hirdetés

IMÁDOK OLVASNI
A Rovatból
hirdetés

Szókimondó pajzán históriák a magyar irodalomból

Ezekkel csak botránkozást csinálok az ifjú s fehércselédek között - írta Balassi Bálint. Rendhagyó tárlatvezetésen vettünk részt.

Link másolása

hirdetés

A Petőfi Irodalmi Múzeum "Zsoltártól a rózsaszín regényig" című kiállításában a 16–19. század között kiadott, hat tematikus blokkba rendezett, női művelődési vonatkozású könyvek, festmények, akvarellek, sokszorosított grafikai lapok és iparművészeti tárgyak, bútorok, eszközök is szerepelnek. Várkonyi Gábor történész és Ugron Zsolna írónő az idei Múzeumok Éjszakáján rendhagyó tárlatvezetést tartottak, ennek keretében néhány részletet hallgathattuk meg azon sokféle, nőkről, nőktől és (részben) nőknek szóló, 16-17. századi „pajzán históriákból”, melyek egy része a gyengébbik nem állhatatlanságát, gonoszságát, másik része jó tulajdonságait hangoztatja, a páros élet szépségeit ecseteli.

Illett-e, és ha igen, hogy illett akkoriban a szerelemről beszélni, írni? Balassi Bálint Szép magyar komédiájában – amely a költő termékeny szerelmi lírájának egyik ékessége – meg is állapítja: „Ezekkel csak botránkozást csinálok az ifjú s fehércselédek között.” A téma minden időkben való népszerűségét már egy korai bestseller is bizonyítja: Gyöngyösi István eposzához, a Mársal Társalkodo Muranyi Venushoz hasonló példányszámot kevés könyv produkált a magyar irodalom történetében, még a szabadságharc idején is árulták a falusi vásárokban.

Az élet örömeit élvező és tolmácsoló szerelmi lírikusokkal álltak szemben azok, akik szerint jóval erkölcsösebben kellene élni, a bűnös vágyakat ébresztő, paráználkodásra felbujtó nőket messziről elkerülni. A népi csúfolódó rigmusokban is felbukkan ez a kép, de a magasabb irodalom is megpróbálta a maga nyelvén megfogalmazni, milyen rontó hatással van a férfira a nő – gyakran büntetendő, a társadalom számára elítélendő cselekedetek felsorolásával megtámogatva.

pajzanhistoriak (1)

hirdetés

pajzanhistoriak (3)

pajzanhistoriak (10)

Bornemisza Péter "Ördögi kísértetekről, avagy röttenetes utálatosságáról ez megfertéztetett világnak" című művének jelentős része a testi szerelem, pajzánkodás kipellengérezéséről szól. Úgy tartotta, a keresztény ember három legfőbb és legrettenetesebb ellensége a test, az ördög és „ez világ”. Írása megjelenésekor általános volt a megrökönyödés, egyrészt maga a téma (saját és mások megkísértése, paráznaság, bujaság, fajtalankodás…), másrészt a szókimondó stílus miatt.

Bornemiszát nem kedvelhették túlzottan kortársai, hiszen munkáiban egy mai bulvárújságíróhoz hasonlóan rántotta le a leplet olyan híres személyiségek viselt dolgairól, mint például Fráter György, akiről kendőzetlenül leírta, hogy éjszakánként szűz lányokat hozatott fel a szobájába. Török Bálintról (akinek jó híre van a magyar históriákban) azt állította: egy ízben miután meggyónt, megáldozott és kijött a templomból, észre vett a város piacán egy leányzót, akit – miután szépségén „fölgerjedezett” – a kocsik mögött, ott helyben, barátcsuhában a magáévá is tett.

A protestáns lelkész-írónak, Balassi Bálint nevelőjének egyébként meglehetősen hányattatott életútja volt, Telegdi Miklós, a pécsi püspök kitartóan és kíméletet nem ismerve üldözte – kezdetben hitvitás nézeteltéréseik, majd egyre inkább a becsületén esett folt miatt, Bornemisza tolla és éles nyelve ugyanis őt sem kímélte.

pajzanhistoriak (4)

pajzanhistoriak (5)

pajzanhistoriak (9)

pajzanhistoriak (11)

A korabeli társadalmi-társasági életet is meghatározta a kialakított szabályok merevsége, de – hol kisebb, hol nagyobb mértékű – megszegésükre természetesen bőséggel volt példa. Ezek lenyomatai máig fellelhetőek a büntetőperes írásokban, melyek azt is bizonyítják, hogy bizony nem csak a főrendieknek volt takargatni valójuk. A marosvásárhelyi perek leírásának gyűjteménye rengeteg erkölcsrendészeti kategóriába sorolható ügyet tartalmaz, amely férjek, feleségek, szeretők csatározásairól számol be.

Egy 1629-ben történt félrelépésről szóló tanúvallomás például így hangzott: „Láttam azt, hogy (…) az tűz előtt az karszékben ülnek vala, s az fél lába Varga Mihálynénak az katonának ölében vala. Az jobb keze pedig az katonának az asszonynak az lába között jár vala.” Ugyanerről az ügyről egy másik tanú így nyilatkozott: „Hallottam az maga szájából az Varga Mihálynak, hogy most látja az feleségét, hogy nyilvánvaló kurva, mert az fél lábát az feleségének az vállán látta az katonának, az fejét pedig az hóna alatt. Vagyon hét esztendeje, hogy gyanakodik hozzá.”

Egy kukta nejéről jegyezték fel terhelő vádként, hogy egyszerre több német katonával is paráználkodott. A szemtanú szerint „… ott is egyik a fejénél volt, másik a lábánál, az harmadik az hasán feküdt, úgy paráználkodtak vele”. A vádlott így védekezett: „Az egyik elvitt, kezemnél fogva kivezetett, s azzal emlékezem, hogy paráználkodtam. Hogy többel volt-e vagy sem efféle dolgom, nem tudom, mert igen részeg voltam. Akik józanak voltak, azok jobban tudják.”

Egy 1633-as, szintén marosvásárhelyi, már-már a szappanoperákat idéző történet is fennmaradt az utókor számára, melynek főbb szereplői Szabó Jakab és Szabó Jakabné, aki „igen szerelmes asszony, a legényeket igen szereti”.

Megtudjuk róla, hogy „sokszor nyitotta ki östve a kiskaput” a szeretőjét várva, akinek egy ízben igen kalandosan, a tetőt kibontva kellett menekülnie a feldühödött (és felszarvazott) férj elől, a városi őrség azonban hamar elcsípte.

Az egyik hadnagy aztán a házban maradt, a cselekmény pedig ezen a ponton újabb fordulatot vett, amelyet egy szolga visszaemlékezése erősít meg: „… s hát az hadnagy asszonyom mellett fekszik az ágyban, s ugyanakkor látom Szabó Jakabné asszonyomnak Gyarmati Mártonnal való paráználkodását, sőt, ugyanúgy ropogott az ágy alattuk, hogy azt tudtam, hogy mindjárt rám törik, mert én az ágy fejénél feküdtem.”

És miként sújtott le a törvény a hitszegő házasfelekre? Talán a nőkkel kevésbé voltak szigorúak, viszont a férfiaknak lehetett mitől tartaniuk, legalábbis egy 1549-es mándoki rendelet alapján, melyben kimondták: aki ilyet tesz, annak „pellengérbe szegezzék az szerszámát és egy sarlót adjanak kezébe, hadd metssze el ő maga”, majd térden állva kövesse meg feleségét.

pajzanhistoriak (12)

pajzanhistoriak (13)

pajzanhistoriak (14)

Bethlen Miklós szexuális szokásai

Az erotika, a szerelmi kalandok helyet kaptak a kor önéletírásaiban is; erre az egyik legjobb példa Bethlen Miklós emlékirata, aki nagyon kitárulkozóan írt saját életéről, többek közt arról, milyen afférokba bonyolódott élete során. Hihetetlen őszinteséggel, ugyanakkor kellő finomsággal vetette papírra szexuális szokásait, bár a szerénység sosem volt a kenyere – kiváltképp amikor férfierejéről írt. „Venus énnálam nem bolond, buja és gyakori, hanem mértékletes, buzgó, tenyésző és mindennapi volt, mely (…) mai vénségemben is nem sokat fogyatkozott. (…) A mi szerelmünknek buzgósága egymáshoz nemhogy meghűlt volna, de nem is változott, nem apadt semmit. (…)” Kifejezetten üdvösnek tartotta, hogy felesége nem tartja magában a hálószobatitkokat, „mint tisztességes szerelem jelét”: „Vétek lészen, ha a feleségem az én holtom után meg nem mondja a tisztességes, egymást buzgón szerető házasoknak javukra.”

Teljesen önálló fejezetet képeznek azok a történetek (Ifjúságom vétkeiről), amelyeket fiatalként élt meg, ebben a részben Bethlen már tizenhat esztendős korától számlálja elő különböző nőügyeit. Londonban például elkeveredett egy bordélyba, de a „franc-betegségtől” való félelem visszatartotta minden bujálkodástól, annak ellenére, hogy útitársai láthatóan jól szórakoztak.

1659-ben megesett kolozsvári kalandja már jobban sikerült: „Elmenék egy éjjel hozzá. (…) Az ágyban feküdtünk, csók, ölelés, mely tapogatás mindkét részről megvolt, de annál alább sem én, sem ő nem nyúltunk. (…) Ígérkezék, hogy eljön hozzám a kertbe. El is jöve kevés nap múlva csak egy szolgálóval. (…) Mi ketten a filagóriában voltunk legalább egy óráig. Csók csecsen, orcáján sok volt, de le sem feküdt, egymás szemérmét nem láttuk, sem fogtuk. (…) Pedig én úgy égtem mind az ágyban, mind itt a kertben, hogy a mag is elment tőlem.”hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
IMÁDOK OLVASNI
A Rovatból
hirdetés

Kiteregették a királyi Dallas szennyesét – elolvastuk A szabadság nyomábant

Az igazság feltárása helyett inkább önsajnálatba mártott dicshimnuszt kapunk az év egyik legjobban várt könyvétől.

Link másolása

hirdetés

Már a megjelenése előtt az év bestsellereként beharangozott A szabadság nyomában úgy esik majd azok számára, akik szomjazzák a brit királyi családdal – és főleg a Megxittel – kapcsolatos pletykákat, mint egy korty kristályvíz. Megtudhatjuk belőle, hogy Harry szereti a szellem emojit, és Meghan többek közt azzal vette le a herceget a lábáról, hogy Afrikában a bokorba járt pisilni, módjával, és kissé egyoldalúan azt is, mi folyik a királyi kulisszák mögött, a beharangozott Nagy Igazságot viszont nem.

Csupán egy meglehetősen elvakult védőbeszéd két olyan újságíró részéről, akik nyíltan kiállnak a pár mellett.

Bár a brit királyi családdal kapcsolatos sztorikat bármikor, bármilyen mennyiségben el lehet adni, a legnagyobb adu mostanság Meghan Markle és Harry herceg botrányos kiválásáról könyvet írni. A királyi család történetében még 2016-ban indult egy egészen újkeletű valóságshow, amikor Harry herceg egy hollywoodi színésznőre vetett szemet, aki nemcsak félvér volt, de még elvált is, a botrányra éhes brit bulvársajtó és az ilyen termékek iránt fogékonyabbak pedig perverz örömmel figyelték, hogyan kezdi majd ez ki a monarchia idealizált képét.

Az epizódokat pedig tempósan adagolva kaptuk: meglehetősen gyors ütemben jutottak el a megismerkedéstől az eljegyzésig, az esküvőig és az első gyerekig is – kevesebb mint három év alatt hozták össze mindezt. Közben a brit bulvársajtó élvezettel és sokszor elég gonoszan lubickolt a hercegi pár életében naponta több tucat cikket lehúzva olyan témákról, minthogy Markle éppen miért mocskos állatgyilkos, amiért avokádót eszik, vagy éppen hol tart a cicaharca Katalin hercegnével. Aztán erre a katyvaszra, ahol már senki sem tudta, ki a jófiú, és ki a rossz, dobták rá Molotov-koktélként a hírt, hogy a valóságshow főszereplői távoznak, elegük van. Az évadzáró a márciusi hivatalos események egész sora volt, ahol ismét lehetett cikkezni a hercegi pár bosszúruháiról, arról, hogyan ültették be őket a szamárpadba, és a hasonlóan eget rengető horderejű mozzanatokról.

hirdetés

A történet igazi kincsesbánya, a kérdés pedig csak az volt, kinek sikerül odatartania éhes kis mancsát, és mit hoz ki belőle. Az Omid Scobie & Carolyn Durand-páros lett a nyerő, a két újságíró évek óta árnyként követi a királyi családot – Scobie 8 éve tudosít a királyi családról a Harper’s Bazaarnak, Carolyn Durand majdnem két évtizede bejáratos a palotába, többek közt az Elle-nek és Oprahnak szállít sztorikat, emellett Emmy-díjas producer.

A könyv azt ígéri, hogy elmondja a történet egyetlen, igaz és kíméletlenül őszinte olvasatát, mivel véleményük szerint eddig csak a bulvármédia határozta meg, ki mit gondoljon az ügyről. Scobie és Durand képében azonban most igazi felszabadító zsoldosokat kapott a hercegi páros, akiknek azonban mégsem annyira az objektivitás a cél:

a szerzők egyértelmű szándéka sokkal inkább az, hogy piedesztálra emeljék Meghan Markle-t, a párból pedig áldozatot kreáljanak.

A kezdő forgatókönyvírók lázasan jegyzetelhetnek, hogyan mutassunk be hőskaraktert a lehető legszájbarágósabb és egydimenziósabb módon, Scobie-ék ugyanis a csúcsra járatják mindezt. A könyv Meghanja egy olyan földöntúli szupernő, akinek már gyerekkorában is Diana hercegné volt a jele az oviban, a felkelés után madarak fonják be a haját, a reggeli avokádós pirítósa előtt megment három rászorulót, letol négy inspiráló beszédet fiatal nőknek, és még a királynő híresen agybajos kutyái is megszelídülnek a jelenlétében. Még ha mindez így is van, egy idő után elviselhetetlen az a nyálrengeteg, amit a szerzők a hercegné köré vonnak, nem mulasztják el például azt sem, hogy néhány oldalanként egy szigorúan titkos forrás elmondja: Meghan a lehető legtökéletesebb lény a kerek világon.

Amikor már tényleg azt hiszi az ember, hogy ebből a nőből lesz a Marvel legújabb szuperhőse, az egyik – szokás szerint titkos – forrás megjegyzi: igen, Super Megnek szoktam őt hívni.

A kötet egyoldalúságát tovább fokozza, hogy az egész konfliktusban minden hófehér vagy éjfekete. A piros sarokban Meghan és Harry, az elszenvedő hősök, és a róluk csak szépeket mondó barátok, a kékben a palota, a PR-osok, a sajtósok, Vilmos hercegék, a dadusok, az újságírók, de még az utolsó palotaszolga is szemét, undorító dög, akik viselkedésükkel és a támogatás hiányával űzték el a párt, akire a szerzők szerint a monarchiának a legnagyobb szüksége volt.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
IMÁDOK OLVASNI
A Rovatból
hirdetés

A Bölcs kérdez, a válasz bennünk van – Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című előadás-gyűjteményéről

Egyenesen hátborzongató, amikor azt írja, hogy „a társadalom torzulásának és a beteg társadalomnak csalhatatlan jele, hogy nem az észszerűség szerint él, hanem mítoszok alapján”.

Link másolása

hirdetés

„Soha nem hagyod abba a kérdezősködést?” „Soha”. „Pedig választ sem fogsz kapni soha.” „Néha az a benyomásom, hogy a kérdések fontosabbak, mint a válaszok.”

Ez a kedvenc párbeszédem egyik kedvenc filmemből, A hetedik pecsét című Ingmar Bergman-remekműből. A Halál és az őt sakkjátszmára kihívó Antonius lovag között zajlik. A Halál eljött a lovagért, de ő a sakktábla mellett megpróbálja kicselezni, de legalábbis a játszma során megérteni az élet titkait. Mi köze Bergmannak és ennek a misztikus-filozofikus filmjének Popper Péterhez? Több mint gondolnánk.

A 2010-ben elhunyt pszichológus egyetemi tanár, fáradhatatlan spirituális utazó azon modern bölcsek közé tartozott, aki mint a régiek, tisztában volt azzal, hogy „minél többet tud, annál jobban rájön: nem tud semmit”, mert minden megválaszolt kérdés mögött ott van a következő.

Az az ember, aki dolgozott gyermek- és börtönpszichológusként, előadott Amerikában és a keleti lélek titkait kutatta egy indiai asrámban, sőt, még miniszterelnöki tanácsadó is, vélhetően azért is tett szert rendkívüli népszerűségre könyveivel és előadásaival, mert, ahogyan az igazán nagy tudású és műveltségű emberek, „nem osztotta az észt”, inkább gondolkodásra serkentett. Nem adott azonnal használható válaszokat, inkább sokszor kegyetlen kérdésekkel és nem kevésbé kíméletlen iróniával mutatott rá mindennapi gyarlóságainkra, de közben önmagát sem kímélte.

A másik párhuzam pedig a sakk, amely számára valóságos életvezetési játék, a másik ember iránti empátiától a döntéseinkig. Mint ismert, a sakkban nincs lehetőség „passzolni”, az ellenfél (az élet, a körülmények, a történelem, a nem kívánt szó törlendő) lépésére válaszolni kell, és hogy mit lépünk, rajtunk áll, és a mi felelősségünk. Ahogyan egy valódi sakkjátékos sem háríthatja vereségét a kibicre, az életben sem vitethetjük el a balhét másokkal, ha az adott esetben mi voltunk döntési helyzetben. És ha tettünk egy rossz, át nem gondolt, vagy felesleges lépést, utólag sírhatunk, átkozódhatunk, de meg nem történtté nem tehetjük. Sem a sakkban, sem az életben.

Popper Péter ugyan szintén elvesztette a maga sakkjátszmáját a Halállal, szerencsére gondolatai itt maradtak velünk. Felesége, Zolnay-Lackó Katalin hűségesen elkísérte őt előadásaira, fel is vette azokat. Így született meg a Kulcslyuk Kiadó gondozásában a Hogyan választunk magunknak sorsot? című kötet, amelynek gerincét a nyomtatásban eddig meg nem jelent előadások alkotják.

hirdetés
Az utolsó címadó éppen az, amelyben a sakké a főszerep, amelyet a szerző beavatási folyamatnak, az indulatok korlátozása, a figyelem, az emlékezés és az előrelátás képesség-fejlesztésének tekint. „Ismerd meg önmagad” – idézi többször is az ókori delphoi jósda feliratát.

Elgondolkodtat bennünket arról az örök filozófiai-etikai problémáról, hogy döntéseink és választásaink mennyiben függnek tőlünk és mennyire determináltak körülményeink, születésünk, természeti és más külső erők által. Pellengérre állítja az idegennel, az ismeretlennel szembeni bizalmatlanságunkat (milyen jó a magyar nyelv „idegenkedés” szava!), előítéletünket és ebből fakadó gyűlöletünket, gyávaságunkat, amelynek legcsúfabb formájának azt tartja, amikor önmagunktól félünk, önmagunk elől menekülünk és önmagunkkal vagyunk gyávák szembenézni. Nem hagy nyugton olyan, már-már megválaszolhatatlan kérdésekkel, hogy mi a „jó” és mi a „rossz”.

Némi vitám is lenne a Tanár úrral, amikor a nemzedékek felelősségéről szól, hiszen az én szüleim korosztályát, amelybe ő is beletartozott, nevezi „első műveletlen nemzedéknek”, mert hiányzott náluk történelmi okokból „a tehetség lépcsőzetes kiművelése”, és a származás, a megbízhatóság fontosabb volt, mint a tudás, a szakmai rátermettség. Őket követte az én generációm, a „rendszerváltóké”, amely többségének „a kultúra inkább csak információ volt, mint élmény”. Popper erre vezeti vissza a közélet mai állapotát. Kétségtelen, hogy mindkét nemzedék életéből hiányzott az általános vitakultúra, ellenben jócskán lehettek tapasztalataik pitiáner hatalmaskodókkal és gátlástalan köpönyegforgatókkal. De azért ne legyünk igazságtalanok, csak gondoljunk bele: e két korosztály micsoda elméket, írástudókat adott Magyarországnak, a világnak – igaz, többségük túllépett a mindenkori „korcsmákon”.

Annál inkább helyeselném azt az általa javasolt módszert, hogy amikor elénk tesznek egy választási listát, először azokat ikszeljük be, akiket szívesen látnánk családunkban vagy baráti körünkben. Tartok tőle, hogy elég kevesen maradnának…

Az pedig egyenesen hátborzongató, amikor azt írja, hogy „a társadalom torzulásának és a beteg társadalomnak csalhatatlan jele, hogy nem az észszerűség szerint él, hanem mítoszok alapján”. Ennek bizonyítására nem kell mást tenni, mint elővenni Magyarország legutóbbi 100 évének történetét…És az is biztos, hogy Popper Péternek fölöttébb lesújtó véleménye volt napjaink agyongyorsult életmódjáról.

Az előadások nagy varázsa az is, hogy egy-egy megjegyzés, idézet kapcsán az ember szívesen előveszi az emberiség kultúrkincseit a Bibliától Lao Ce-ig, Senecától Sartre-ig, Freudtól József Attiláig, és újraolvassa azokat a sorokat, amelyek megszólítják, eligazítják útkeresésében.

Talán egyetlen hiányossága van a kötetnek: nem derül ki belőle, hogy melyik előadás mikor, hol, kik előtt hangzott el. Ez ugyanis támpont lehetne Popper Péter gondolati fejlődéséhez, egy adott társadalmi miliő megvilágításához. Nem mintha ezek bármilyen hiányt jelentenének tartalmi szempontból, de az elmúlt évtizedek viharainak ismeretében egyáltalán nem mindegy, hogy egyik-másik eszmefuttatás mondjuk a 80-as években, vagy 2000 után hangzott-e el.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
IMÁDOK OLVASNI
A Rovatból
hirdetés

„Nem voltam humoromnál, és mémeket küldtetek” – itt az új Lackfi-vers járvány idejére

Megihlette a költőt a bezártság.

Link másolása

hirdetés

"Magányos voltam,

és videóchaten hívtatok.

Elfogyott az ennivalóm,

hoztatok, és letettétek az ajtóm elé.

Járvány idején

hirdetés

veszélyeztetett voltam,

és nem látogattatok meg,

én meg dühös voltam,

hiába, hogy miattam teszitek."

Így kezdődik Lackfi János új verse, amelyet a Facebook-oldalán tett közzé. A költő témája mi is lehetne más, mint a járvány, és a karanténban sínylődő ember számkivetettségének megéneklése. :)

A biblikus hangvétel egyszerre kölcsönöz komolyságot, és teszi ironikussá a költeményt, amelyet a bennünk élő kocsmairodalmár nagyjából így tudna összefoglalni: „nem annyira szar karanténban ülni otthon, ha vannak, akik elviselhetővé teszik, és van otthon elég wc-papír”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
IMÁDOK OLVASNI
A Rovatból
hirdetés

Jóbarátok-rajongóknak kötelező olvasmány: új könyv árulja el a sorozat kulisszatitkait

Hogy jött létre minden idők egyik legjobb sorozata, miért nem akarták a producerek Jennifer Anistont, és miként született a mára legendás főcímdal? Ez mind kiderül A Jóbarátok generáció című könyvből.

Link másolása

hirdetés

A XXI. Század Kiadó gondozásában jelent meg Saul Austerliz A Jóbarátok generáció – Mi zajlott a színfalak mögött? című könyve, amely azzal kecsegtet, hogy betekintést nyújt a legendás sorozat kulisszái mögé.

A szerző alapos munkát végzett, interjút készített az írókkal, rendezőkkel, producerekkel, stáb tagokkal, és ezek alapján írta meg minden idők egyik legnépszerűbb sitcomjának történetét.

Miután magam is humorral foglalkozom, természetesen a Jóbarátok alapmű számomra. És bár nem vagyok az a fajta „hard core fan”, aki álmából felébresztve is fújja az összes mellékszereplő nevét, és oda-vissza tudja az összes epizódot, az az érzésem,

ez a könyv még nekik is tartogat meglepetéseket.

Én például nem tudtam, hogy a Rosst alakító David Schwimmer a sorozat egyik kiemelt színészének számított, de amikor az első évad sikere után leültek vele, hogy gázsi emelést ajánljanak, olyat tett, ami Amerikában példátlan: rábeszélte a színésztársait, mondják meg egymásnak, ki mennyit keres, és lépjenek fel közösen a tárgyalásokon.

hirdetés

Úgy gondolta, hatan egyenrangú főszereplői a sorozatnak, igazságtalan volna, ha valaki kevesebbet kapna.

A javaslatba még Courtney Cox is beleegyezett, pedig ő már ismert színésznőként érkezett a stábba. Ez is jól mutatja, mennyire összekovácsolódott a csapat.

A könyv nemcsak a sorozat létrejöttét és későbbi alakulását írja le részletesen, hanem betekintést nyújt az amerikai televíziózás világába, megmutatja, mennyi stresszt kellett elviselni az alkotóknak már addig is, amíg egy-egy ötlet képernyőre kerülhetett. Előfordulhat, hogy a pilotadás után elmeszelnek valamit, de ha be is rendelnek egy sorozatot, általában csak fél szezont kérnek, ami után még mindig dönthetnek úgy, hogy nem tartanak igényt a folytatásra.

A sorozat megalkotói, Marta Kaufmann és David Crane az óriási tét ellenére mertek kockáztatni. Például amikor a producerek tiltakozásával dacolva ragaszkodtak Jennifer Aniston szerződtetéséhez.

A fiatal színésznő lenyűgözte őket, amikor meghallgatták Rachel szerepére. Csakhogy Anistonnak szerződése volt már a szintén készülőben lévő Muddling Through című sorozatra.

Ez azt jelentette, hogy ha az a produkció zöld jelzést kap, akkor a Jóbarátok elveszíti a színésznőt, és kidobhatják a vele felvett pilot epizódot.

Végül azonban rájuk mosolygott a szerencse: a Muddling Through sosem került képernyőre.

Természetesen nem akarok minden sztorit lelőni előre, ezért kedvcsinálónak legyen elég annyi, a könyvben olvashatunk többek között Mathew Perry alkohol- és gyógyszerfüggőségéről, egy emlékezetes perről, amely a maga sajátos módján a #metoo mozgalom egyik előfutárának tekinthető, és arról a dilemmáról, amely elé a 2001.09.11-i terrortámadások állították a sorozat íróit.

Ha van hibája a könyvnek, az az, hogy talán néha túlságosan is alapos akar lenni. Egy példa: miután a Jóbarátok fő helyszíne a Central Perk kávézó, az amerikai kávéházi kultúra boncolgatásában Austerlitz visszamegy egészen a Starbucks alapításáig.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: