hirdetés

IMÁDOK OLVASNI
A Rovatból
hirdetés

Négy férfi - a Láng hordozói

Egy író, egy színész, egy zenész és egy rendező - ők a Hadik Szalon következő vendégei.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. március 22.

hirdetés

A Hadik Irodalmi Szalon márciusi estjére négy különleges alkotó érkezik, négy olyan férfi vendég, akiket nevezhetünk a Láng hordozóinak: munkájukkal, előadásukkal, írásaikkal bevilágítják életünket, érték-teremtésükkel gazdagítanak mindannyiunkat.

Baksa-Soós Attila zenész, költő, író, képzőművész, Keresztes Tamás színművész, Ligeti György énekes, zenész és Török Ferenc filmrendező estje a Hadik Irodalmi Szalonban – barátságról, közös munkákról, ihletről, irodalomról beszélgetnek majd!

Baksa-Soós Attila zenész, költő, író, képzőművész - az egyik legsokoldalúbb alkotó, akit ma megismerhetünk. Több generációs művész családból származik, hisz apai nagyapja Baksa-Soós László színész, a Magyar Rádió rendezője, anyai nagyapja Luzsicza Lajos festőművész, a Műcsarnok egykori igazgatója, nagy-nagybátyja Baksa-Soós György, szobrász, anyja Stiller-Luzsicza Ágnes festőművész, apja Baksa-Soós János zenész, képzőművész, nagybátyja Luzsicza Árpád grafikus.

baksa

hirdetés

Fotó: Kálló Péter

Ő gyermekkora óta folyamatosan zenél, regényeit, novellásköteteit (Rocklitera) közönség és szakma is jól ismeri, mind irodalmi munkái, mind performanszai egyedi látásmódját tükrözik. Kortárs német lírát és angol prózát fordít. Tagja a Szépírók Társaságának.

Keresztes Tamás Jászai Mari-díjas színművész a Katona József Színház tagja. Tíz éves korától színpad közelében van, az egyetemen Hegedűs D. Géza osztályába járt. Mesterei voltak még többek között: Ascher Tamás, Bálint András, Benedek Miklós, Bodó Viktor, Karsai György, Lukáts Andor, Méhes László, Mundruczó Kornél, Zsámbéki Gábor, Zsótér Sándor. "Tanulóként" Bodó Viktor osztott rá szerepet a Katona-Kamra Motel című produkciójában. Az emlékezetes bemutató időpontja: 2003. október 17. Később ugyanitt a Csongor és Tündében is szerepet kapott. A diplomavédés után a Katona József Színház szerződtette, sokrétű feladattal látja el a teátrum, klasszikus és modern produkciókban is.

KERESZTES

A háziasszonnyal, Juhász Annával

Egyik meghatározó alkotója a Vajdai Vilmos által gründolt TÁP Színháznak. Találkozhatunk nevével más alternatív társulatok színlapján is. Dumaszínház; A38-as hajó; Pince Színház...

A Dzsesztetés című darabban kivételes zenei tehetségét is bizonyíthatta a nagyérdemű előtt. Zenét, öccséhez -Keresztes Gáborhoz- hasonlóan autodidakta módon tanult. Több hangszeren virtuóz módon játszik; zenét szerez, hangszerel, saját építésű stúdiójában felvételeket kever. Billentyűse és szerzője a SADANT nevű formációnak.

Ligeti György zenész, énekes - névrokonához, az 1923-ben született kiváló zeneszerzőhöz hasonlóan rá és zenekarjaira is azt szokták mondani: "hazai világszínvonalat" képviselnek. Ismerhetjük a Zagar, a We are rockstars, az ex-Puzzle zenekarból, volt műsorvezető a Stockholm Syndrome Radióban, illetve nyáron a Szigeten az Open Air Rádióban. Szereti a komolyzenét, Vásáry Tamás zongoraművész személye, munkássága nagy hatással van rá.

Énekhangját, s az általa képviselt zenei stílust hatalmas rajongás övezi, ő maga klasszikus zenei képzettséget kapott, zenei példaképei Gustav Mahler, Jimi Hendrix, Mike Oldfield és W.A. Mozart, ez utóbbi zeneszerző adja számára a legtöbb boldogságot zenehallgatás közben.

ligetibaksa

Baksa-Soós és Ligeti

Török Ferenc Balázs Béla-díjas (2008) magyar filmrendező, forgatókönyvíró kezdetben a Budapesti Fényképész Iskola fotós szakára járt, majd 1995-ben nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakára, Simó Sándor (Kende János, Schulze Éva) osztályába. 2000-ben diplomafilmje, a Moszkva tér a Magyar Filmszemle Legjobb elsőfilm- és Közönségdíját is elnyerte. 2007 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem óraadó tanára. 2008 óta az Európai Filmakadémia tagja.

Ő jegyzi többek között a Szezon (2003), az Overnight (2007), a Koccanás (2009), az Apacsok (2010) vagy legutóbb az Isztambul (2011) című filmeket.

torok

Török Ferenc

A februári Jancsó Miklós Emlékesten bemutattak egy 5 perces kisfilmet, a Magyarország 2011 szkeccsfilm Jancsó Miklós rendezte-megálmodta részét. A film maga, amiben Török Ferenc is megalkotta a maga etüdjét - tizenegy magyar rendező önköltséges rövidfilmje egy csokorban, Tarr Béla ötlete alapján.

Török Ferenc vallja, a filmes siker titka az egyéniségben, az eredetiségben rejlik.

hadik

Tudnivalók:

Háziasszony: Juhász Anna

Belépőjegy: 1000 Ft, az estre a belépés regisztrációhoz kötött, melyet megtehetnek az anna_juhasz@hotmail.com címen.

Belépés és ülőhelyfoglalás 18.00 órától, az érkezés sorrendjében!hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk