/jatek/es-nalatok-hogyan-nevezik-a-porges-forgast/
NULL
hirdetés

JÁTÉK

Máshol hogyan nevezik a forgózást? Ez a térkép megmutatja

A magyar nyelv elképesztő gazdagságát bizonyító térképet készített a MrRetro Nosztalgia Klub.
MrRetro Nosztalgia Klub Facebook-oldal - szmo.hu
2016. február 29.

hirdetés

Remek térképet alkotott a MrRetro Nosztalgia Klub Facebook-oldal csapata. Összegyűjtötték az olvasóik segítségével, hogy egy ismert játék, a forgást vagy forgózást hogyan nevezik az egyes magyarországi régiókban.

Az alábbi hollóházi porcelánszobor éppen ezt a játékot ábrázolja. A fotót a Galéria Savaria készítette, az eredeti termék náluk látható, a honlapjukon.

galeriasavaria

Ha már tegnap előkerült a gumizás, ma legyen a pörcsizés. Vagy sergés. Vagy kocsizás. Recsézés? Sikálás?

- Tudjátok, hogy több mint 60 féle neve volt? Sok száz kommentből összeállt a nagy térkép, az országban merrefelé, miképp nevezték az összekapaszkodva forgást (kézenfekvő lenne, de forgásnak hívták legkevésbé).

Érdekes, hogy egy-egy szónak milyen sokféle változata létezik, jórészt mert hallomás útján, szájról-szájra terjedt. Így alakulhatott, változhatott például a péramolás péramozássá, majd pórumozássá, spórumozássá, spórmozássá ésatöbbi. Volt ahol forgás közben a névhez passzoló mondókákat is kántáltak közben. Egy-egy tájegységen többnyire ugyanazzal a szóval illették, ugyanakkor Budapesten, a nagy olvasztótégelyben keverednek legjobban az elnevezések, szinte mindet használták. (nyilván egy-egy felköltözött vidéki család gyermekei jóvoltából). Nagyjából sejteti azt is ki honnan származik, a Sikálósok többnyire a Kisalföld környékiek, a ketteselők Csongrád-Békésiek, és aki Susol, az tuti Hevesi.

hirdetés

Jó szórakozást hozzá, és köszönöm mindenkinek a segítséget!

terkep_porges2hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
JÁTÉK

KVÍZ: Kötelező olvasmányok filmeken - felismered mind a 10-et?

Tíz olyan kötelező olvasmányról készült film egy-egy képkockáját láthatod, amelyből könnyedén kitalálható a regény. Nem lesz nehéz! Lássuk, hányat sikerül jól megtippelned.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 08.

hirdetés

Tegye fel a kezét, aki iskolásként úgy tudta le a kötelező olvasmány "kiolvasását", hogy megnézte filmen! Ugye, hogy előfordult?

Főleg annak fényében, hogy igazán fantasztikus filmes adaptációk készültek egyrészt a magyar irodalom, másrészt a világirodalom legfontosabbnak tartott műveiből.

Ebben a kvízjátékban tíz olyan kötelező olvasmányról készült film egy-egy képkockája látható, amelyből könnyedén kitalálható a könyv. Nem lesz nehéz!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
JÁTÉK

KVÍZ: 9 karácsonyi film, felismered őket?

Jön a vicces vagy épp megható karácsonyi filmek szezonja. Lássuk, mennyire ismered őket!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 21.

hirdetés

Nemsokára eljön az évnek azon időszaka, amikor egy picit ledobhatjuk magunkról ennek a furcsa évnek a terheit.

Érkeznek a vicces vagy épp megható karácsonyi filmek, amelyek már szinte a könyökünkön jönnek ki, de ilyenkor mégis imádjuk őket.

9 filmből mutatunk egy-egy filmkockát. Kitalálod, melyik filmet látod?


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
JÁTÉK

Jó CIA-ügynök lennél? Itt egy újabb feladat, amivel tesztelheted magad

Ezúttal azt kell kitalálni, mennyi az idő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 03.

hirdetés

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) Twitterén időről időre feltűnnek olyan ábrák, amellyel követőiket tesztelik. És hát valljuk be, ki ne szeretne átmenni egy olyan teszten, amelyen a posztok leírása szerint csak az igazi CIA-ügynökök mennek át?

Most egy újabbat adtak ki, amelyen ezúttal nem tárgyakat vagy különbségeket kell megtalálni, hanem azt kell megállapítani, mennyi az idő.

Most viszont azonban adtak némi segítséget is, méghozzá három lehetőséget: 7, 11 vagy 15 óra van a képen. Kicsit poéngyilkos, hogy a szavazásra bocsátott kérdés eredményei a már lezárt szavazás miatt a posztban rögtön látszanak, így álljon itt pusztán a kép, lejjebb görgetve pedig ott a posztban a megoldás.

A posztban pedig látszik, hogy a legtöbben eltalálták a helyes választ, amely a reggel 7 óra.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
JÁTÉK

Mennyire ismered Ady Endre verseit?

A költő születésének évfordulójára készült kvízjátékban kilenc versének első sorait olvashatod. Hány költeményt ismersz fel ennek alapján?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 22.

hirdetés

A huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője és a magyar politikai újságírás úttörője 1877. november 22-én született Érmindszenten.

Születésének évfordulójára készült ez a kvízjáték, amelyben kilenc Ady vers első sorai alapján arra vagyunk kíváncsiak, felismered-e, melyik versből idézünk?

Fotó forrása: Wikipédia, Ady 1908-ban (Székely Aladár felvétele)

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: