hirdetés

IMÁDOK OLVASNI
A Rovatból
hirdetés

Kőhalmi Zoltán és a mindenparódia – elolvastuk a Dumaszínház sztárjának első könyvét

Malinovszki András; fotók: Dumaszínház - szmo.hu
2019. szeptember 27.

hirdetés

A könyv egyik legfőbb pozitívuma, hogy a számos történetszálat és bizarr ötletet erőltetettség nélkül fűzi össze koherens és mindenekelőtt egyedülálló humorú egésszé.

A krimi és a paródia műfaji elemeinek használata ellenére azt nem állíthatjuk, hogy a könyv könnyű olvasmány volna: a narrátor gyakori változtatása, a rengeteg szereplő és történetszál, valamint a kitalált idegen tulajdonnevek miatt nagyon nagy odafigyelést igényel az olvasótól, de a jó hír, hogy végig meghálálja a figyelmet.

Kőhalmi nyilatkozataiból tudjuk, hogy a könyv szerkesztésében részt vett többek között Cserna-Szabó András író is, ami bizony néhány helyen érezhető a történetben: bár már első könyvénél kijelenthetjük, hogy Kőhalmi Zoltán rendelkezik egy sajátos írói stílussal, a tanácsokkal és segítséggel együtt az egészből kijön egy „cserna-szabós” mágikus irrealizmus.

Ehhez képest a szerkesztő eléggé pórul jár a történet során. Mert majd elfelejtettem említeni: ő is, sőt a könyv létrehozásában segítő többi személy is megjelenik a műben. A történet több pontján így válik a regény egyfajta metaregénnyé, ami groteszk módon mutatja be az írás, tördelés, szerkesztés és kiadás fázisait – sokszor részletesebben, mint magát az alaptörténetet.

Kőhalmi Zoltán A férfi, aki megølte a férfit, aki megølt egy férfit című könyve tehát egyszerre nagyon vicces és izgalmas olvasmány.

Mégpedig leginkább azért, mert semmi nem akkor, és még akkor sem úgy történik benne, amikor és ahogyan számítanánk rá. A szerző közismert precizitása viszont garancia arra, hogy a művet azok is élvezzék, akik krimiparódiára számítanak, és azok is, akik az irodalom más műfajait kedvelik. És akik ismerik Kőhalmit és az ő mániákus pontosságra törekvését, azoknak valószínűleg azt sem lesz nehéz kitalálni: vajon összejön-e az alcímben említett 101 hulla.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk