/imadok-olvasni/ma-gerloczy-marton-2/
hirdetés

IMÁDOK OLVASNI
A Rovatból
hirdetés

Ma: Gerlóczy Márton

Gerlóczy Mártonnak megjelent a Létra című regénye. Ebből olvashattok most egy újabb részletet, amelyet nekünk küldött.

Link másolása

hirdetés

Gerlóczy Márton: Létra (részlet)

Galamb

Itt van ez a galamb. Ez a háziasított. Ez a gerinchúros.

Ez a gerinces. Ez a madár. Ez a galambalakú.

hirdetés

Ez a galambféle.

Együttélésem a galambokkal életem során zavartalannak és ideálisnak volt mondható, alkalmazkodási képességük, életrevaló viselkedésük miatt mindig is becsültem és szerettem a galambokat, egészen addig, mígnem aztán ez az együttélés odáig nem fajult, hogy együtt is kellett élnem velük.

Azóta a galambok és köztem a feszültség napról napra nő, és ma már nemhogy nem szeretem, de kifejezetten utálom a galambokat, mert a galambbal együtt élni nem lehet. A siralomház udvara, kopott, szürke, mocskos házfala elképzelhetetlen a galamb jelenléte nélkül, és talán mondanom sem kell, hogy a kerület épületei közül ezen az udvaron és az udvart határoló házfalak zugai és rései és ablakai és szellőzői és párkányai közt él a legtöbb galamb, innen indulnak ők bevetésre, ez az a hely, ahol megpihennek, alszanak, búgnak és turbékolnak és párzanak.

A fedett folyosók építésekor a tervezőknek gondolniuk kellett a galambokra, így aztán minden ablak fölé egy kis szellőzőnyílást terveztek, hogy szinte valamennyi ilyen szellőzőnyílásba beköltözhessen egy galamb, és mivel a B épület első emeletének ablaka, vagyis az én ablakom éppen egy ilyen ablakkal és az ablak fölé tervezett szellőzőnyílással szomszédos, közvetlen közelről figyelhetem a galamb viselkedését.

Az én galambom egész nap ott gubbaszt a szellőzőben, bámul ki a bamba tekintetével, és böfög, ha pedig nem ott böfög, akkor a párzás kétségbeesett céltalanságával repked az udvarban tanácstalanul, mert azt azért mégsem állíthatjuk, hogy a galamb párzásának bárminemű célja volna, nem nevezhetjük eredménynek azt, hogy egy felesleges élet egy másik felesleges életet nemz a világra, ebben egészen bizonyos vagyok, hiszen, mint már említettem, kortársa vagyok a galambnak, egyszersmind szemtanúja vagyok az életének.

Nappal tehát ott gubbaszt a szellőzőnyílásban, vagy repked kicsit tanácstalanul az élénk vérmérsékletével és anyagcseréjével, a nagy táplálékigényével és a gyors bélműködésével, vagyis az egyetlen dolog, amivel a galamb elfoglalja magát azon kívül, hogy gubbaszt és repked, az a fosás. Vagy ő, vagy egy másik szellőzőnyílás lakója fossa le az ablakpárkányomat, és az ablakpárkányra került bélsár alapján már azt is meg tudom állapítani, hogy a fölém magasodó öt emelet öt ablakpárkánya közül melyikről érkezett a galamb fosa, hiszen a becsapódást követően a fos annak függvényében terül el kisebb vagy nagyobb mértékben, hogy milyen magasból zuhant alá.

Nehéz megmondani, hogy mi idegesítőbb az ablak melletti dolgozóasztalnál ülve: a turbékolás vagy a repkedés vagy a búgás, de talán nem is kell különbséget tenni köztük, hiszen a galamb gondoskodik arról, hogy mindhárom ugyanolyan idegesítő legyen, a búgást hajnalban végzi, a repkedést napközben, a turbékolást pedig a nap vége felé. A szürkeségből ébredező város hangja a búgás, az őrülten és céltalanul sürgölődő város hangja a repkedés, és az önfeledt párzását végző város hangja a turbékolás.

Az ember és a galamb közti ellentétek oka, hogy az ember megszelídítette, pátyolgatta, kihasználta a galambot, kihasználta rendkívüli tájékozódási képességét, majd amikor már nem volt szüksége rá, eldobta magától. A galamb viszont maradt. Itt maradt az emberek közt a nagyvárosokban, és nincs semmi dolga, a galamb tehát munkanélküli, olyan, mint egy bányász. Egy távíró, egy lemezjátszó. Hogy bosszút álljon, mást sem csinál, csak idegesíti az embert, összefossa az életét, és egyetlen alkalmat sem hagy ki, hogy ne emlékeztesse a sértődöttségére, arra, hogy egyszer és mindenkorra megbántották és tönkretették, és ő, aki az európai kultúrában egykor a béke és boldogság jelképe volt, ma nem több, mint a koszosbüdös, csatornaszagú városok jelképe, akit etetni és tartani és tanítani bűn, amiért fizetni kell.

Nem véletlen természetesen, hogy a városokban a galambokat öreg, magányos nénik etetik, akik egykor szép, hófehér galambok voltak, de mára szakadt, görbe és nincstelen öregasszonyokká töpörödtek, egyedül ők szeretik és etetik a galambokat, mert megértik őket. Ők együtt éreznek a galambokkal, és bosszút állnak azokon, akik az elmúlásra nem mint csodára, hanem mint rothadásra tekintenek, és minden hajnalban vagy este fognak egy kis nejlont, amiben a kenyeret vették a közértben, és összegyűjtik a száraz morzsákat, és elindulnak az utcára, hogy megetessék munka nélküli, elhagyott sorstársaikat.

Gerlóczy Márton 1981-ben született Budapesten, azóta is itt él, újságíróként, publicistaként dolgozik. 2003-ban jelent meg első regénye, az Igazolt hiányzás, azóta rendszeresen publikálja nagy kritikai visszhangot kiváltó műveit, és nemrég megírta az első magyar plágiumregényt is.

Kötetei

Igazolt hiányzás (2003)

Váróterem (2005)

A Szabadok Testvérisége (2008)

A csemegepultos naplója (2009)

Rabigában 2 (2012 - az első magyar plágiumregény)

Check In (2012)

Gerlóczy Márton legújabb regénye, a Létra egy házról szól. Egy szakadt pesti bérházról, amit a 30-as években kuplerájnak emeltek. Egy normális életre alkalmatlan házról, amelyben apró, kriptaszerű garzonok követik egymást. Névtelen hősünk május 1-jén fel akar szerelni egy függönyt a plafonra, hogy kis lakásának terét több részre ossza. Nincsen létrája, így elindul, hogy a házban szerezzen be egyet. Miközben az emeletek közti szűk és sötét lépcsőházakban és folyosókon bolyong, az itt élők életéről-haláláról elmélkedik, a lakókról, akikkel nap mint nap találkozik, akik vele együtt élik szánalmas garzonszáműzetésüket.

Nyomj egy lájkot, hogy ezzel is segítsd a kortárs magyar irodalom ügyét!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk