/imadok-olvasni/elet-az-elet-utan-halalkozeli-elmenyek-magyarorszagon/
hirdetés

IMÁDOK OLVASNI
A Rovatból
hirdetés

Élet az élet után – Halálközeli élmények Magyarországon

Beszélgetés Vekerdy Tamással, Vágó Istvánnal és más ismert személyiségekkel, valamint átélőkkel.

Link másolása

hirdetés

A kötet a hasonló című 6 részes dokumentumfilm-sorozat alapján készült. R. Kárpáti Péter a dokumentumfilm rendezője, producere, az interjúk készítője a tényszerűségre törekedve tárja fel mindazt, amit a halálközeli élmények jelenségköréről a 21. század elején tudni lehet. Nem célja a halál utáni bárminemű létezés tagadása, igazolása, megkérdőjelezése, vagy misztifikálása.

A halállal kapcsolatban nem csupán az életből való távozás tudata nehéz, de legalább annyira fájó a szeretetkapcsolatok visszavonhatatlan szétszakadása. De elgondolkoztunk-e valaha azon, hogy eltávozott szerettünk lelke, lénye tovább él-e, és ha igen,

vajon mi történik vele?

Részletek a könyvből

Tények:

hirdetés

A halálközeli élmény, létező emberi tapasztalat, melyről a klinikai halál állapotából visszatért emberek számolnak be. A halálközeli élmények leírásai rendkívül nagy hasonlóságot mutatnak egymással, függetlenül a tapasztaló személy nemétől, életkorától, társadalmi, kulturális és földrajzi elhelyezkedésétől, vallásosságától, vagy attól a történelmi kortól, amelyben a személy él.

A halálközeli élmény - mint jelenség - léte társadalmilag nem tagadott, de annak magyarázata, véleményezése markánsan eltérő.

A klinikai halál állapotából visszatért emberek kb. 30%-a (egyes források szerint 10%-40%) számol be ilyen jellegű tapasztalatról. 70%-nak semminemű tapasztalata nincs.

A halálközeli élmény a tekintetben is pontos kifejezés, hogy néhány elemének (pl. az életfilm-lepergés, vagy a testen kívüli élmény) megtapasztalása nem kizárólag a klinikai halál állapotában, de a potenciális halálközelség tudatában is (például: elszakadó hegymászó-kötél, zuhanó repülőgép) létrejöhet.

A jelenség vizsgálatával - több mint harminc éve - a Halálközeli Élményekért Nemzetközi Szervezet (International Association for Near-Death Studies) foglalkozik behatóan (iands.org).

Megszólalások:

„Betegesen féltem a haláltól. Ilyen kockázatú szívműtétnél, mint ami nekem volt; ez még inkább elhatalmasodott bennem. Szinte rettegtem... De mióta visszahoztak - már nem félek. Amit odaát megtapasztaltam, arra nem is tudok szavakat.."

„Nem éreztem semmi félelmet, hanem teljes békét és nyugalmat.”

„Amikor meghaltam, minden fájdalmam eltűnt.”

„Irtózatos sebességgel rohantam keresztül egy légüres téren.”

„Nagyon sötét, mély völgyben voltam. Később arra gondoltam: igen, most már tudom mit jelent a Bibliában említett 'árnyék és halál völgye', mert ott voltam …”

„Miután visszajöttem, egy héten keresztül sírtam, mert a másik világ megpillantása után ezen a világon kell élnem.”

„Teljesen új világ nyílt meg előttem. Folyton arra gondoltam: olyan sok dolog vár még rám, amit meg kell ismernem.”

„Hallottam egy hangot, mely közölte velem, hogy mit kell tennem: vissza kell mennem a földi életbe; de félelmet nem éreztem.”

rkarpatikony

A halál vajon a mindenkori létezésünk végét jelenti? Vagy csupán a Földön eltöltött életünk fájó záróakkordja?

A korábban tabuként kezelt témában egyre gyakrabban látnak napvilágot beszámolók, kutatási eredmények, zavarba ejtő tapasztalatok. Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy van-e élet a halál után?

"Mivel Magyarországon viszonylag kevés hiteles forrás érhető el e sokakat érdeklő és vitatott témakörben, úgy gondoltam, érdemes lenne utánanézni és közzétenni a lehető legtöbb ismeretet a halálközeli élmények jelenségköréről. A filmsorozatban és az abból készült jelen kötetben igyekeztem objektíven bemutatni mindazt a tényanyagot, ami a legújabb tudományos magyarázatok, kutatási eredmények ismertetése mellett a magyarországi átélők eseteivel, orvostudományi és vallási szakértők véleményével, valamint ismert és szakmájukban elismert közéleti szereplők gondolataival bővítheti ismereteinket.

Az ország különböző pontjain forgatva meglepő felismerés volt számomra, hogy lényegesen többen vannak ma Magyarországon azok, akik saját tapasztalattal rendelkeznek e témában, mint azt korábban feltételeztem. A film forog tovább. Célom, hogy a halálközeli élmények magyar ajkú átélőinek történeteit közreadva minél több ismeretet szerezhessenek az érdeklődők ebben a kissé még ma is tabuként kezelt témakörben."

- R. Kárpáti Péter

R. Kárpáti Péter

A szerzőről - R. Kárpáti Péter

Színész, műsorvezető, közszereplő. Több filmben és sorozatban játszott.1998-tól 2012-ig ő játszotta a rendkívül népszerű sorozat, a Barátok közt egyik főszereplőjének, Berényi Andrásnak a szerepét. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Békéscsabai Jókai Színházhoz szerződött, majd a zalaegerszegi hevesi Sándor Színház tagja lett.

Rendezvények, fesztiválok műsorvezetője, több jótékonysági akció kezdeményezője, közreműködője. 1997-től színházi és médiális szakemberek képzésében vesz részt.

2012-ben jelent meg "Péter könyve" címmel önéletrajzi témájú kötete. 2013-tól "Élet az élet után" címmel ismeretterjesztő dokumentumfilm-sorozat készítésébe kezdett a magyarországi halálközeli élmények jelenségköréről.

A kötetben megszólalnak:

dr. Bárdos György neurobiológus professzor ● Benkő László zenész ● dr. Garamvölgyi László igazgató, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács ● Jókai Anna író ● dr. Keller Éva igazgató, Igazságügyi és Orvostani Intézet Molnár Piroska színművész ● dr. Papp Lajos szívsebész ● Paulinyi Tamás író, PSZI-kutató ● Réz András esztéta ● dr. Székely László szívsebész ● dr. Szűcs Ferenc teológus professzor ● Vágó István, a Szkeptikus Társaság volt elnöke ● dr. Vekerdy Tamás pszichológus és az átélők.

kossuth

A könyv 2.990 Ft-ért vásárolható meg a könyesboltokban, illetve a kiadó honlapján.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk