/imadok-olvasni/baksa-soos-attila-feromon/
hirdetés

IMÁDOK OLVASNI
A Rovatból
hirdetés

Baksa-Soós Attila: Feromon

Ma Baksa-Soós Attila irodalmi képzettársítását olvashatjátok.
Link másolása

hirdetés

A „Majdnemszavak szonettje” megzenésítve hallható Attila Rocklitera-előadásain, legközelebb a VOLT Fesztiválon.

Feromon

Éva aznap négy perccel korábban érkezett a közértbe, mint rendesen. A paradicsom konzervgyárban hip-hip-hurrá hangulat uralkodott, hiszen Éva bőven idő előtt teljesítette a legelső terv megcélzott eredményeit. A gyár megnyitásától számítva kétezertizennégy „Vite” paradicsomrakományt állított össze. Ezeken egyenként 365 paradicsompaletta volt, rajtuk 24 lefóliázott konzervcsomaggal, melyek mindegyike 60 konzervből állt. A szállítmány így november 18-ra összesen 1 058 033 121 paradicsomkonzervet tett ki. Éva egyedül dolgozott. Nagyon szorgalmas volt. A műszakvezető, a segéd műszakvezető, a megbízott műszakvezető ellenőr, a megbízott műszakvezető ellenőr helyettese, a megbízott művezető előadó, a művezető, a paradicsomtechnológus, a konzervtudományi mérnök, a konzervkriminológiai szaktárca vezetője, a konzervbiztos, a művezető helyettese, a gyármérnökség főtervezője és a paradicsomgyár legfőbb igazgatója nagylelkű emberek lévén, elismerésül öt perccel lerövidítették aznapi munkaidejét. Évával a jó hírt a paradicsomgyár legfőbb igazgatója négyszemközt közölte.

Nagy fehér szakállas ember volt. A neve feledésbe merült (nem a télapó!).

hirdetés

- Éva. Angyalom. Kielégültek vagyunk benned.

- Ennek örülök, szólt Éva.

- Most is arra gondolunk, hogy mekkora örömet szereztél te nekünk!

- Ez a dolgom.

- Éva! – hajolt előre hatalmas Szputnyik gyártmányú asztala fölött a paradicsomgyár legfőbb igazgatója – csak így tovább! – mondta, miközben hófehér szakállát tudtán kívül belelógatta az asztal közepén gőzölgő paradicsomlevesbe.

- Köszönöm! – pirult el Éva és óvatosan megigazította melltartóját fedetlen keblein.

- Ne érezd magad kínosan Éva! – szólt apai hangon a paradicsomgyár legfőbb igazgatója.

Szakálla kicsusszant a paradicsomból. Új vizekre evezett. Sliccét elkezdte ütemesen fel- és lehúzni. Aztán mégis inába szállt el férfiassága. Éva ártatlanságától megfagyott heréiben a lüktető vér.

- Akkor én megyek – pukedlizett egy halkat Éva.

A paradicsomgyár legfőbb igazgatója ernyedten fogott bele egy kiadós káromkodásba. Gyónnia nem kellett, mert abban az időben még nem volt kinek.

Éva lefutott a lépcsőn, majd tovább, keresztül a négyezer hektáros gyáron. Futtában kontyot növesztett és kibontotta haját. A gyár előtt egyet jobbra nézett és kettőt fel az égre. Az emeleti ablakban megpillantotta a paradicsomgyár legfőbb igazgatóját, aki igen előrelátó ember volt. Már a gyár teremtésénél sejtette, hogy idővel majd egy irgalmatlanul nagy parkoló kell a gyári munkásoknak, függetlenül attól, hogy egyelőre Éva az egyetlen gyármunkás. Éva megkereste Java motorját. Lefeküdt a földre. Egy percre szájába vette a kipufogó csövét, és megitta aznapi feketéjét.

Sssssssz! – szisszent Éva Java motorja majd huss. Gyorsan a távolba tűnt a gyári élet. Irány a közért.

A bolti eladót Feromonnak hívták. Egy kígyó volt. Igyekezett összeugrasztani egymással az embereket, körbefonni testüket, becsapni lelküket.

- Éva, drága! Sssszünet nélkül csak rád gondoltam ma (nem igaz). Úgy izgultam, elengednek-e hamarabb (hazugság)! Ssssszerintem megérdemled (nem érdekli).

- Igen, kedves Feromon, elengedtek öt perccel hamarabb. Most, hogy ennyi szabadidőm lett, szívesen esnék teherbe, szülnék gyermeket – ábrándozott Éva.

- Ssssssszívesen segítek, mondta Feromon – miközben ugyanúgy sziszegett, mint Éva Java motorja. A Java kipufogó dobja volt lyukas, Feromonnak pedig a hátsója, már, ha van egy kígyónak ilyen.

- Almád van? – kérdezte Éva.

- Ssssssszuper almánk van.

- Merre találom?

- Itt a paradicsom mellett.

- Egyet kérek. Nem lesz ma vacsoravendég.

- Sssssssz – szólt csak úgy simán Feromon, mert erre nem jutott eszébe sz-szel kezdődő válasz.

- Na, akkor teherbe ejtesz? Már csak fél percem maradt.

- Persssssssze.

Éva fejből szült egy pirospozsgás, hamvas, ropogós gyermeket. Terhessége és a női érdekképviselet hiánya miatt elvesztette munkáját. A paradicsomgyárból örökre kitiltották.

Éva esete az almával_CsászárNorbert festménye

(Császár Norbert „Éva esete az almával” című festményének irodalmi

képzettársítása)

Életrajz:

Baksa-Soós Attila (Budapest, 1972. május 24. –) magyar író, költő, zenész, építész. Írásait az alábbi művészneveken is publikálja: felhőjáró Sokcsillagos Írókéz, Frank Cloudwalker, Skystep.

1985-ben elsőként végzett a budapesti fuvolaversenyen. A Shaking Dog Meal (1999-ben) és a Gülüsz és a Tétova (2007) együttesek alapító tagja, énekese. Rendszeresen lép saját- és zenésztársakkal közösen jegyzett szerzeményeivel színpadra (például Loretta - Papp Szabolccsal (Supernem), Budapest No Hong Kong - Hippikillerrel, Miskolc:Miskolc - Egyedi Péterrel (Óriás), Wild colours - Frenkkel, Dr. Zsivágó és az Amerikai Gepárd).

Kortárs német lírát és angol prózát fordít. Könyveit java részt saját maga illusztrálja. 2011-ben jelent meg Lewis Carroll A Snyárk-vadászatának Mann Lajos általi magyar fordítása a Drámatéka kiadásában, melynek illusztrációit jegyzi. Két novella erejéig társfordítója Charles Bukowski Forró vízi zene című novelláskötetének.

Írásai megjelentek már többek között az Élet és Irodalom, American C, Wan2, Crossroad, Lángoló Gitárok oldalain. ROCKLITERA címmel irodalmi-zenés műsort vezet az Open Air rádióban. Az építészet zenéje című esszésorozatát az MR2 Petőfi rádió tűzte műsorára. Tagja a Szépírók Társaságának.

2011-ben jelent meg ROCKLITERA Vol. 01 című könyve amelyben a szerző a fontosnak gondolt magyar zenekarokat és énekeseket gyűjtötte össze (30Y, The Twist, Soerii & Poolek, Amber Smith, Rutkai Bori, We Are Rockstars, Frenk, Žagar, Isten Háta Mögött, Nemjuci, Quimby, Heaven Street Seven, Supernem, The KOLIN, NEO, Kistehén, Anna & the Barbies, Hiperkarma). A kötet második része 2012-ben jelent meg ROCKLITERA Vol. 02 címen. Ebbe a kötetbe került bele a Péterfy Bori & Love Band; Intim Torna Illegál; The Carbonfools; RotFront; Superbutt; Iván & the Parazol; Volkova Sisters; Tankcsapda; Kiscsillag; Óriás; Compact Disco; Subscribe; Hangmás; Magashegyi Underground; Mystery Gang; Vad Fruttik; Blind Myself; Bëlga.

Nyomj egy lájkot, hogy ezzel is segítsd a kortárs magyar irodalom ügyét!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk