hirdetés

IMÁDOK OLVASNI
A Rovatból
hirdetés

Ma: Baksa-Soós Attila

Kortárs irodalom-sorozatunkban ma Baksa-Soós Attila Rocklitera Vol2 című kötetéből olvashattok egy részletet. „Hölgyeim és Uraim, ne feledjék, a rock&roll Önökkel van minden nap!”
Fotó: Kálló Péter - szmo.hu
2013. április 11.

hirdetés

Baksa-Soós Attila: Rocklitera Vol2 - Epernek tigris

Friss és meghatározhatatlan volt az álomittas lepedő ropogása. Vörös ibolyaillat, üde fények. Tekintetem megakadt a hajfürtökön, majd a lány rózsaszáján időzött. Mintha szendergés közben is énekelne. A redőnyön átszűrődő napsugár váratlan szögben esett ébredező szemöldökére. Halkan lépegettem a lakosztály parkettáján.

Halszálkagerinc! – úszott ki számon. Az ezüst reggelizőtálcát letettem a zsúrkocsira, és az öltözőparavánra lendítettem egy földre hajított csokornyakkendőt. Óvatosan tártam ki az ablakot, hogy farkasszemet nézhessek egy bájos citromsármánnyal.

Mire gondolsz röppenő barátom? – kérdeztem. Szélesre tártam a tavaszi ablakot és szűkebbre húztam fehér kötényem.

hirdetés

Korábban vártam, most éledezem, nyílok és dalolok - csiripelte szórakozottan a madárka.

Jujj, de jó neked – nyújtózott nagyot a lány. – Én is ezt teszem.

Egy kis parfümös párnaigazítás, selyemköntösre kattintott hajcsat és semmi más, csak egy mindent összegző mosoly.

Gyertek-gyertek, reggelizzünk együtt – intett a lány. Pirítóst kentünk, szamócát csipogtunk, s közben szárnyas lelkünk verseket csipegetett. Lágy, érzékeny és hajlékony verseket. A lány dúdolt hozzá és forró teát szürcsölt. Éreztem, itt most megáll az idő, átértékelődik a múlt, értelemre lel mindaz, ami talán nem is létezett eleddig. Egyszerű szólam, melyben virul a hajnal, a nap és az évszak. Nő és férfi, madár és csillag.

Csitt – szólt a lány hirtelen és tapsolt egyet a sarokban megbúvó bűvészláda irányába.

A paraván lángra lobbant, kerevetén két tigris lendült át. Virágba borult a fal, a szoba megnyúlt, a dallam felerősödött. Egy egész színi társulat foglalta el a rögtönzött színpadot. Mindhárman egymásba karoltunk az ágyon. Láttunk porondmestert előugrani varázscilinderből, büszke állatidomárt és tajtékzó vadakat.

Még, még, még! – kiáltott a lány, majd újra tapsolt. A bársonyládából zenekar ugrott elő, szintetizátor hangján sziszegő kígyók, saját gerincüket összecsomózó artisták. A tenger lengése már a teraszig ért, tavirózsák nyíltak a sós vízen. Fürödni volt kedvünk! Gondolatban velünk úsztak a tigrisek és a zene. Víz alatti patakok fakadtak, ércek és borostyán borzongott a felszínen. A horizonton színes szalagok úsztak. Megsimogattam a sármányt.

Ugye nem félsz?

Hangja kicsit reszketett, de éreztem, bízik bennünk. Hatalmas fákból kivájt hajók úsztak felénk, ágyúik megcsillantak a ferde szélben. Termékeny szirtek emelkedtek átlátható dzsungelekkel. Megint elcsattant egy vidám taps, és szabadnak éreztük a légies fuvallatot. A falon újabb és újabb ablakok nyíltak. A lány egy pillanatra megszakította a dallam sodrását, csöndet intett hangnak, s hangtalannak. A távolba nézett.

Szigetet látok, rajta emberek. Szerelmesen állnak az esőben, mint madár a szellőben, ha dalol, ha dalol.

Dalol! – szólt kis barátunk. Hosszúra növesztette lábait és vállunkon billegette magát a zene hullámaira.

Életrajz:

Baksa-Soós Attila (alias felhőjáró sokcsillagos írókéz, Frank Cloudwalker, Skystep) ír, költ, zenél, épít. 1972. május 24-én született. Saját elmondása alapján “már hatévesen megtanult” írni. A nevével fémjelzett ROCKLITERA kötetei, performanszai és kiállításai miatt, rock&roll írónak jellemzik a médiában.

A budapesti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola után a Toldy Gimnáziumba és a düsseldorfi Goethe Gimnáziumba jár. Tanulmányait a müncheni Műegyetemen, az Építészeti Főiskolán és a Notthingam Trent egyetemen zárja le. Egyetemi évei alatt bármixerként, ácsként és egy nevelőotthon gondnokaként is dolgozik számos más alkalmi munka mellett.

A Shaking Dog Meal és a Gülüsz és a Tétova együttesek alapító tagja, énekese. Mai napig rendszeresen lép saját és más zenészekkel közösen jegyzett szerzeményeivel színpadra (pl. Loretta, Budapest No Hong Kong, Dr. Zsivágó és az Amerikai Gepárd). 1999-ben írja meg első regényét, Vorogyin és az OMOSZ címmel. A regény kiadatlan marad. 2003-ban lát napvilágot az 1Hullámon Bár::::::: című regénye. Éjjeli Utas (2006) verseskötete underground terjesztésben jelent meg Budapesten. 2009-ben születik meg Cinege a lábát című regénye. A ROCKLITERA Vol1 2011-ben látott napvilágot.

Könyveit java részt saját maga illusztrálja. Írásai megjelennek többek között az Élet és Irodalom, American C, Wan2, Crossroad, Lángoló Gitárok oldalain. 2010-ben alapító tagja a Gréti és a varázslók varietészínháznak. Kortárs német lírát és angol prózát fordít.

Rendszeresen állít ki grafikáiból, irodalmi munkáiból (Budapest, Balatonfüred).

A ROCKLITERA Vol2 című kötete 2012 október végén jelent meg a Silenos kiadó gondozásában. A második kötettel immáron 36 kortárs magyar zenekart mutat be az író a tőle megszokott szépirodalmi eszközökkel. „Hölgyeim és Uraim, ne feledjék, a rock&roll Önökkel van minden nap!” (Baksa-Soós Attila, MÜPA, 2012)

Nyomj egy lájkot, hogy ezzel is segítsd a kortárs magyar irodalom ügyét!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk