is színötös volt földrajzból, nem fog sokat szenvedni vele, de még akár nekik is okozhat némi meglepetést.

Sikerült mind?

Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÁTÉK
Optikai csalódás: a legtöbben csak három számot látnak az interneten terjedő képen
Összesen hány szám szerepel a képen? A helyes választ csak kevesen veszik észre a fekete és szürke csíkok között.

Link másolása

Rejtélyes optikai csalódás terjed a Twitteren, szúrta ki a Daily Mail. A fekete és szürke csíkok között több szám is látható, de az összeset csak az igazán éles szeműek szúrhatják ki. Mivel a csíkok spirálokban helyezkednek el, a szürke számok a középponttól a kör széles felé haladva egyre nehezebben kivehetők.

Az optikai illúziót itt lehet közelebbről szemügyre venni, a poszt alatt pedig a megfejtéssel folytatjuk:

Az emberek többsége csak a középső három számot (528) veszi észre, pedig

valójában a teljes számsor hat számjegyből áll: 3452839.

Az optikai csalódás a szem kontrasztérzékenyégét használja ki. Ez az a tulajdonság, melynek köszönhetően meg tudjuk különböztetni egy képen a előtérben és a háttérben lévő motívumokat. De a kontrasztérzékenység felel a sötét és világos színek megkülönbözetéséért is.

A tweethez már több ezren szóltak hozzá, de a többség csak a középső három vagy öt számot látja. A teljes számsort csak nagyon kevesen veszik észre a képen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÁTÉK
KVÍZ: 12 író, 36 regény - felismered az írót a regények címéből?
Irodalmi kvízjátékunkban hat magyar és hat külföldi író egyként három-három könyvének címét mutatjuk be.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. február 19.


Link másolása

Hat magyar és hat külföldi író egyként három-három könyvének címét mutatjuk ebben az irodalmi kvízjátékban. A feladatod egyszerű, válaszold meg: ki a szerző?

Link másolása
KÖVESS MINKET: