/imadok-olvasni/oliver-stone-amerika-elhallgatott-tortenelme/
hirdetés

IMÁDOK OLVASNI
A Rovatból
hirdetés

Oliver Stone: Amerika elhallgatott történelme

A világhírű amerikai filmrendező egészen másképp mutatja be Amerika történetét, mint ahogyan eddig ismertétek.
Link másolása

hirdetés

A kötet neves szerzői Oliver Stone háromszoros Oscar-díjas filmrendező és Peter Kuznick a washingtoni Amerikai Egyetem történészprofesszora, az egyetem Nukleáris Tanulmányok Intézete igazgatója.

Oliver Stone számos alkotásában, köztük A szakasz, a Született július 4-én, a JFK – A nyitott dosszié, a Nixon és a W. című filmjeiben foglalkozott már az amerikai történelem sorsfordító eseményeivel, illetve az azokban szerepet játszó politikusok személyiségével.

A 2012-ben készült tízrészes dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy az Amerikai Egyesült Államok „hivatalos”, az iskolákban oktatott, a tömegmédiában sugárzott és a nagyvilágnak propagált történelmével szemben kritikus megközelítéssel mutassa be Amerika elmúlt évszázadának legfontosabb történelmi eseményeit és politikai folyamatait, valamint az azokat irányító elnökök és más vezetők szerepét.

VIDEÓ: "Elég az agymosásoból! Elég a történelemhamisításból!"

hirdetés
A könyv előszava

Ez a könyv és a hozzá kapcsolódó dokumentumfilm-sorozat alapjaiban kérdőjelezi meg az Egyesült Államok történetírásának bevett látásmódját, amelybe a legtöbb amerikai beleszületett. Az a népszerű és enyhén misztikus narratíva, amely mindent az amerikai altruizmus, jóakarat, nagylelkűség, nagyszerűség, valamint a szabadság és igazságosság iránti elkötelezettség szemüvegén keresztül láttat, már kora gyerekkorunktól fogva körülvesz minket. Elkísér az általános és a középiskolába is, de később is oly gyakran kerül előtérbe, hogy szinte már lélegzettel szívjuk magunkba. Szívmelengetően otthonos, megnyugtatóan kényelmes, és kívül rekeszt mindent, ami nyugtalanító vagy kényelmetlen. Azoknak, akik nem ásnak túl mélyre, pont megfelel; pedig – csakúgy, mint Amerika valódi levegője – ez a légkör szennyezett, kártékony, sőt mérgező.

Nemcsak arra teszi képtelenné az amerikaiakat, hogy megértsék, ahogy a világ többi része rájuk tekint, hanem arra is, hogy jobbá tegyék a világot. Az amerikaiak számára, mint a világ többi nemzete számára is, meghatározó jelentőségű a múlt; ám ritkán fogjuk fel, hogy mennyire befolyásolja jelen tetteinket a múlt értelmezése. A történelmi tudat meghatározza, hogy az emberek mit gondolnak elérhetőnek és elgondolhatónak. Ezért sokan nem is tudnak elképzelni egy olyan világot, amely a mainál alapvetően jobb vagy egyszerűen más.

amerika

Ezt a könyvet a dokumentumfilm-sorozat ihlette és azon alapul, sok tekintetben mégis független attól. A kettő kiegészíti egymást. Abban reménykedünk, hogy a sorozat nézői elolvassák a könyvet is, hogy szélesebb képet kapjanak a történelemről, olvasóink pedig megnézik a filmet, hogy a dramatizált jelenetek és a filmes dokumentumok drámai ereje kifejthesse a hatását. Mind a könyvet, mind a filmet a progresszív gondolkodás támogatóinak ajánljuk világszerte, abban a reményben, hogy az átadott információk hasznosak lesznek, és könnyebben küzdhetnek velük egy igazságosabb, emberibb, demokratikusabb, tisztességesebb világért.

A filmsorozattal azonos címet viselő, de attól függetlenül is élvezetes kötet bőséges háttéranyaggal szolgál az „Amerikai Birodalom” felemelkedése és jelene iránt érdeklődő olvasó számára. A Peter Kuznick történészprofesszor közreműködésével készült 600 oldalas könyv kemény kritikával vizsgálja meg az amerikai nemzeti ideológia modern kori mítoszait és a politika hirdetett ideáljait, amelyek mögött a legtöbbször globális hatalmi törekvések húzódtak és húzódnak meg. A szerzők hatalmas adatbázist használtak föl, s minden idézetet és adatot pontos hivatkozással dokumentálnak.

Zbigniew Brzezinksi Inspecting Gun Brzezinski pakisztáni katonákkal 1980 márciusában

Oliver Stone és Peter Kuznick kritikusan tekinti át az elmúlt évtized amerikai külpolitikáját. (…) Sorsunkat meghatározó kérdés az, hogy az Egyesült Államok a Pax Americana csendőre akar-e lenni – ami a katasztrófa biztos receptje volna –, vagy más nemzetek partnere egy biztonságosabb, igazságosabb, fenntartható jövő felé vezető úton. Mihail Gorbacsov

6

*Az 1967-ben besorozott Oliver Stone (középen) harctéri szolgálatra jelentkezett Vietnamba, ahol 15 hónapot töltött. Ez idő alatt kétszer sebesült meg, és kétszer tüntették ki.

Chilean President Augusto Pinochet and Secretary of State  Harry Kissinger Augusto Pinochet üdvözli Kissingert Chilében 1976 júniusában

5 Obama és nemzetbiztonsági csapata a Fehér Ház operatív központjában várja, hogy tájékoztatást kapjon az Oszama Bin Laden elleni merényletről

A 616 oldalas könyv 4990 Ft-ért már kapható könyvesboltokban, míg a Kossuth Kiadó weboldalán kedvezményesen rendelhetitek meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk