hirdetés

A Rovatból
hirdetés

A botrányok miatt lehet, hogy idén nem lesz irodalmi Nobel-díj?

A Svéd Akadémia molesztálási botránya súlyos károkat okozott a díj presztízsének.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. április 25.

hirdetés

Több probléma miatt is elképzelhető, hogy idén nem osztanak irodalmi Nobel-díjat - közölte a svéd rádió. A Svéd Akadémia körül egy molesztálási botrány robbant ki, a díjat odaítélő testületen belül pedig komoly feszültségek támadtak. Az akadémia megbízott titkára, Anders Olsson csak annyit közölt, hogy "testület éppen mérlegeli a kérdést", és nemsokára dönteni fog.

A bizottságból - a botrány miatt - kilépett Peter Englund azt nyilatkozta, hogy az lenne a legjobb, ha egy évvel elhalasztanák a díj odaítélését.

Az akadémia egy másik tagja Göran Malmquist viszont azt mondta, hogy a díjat a szokott módon fogják kiosztani, halasztásról nincs szó.

A molesztálási ügy miatt több tag is bejelentette, hogy nem vesznek részt a testület munkájában.

Nemrégiben derült ki, hogy az egyik testületi tag férje számos nőt szexuálisan molesztált, zaklatott. Emellett azt is sérelmezték, hogy a korábbi döntések közül több idő előtt kiszivárgott, így sérült a titoktartási szabály. Az akadémia a múlt héten azt közölte, hogy felülvizsgálják a szabályzatokat. Elismerték, hogy a botrány súlyos károkat okozott az irodalmi Nobel-díj presztízsében.

hirdetés

Mindezek nyomán XVI. Károly Gusztáv svéd király csütörtökön bejelentette, hogy megváltoztatja az akadémia szabályait, és lehetőséget teremt új tagok felvételére. Eddig ez a tagság örökéletű volt. A Svéd Akadémiát 1786-ban alapította III. Gusztáv svéd király. 1901 óta ez a testület ítéli oda az irodalmi Nobel-díjakat. Eddig hétszer - 1914, 1918 1935, 1940, 1941, 1942 és 1943-ban - nem ítélték oda az elismerést.

Forrás: Index

Címlapkép: Svéd Akadémia, forrás: Wikipédia


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk